NISAM REKAO VASI DA ŠUTIRA! Trener Efesa otkrio zamisao poslednjeg napada

Novosti online

19. 05. 2022. u 21:39

TRENER Anadolu Efesa Ergin Ataman bio je uveren da će njegovi izabranici da odbrane titulu ukoliko se plasiraju na završni turnir Evrolige. Prvi stepenik je preskočen, turski predstavnik je u triler polufinalu savladao Olimpijakos, trojkom uz zvuk sirene Vasilija Micića, konačnim rezultatom 77:74.

НИСАМ РЕКАО ВАСИ ДА ШУТИРА! Тренер Ефеса открио замисао последњег напада

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ataman je pred poslednji napad svojim igračima poručio da ne žure, jer imaju siguran produžetak u svojim rukama i dao slobodu Vasiliji Miciću da sledi svoju košarkašku inteligenciju i deluje u odnosu na strategiju Pirejaca i sopstveni osećaj.

- Utakmica je bila teška. Rekao sam im na tajm-autu da ćemo napasti u poslednjih pet-šest sekundi. Prvo ćemo kontrolisati loptu, jer imamo obezbeđen produžetak, a onda ćemo napasti sa pik-en-pop akcijom. Izabrao sam Micića, zato što se Larkin povredio, imao je grčeve i ispao je iz ritma. Izabrao sam Micića, ali sam mu rekao da pročita odbranu, jer su bili u bonusu, a on je potom izabrao da šutne.

Istakao je turski stručnjak i da je njegova ekipa nekoliko napada pre poslednjeg imala puno lakših i izgrađenijih pozicija, ali je sve to promašivala. Ipak, kada je bilo najbitnije lopta je prošla kroz obruč.

- Imali smo pet ili šest lakših pozicija za šut u poslednjih pet-šest napada, ali smo pogodili uz zvuk sirene. To je košarka. Nekada izgubite, kao što je to bilo u regularnom delu kada je Kostas Slukas pogodio trojku u produžetku. Večeras, na Fajnal-foru, mi smo pogodili i pobedili i plasirali se u finale.

Prokomentarisao je Ataman i atmosferu u Areni, gde je bilo preko 10 hiljada navijača Olimpijakosa i sve je izgledalo kao da se igra u Pireju, a ne u srpskoj prestonici.

- Prvi put sam video takvu atmosferu na Fajnal-foru. Kao da smo igrali u Pireju, a ne u Beogradu. Ostao je još jedan meč, finale 21. maja. Igraćemo na najbolji način. Srećom, na kraju sam se nasmešio, ali smo zaslužili pobedu.

Uveren je da će ovaj istorijski trenutak uticati na samopouzdanje i srpskog igrača i celog tima.

- Nikada igračima ne govorim da ne šutiraju ili da dodaju ili nešto tako. Oni igraju, oni moraju da procene situaciju, bolje osećaju to na terenu. Ja mogu da procenim ko ima "vrelu ruku". To je njegovo samopouzdanje. Micić je promašivao neke šuteve na početku sezone, žalili su se neki tada što šutira toliko, rekao sam tada ljudima da je prošle godine pogađao takve šuteve, pustite ga da pogađa. Donosio je neke pogrešne odluke pre toga, ali ako pogodite takav šut onda je odluka dobra. Nije to bio neki moj specijalan posao kao trenera, već Micićeva odluka.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)