VASILIJE MICIĆ, OD SUPER SKIJAŠA OD MVP-A EVROLIGE: Znate l' (neobičnu) priču o Vasi Ladačkom?

V. F.

21. 05. 2022. u 18:13

VASILIJE Micić na putu je da osvoji još jednu titulu šampiona košarkaške Evrolige i to u svojoj domovini. Ovo je priča o momku kome je skijanje prva ljubav, ali ga je put, na sreću ljubitelja igre pod obručima, odveo na drugu stranu.

ВАСИЛИЈЕ МИЦИЋ, ОД СУПЕР СКИЈАША ОД МВП-А ЕВРОЛИГЕ: Знате л (необичну) причу о Васи Ладачком?

FOTO: M. Vukadinović

Reprezentativac Srbije prosečno beleži 18,1 poen u Evroligi ove sezone uz 4,7 asistencija. Prošle godine je bio MVP ligaškog dela, osvojio je i Fajnal-for, kao i titulu sa Anadolu Efesom u Turskoj. A sada je na putu da se ponovo popne na krov "starog kontinenta" i to u svojoj rodnoj zemlji.



Micić super-talenat za košarku, a mogao je da uspe i u skijanju



Vasa je rođen u Kraljevu, ali je odrastao u okolini skijališta Kopaonik, gde mu je radio otac. Ubrzo je i on stao na skije. Jednom prilikom je izjavio: „Skijanje je moja prva i najveća ljubav“. I bio je veoma dobar u tome. Bio je četvorostruki šampion Srbije i dva puta prvak Balkana u slalomu i veleslalomu. Međutim, ubrzo je otkrio svoju drugu strast, onu koja ga sada hrani. A koja oduševljava ljubitelje košarke.
 


U Beograd su se Micićevi preseli 2003. godine. Došlo je vreme da se izabere sport. Planine su bile daleko, a košarkaški tereni na svakom ćošku.

Vasa i posle dugo godina nije zaboravio prvu ljubav: "Takođe, skijanje zahteva mnogo odricanja, čak i više od košarke“, rekao je on za sajt Žalgirisa kada je igrao za litvanski tim. Njegova starija sestra Nina ipak je nastavila da se bavi zimskim sportovima. Vozila je snoubord i bila je četvorostruka juniorska šampionka sveta i prva Srpkinja koja je učestvovala u ovoj disciplini na Zimskim olimpijskim igrama. Bilo je to u Sočiju 2014. "Uvek sam bio motivisan onim što je ona radila. Za mene ono što sam postizao nije bilo ništa u poređenju sa njenim uspesima", sećao se srpski plejmejker.



Napustivši skijanje, Vasilije Micić je počeo da briljira u košarci. Prošao je omladinsku školu OKK Beograda, Crvene zvezde i FMP Železnika pre nego što je potpisao ugovor sa Mega Vizurom.

Na terenu, njegova sposobnost kretanja i promena tempa su bili iznenađujući. Za te osobine njegove igre, Micić je zahvalan Kopaoniku i snegu. "Ti pokreti dolaze mi sa skijanja. To mi je prirodno. Uspeo sam da održim koordinaciju uprkos svojoj visini". rekao je plejmejker Efesa.



U košarci nije sve počelo idealno


Sa 16 godina Mićić je već debitovao u Srpskoj ligi. Ali ubrzo su počeli fizički problemi: 2011. povreda kolena, 2014. prelom šake i kasnije problem sa ligamentima desnog lakta. Ove povrede su ga usporile u napredovanju. Međutim, sve se nastavilo kako treba. Potpisao je za Bajern 2014, koji ga je sezonu kasnije pozajmio Crvenoj zvezdi. Nakon toga je otišao u Tofaš, pa 2017. u Žalgiris i već u Litvaniji se videlo da je Vasi samo nebo granica.

Predvođen Šarunasom Jasikevičijusom, igrao je na Fajnal-foru 2018. godine, upravo u Beogradu, gde je doživljen poraz od Fenerbahčea, kojim je s klupe "dirigovao" Željko Obradović. Evropski velikani nakon završnog turnira u našoj prestonici stavili su srpskog plejmejkera na svoj radar. Ugovor s njim potpisao je Anadolu Efes, a sa turskim timom je igrao poslednja tri Fajnal-fora.

Micića je na NBA draftu izabrala Filadelfija sa 52. mesta, a u međuvremenu je prava na njega preuzela Oklahoma. Uprkos ugovoru sa Efesom, ovog leta će još jednom razotkriti da li da pređe Atlantik ili ne. Pre toga, ima još nešto na dnevnom redu. To je titula šampiona Evrope u Beogradu, kako i sam kaže - to je nešto o čemu sanja svako dete.


Nakon što je pogodio trojku za pobedu protiv Olimpijakosa u polufinalu, sada je na redu veliko finale protiv Real Madrida. Nema sumnje da Vasi neće faliti motivacije, da se u svojoj Srbini popne na pobednički tron.


A u još dalekoj budućnosti, vratiće se...

- Skijanju. To je najlepši sport. Prvi dan kada završim sa košarkom idem na skijanje dva meseca - ne ostavlja dilemu Vasilije Micić.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa ne staju i kada njihovi ljubimci gube

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju