PEHAR NA TALONU, EVROLIGA U DŽEPU: Zvezda i Partizan tek drugi put igraju u finalu ABA lige

V. PRERADOVIĆ

24. 05. 2022. u 22:19

OBISTINILE su se prognoze izrečene pred početak sezone da su večiti beogradski rivali favoriti za plasman u finale ABA lige. Interesantno je da su se Crvena zvezda i Partizan kao osvajači 11 od 19 regionalnih titula do sada samo jednom sastali u borbi za trofej, i to na fajnal-foru u Laktašima 2013. kada su crno-beli podigli šesti, ujedno i svoj poslednji šampionski pehar.

ПЕХАР НА ТАЛОНУ, ЕВРОЛИГА У ЏЕПУ: Звезда и Партизан тек други пут играју у финалу АБА лиге

FOTO: ABA liga

Od tada su dugih devet godina čekali finale, dok su se crveno-beli etablirali kao nova vodeća regionalna sila i u međuvremenu prikupili pet šampionskih prstenova. Trijumfom nad Cedevita Olimpijom u polufinalnoj plej-of seriji (2:1 u pobedama) izborili su sedmo uzastopno učešće u finalu ABA lige.

Moguće je da su večiti ulaskom u završni čin regionalnog takmičenja već osigurali nastup u Evroligi naredne sezone. Sve glasnijim najavama da će beogradski klubovi dobiti specijalne pozivnice pridružio se i Aris Barkas, urednik portala "Jurohups", inače zvanični partner Evrolige.

- Sa Zvezdom i Partizanom u finalu ABA lige, skoro je sigurno da će poslednja tri mesta u Evroligi pripasti srpskim klubovima i Valensiji - izneo je Barkas svoja saznanja na "Tviteru".

ŽELjKO ZA PRVU, DEJO ZA PETU KRUNU

TRENER Partizana Željko Obradović imaće priliku da osvoji titulu u svojoj debitantskoj sezoni u ABA ligi, dok je strateg Crvene zvezde Dejan Radonjić veteran u regionalnim bitkama.

Crnogorski stručnjak je sa crveno-belima osvojio četiri jadranska trofeja, tri puta zaredom u periodu od 2015. do 2017. godine i prošle sezone kada se vratio na Mali Kalemegdan kao naslednik Saše Obradovića.

Valensija je već aplicirala za vajld-kartu kao polufinalista Evrokupa, dok turska Bursa kao senzacionalni finalista ne može da ispuni finansijski kriterijum. Minimalni propisani budžet za evroligaše je 7.000.000 evra.

Sezona 2013/2014. poslednja je u kojoj su oba srpska velikana bila deo elitnog evropskog društva. Od tada su crno-beli samo posmatrači, a crveno-beli redovni učesnici sa jednom sezonom diskontinuiteta, onom nakon poraza u jadranskom finalu od Budućnosti 2018. godine.

- Bilo bi sjajno za Srbiju i Beograd da oba kluba igraju u Evroligi, ali najpre da sačekamo konačnu odluku - rekao je trener Zvezde Dejan Radonjić posle pobede nad Olimpijom u trećoj polufinalnoj utakmici.

Ni sasvim realni izgledi da specijalne pozivnice stignu na adrese i Crvene zvezde i Partizana neće izduvati balon tenzija u ovom jadranskom finalu, koje počinje u petak pred navijačima aktuelnog šampiona u hali "Aleksandar Nikolić" (20.00).

- I oni i mi imamo sjajne navijače, očigledno je da će u utakmicama biti neprijateljska atmosfera za gostujuću ekipu - kaže Zvezdin Amerikanac Nejt Volters. - Prednost domaćeg terena je veoma značajna i definitivno želimo da je iskoristimo u finalnoj seriji. Partizan je odličan tim, sa mnogo talentovanih igrača. Moramo da budemo na veoma visokom nivou da bismo ih pobedili.

"Večiti" su se tri puta sastali u dosadašnjem toku sezone. Zvezda je slavila pred svojim navijačima u prvom duelu u ABA ligi (71:56), potom i u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu (85:68). Partizan se revanširao u drugom susretu u okviru regionalnog takmičenja (98:84).

- Dobili smo mečeve u kojima smo igrali veoma dobro u odbrani - izvlači Volters jasnu analogiju. - U utakmici koju smo izgubili dopustili smo im da diktiraju ritam i dobiju dosta na samopouzdanju. Potrudićemo se da im što više otežamo situaciju našom odbranom.

Finale

PETAK 27. maj

C. zvezda - Partizan 20.00
NEDELjA 29. maj
C. zvezda - Partizan 20.00
SREDA 1. jun
Partizan - C. zvezda 20.30
PETAK 3. jun
Partizan - C. zvezda *18.30
PONEDELjAK 6. jun
C. zvezda - Partizan *20.00
*Ukoliko bude potrebno.

BONUS VIDEO: Dejan Stanković dobio ovacije na košarkaškoj utakmici Zvezda - Cedevita Olimpija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!