ZVEZDA IZGUBILA IAKO JE IZVELA ČUDO: Neverovatan meč u LJubljani, još jedna majstorica odlučuje o ABA finalisti

Č. V.

16. 05. 2022. u 20:56

KOŠARKAŠI Crvene zvezde izgubili su drugi meč polufinalne serije ABA lige od Cedevita Olimpije sa 88:80 nakon nestvarne završnice četvrte četvrtine i produžetka u Ljubljani. Kroz majstoricu s ovim rivalom, u Beogradu, ekipa Dejana Radonjića odlučivaće ko će na megdan pobedniku trećeg meča između Partizana i Budućnosti.

ЗВЕЗДА ИЗГУБИЛА ИАКО ЈЕ ИЗВЕЛА ЧУДО: Невероватан меч у Љубљани, још једна мајсторица одлучује о АБА финалисти

FOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevzer/ABA liga

Teško je zaista opisati šta se večeras desilo u "Stožicama". Svih 9.435 ljudi prisustvovalo je završnici kakva se retko viđa.

Ljubljančani su praktično imali dobijenu utakmicu. Do kraja ostalo 3,7 sekundi i lopta za crveno-bele. Ivanović je promašio trojku, ali je Mitrović na deset desetinki pogodio pod faulom i doneo produžetak šampionu regionalnog takmičenja.

Ipak, nošeni sjajnom podrškom sa tribina izabranici Jurice Golemca su odligrali odličnu odbranu u dodatnih pet minuta i pametnom igrom igru u napadu uspeli da dođu do trijumfa koji ih ostavlja u igri za finale.

Početak utakmice za goste bio je fantastičan. Zvezda je pogodila prvih sedam šuteva za tri poena, no nakog toga je stala i dugo se mučila da poentira iz igre. Ni slobodna bacanja nisu dobro funkcionisala kod crveno-belih (6/15). Domaćin je na liniju penala išao čak 42 puta i bio je precizan 31 put.

Zvezda nije uspela da pobedi Cedevita Olimpiju četvrti put ove sezone. Uradila je to prethodna tri. Sada su Jaka Blažić i drugovi uspeli da odviju nalet rivala i slave. Treba reći i da je ovo "zmajčekima" prvi trijumf protiv crveno-belih nakon sedam vezanih neuspeha.

Najefikasniji kod pobednika bio je Edo Murić koji je postigao 21 poena, Jaka Blažić je dodao 12. Na drugoj strani najviše se istakao Ognjen Dobrić sa 15, dok su po 14 postigli Ostin Holins i Nejt Volters.

Termin treće utakmice ovih rivala biće naknadno određen.

Cedevita Olimpija - C. zvezda 88:80 (24:29, 19:15, 16:10, 17:22, 12:4).

Dvorana: "Stožice". Gledalaca: 9.435. Sudije: Jovičić, Nedović, Dragojević.

Cedevita Olimpija: Pulen 8, Ferel 11, Edžam 6, Murić 21, Ogust 9, Blažič 12, Hodžić, Ščuka, Omić 10, Dragić 11, Radovanović, Mulalić.

C. zvezda: Lazarević, Volters 14, Davidovac 2, Mitrović 11, Lazić 5, Kalinić 9, Dobrić 15, Holins 14, Ivanović 3, Marković, Vajt 7, Kuzmić.

Cedevita Olimpija - C. zvezda 88:80

45' - Kraj utakmice!

45' - Fantastična odbrana Ljubljančana i polaganje Omića u kontri. Sada je jasno da će i u ovom polufinalu igrati majstorica.

44' - Holins je uspeo da poentira posle odličnog prodora, ali je potom napravio faul i poslao Blažića na liniju penala odakle je bio precizan.

43' - Sjajan potez Kalinića. Nije ovo njegova utakmica, postigao je tek sada prvi koš još od prve četvrtine. Potom je na drugoj strani napravio faul i zaradio petu ličnu grešku. Da stvar bude još gore po Zvezdu Murić je pogodio za tri i realizovao dodatno bacanje za velikih plus šest.

43' - Ukrao je Blažić loptu Holinsu i lako poentirao. Morao je Dejan Radonjić da traži tajm-aut kako bi razmrdao ekipu koja je još uvek bez poena u produžetku.

42' - Alen Omić je najpre udario rampu Kaliniću, a potom je pogodio dva bacanja nakon što je Mitrović načinio petu ličnu grešku - 78:76.

41' - Loše je odigrao Edžam prvi napad za domaće u dodatnih pet minuta, ali ni Zvezda nije bila ništa bolja. Izgubio je loptu Mitrović, tačnije loše je bacio Holinsu.

Cedevita Olimpija - C. zvezda 76:76

40' - Ovo je neverovatno! Pogodio je Mitrović pod faulom nakon ofanzivnog skoka. Pogodio je i dodatni penal centar crveno-belih. Činilo se da je vreme isteklo, ali je Dragić napravio faul pre nego što su se upalile diode na tabli, pa će se igrati produžetak.

40' - Ušlo se u penal završnicu. Murić će izvesti dva bacanja, a do kraja je ostalo 3,7 sekundi. I on je oba puta bio precizan. Sudije još uvek ne dozvoljavaju da se igre, jer iz igre mora da izađe Davidovac.

40' - Dobrić je fauliran na 4,5 do kraja. Pogodio je oba, a minut odmora je zatražio Golemac.

40' - Kalinić je promašio trojku, no ispratio je to Holins i naterao Blažića da ga faulira i pošalje na linije penala. Ipak, ni on nije uspeo da realizuje oba.

FOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevzer/ABA liga

40' - Sjajno se snašao Ogust. Delovalo je pozicija nemoguća, ali je zavrnuo loptu na drugi obruč i pogodio je.

39' - Loš faul je napravio Ogust i poslao Mitrovića na crtu. Centar crveno-belih je pogodio jedno - 72:71.

39' - Ukrao je Holins loptu, proigrao Dobrića koji je snažno zakucao i produžio seriju 8:0. Prekinuo je to Ferel koji je bio polovičan sa linije penala.

38' - Opet se crveno-beli trojkama koliko-toliko vraćaju u meč. Najpre je Nikola Ivanović, a potom i Holins pogodili i doveli ekipu ni -3. Odmah je tajm-autom reagovao Golemac.

38' - Iz greške u grešku idu gosti. Sada je Dobrić prilikom driblinga nagazio aut liniju. Sve ovo ide u prilog domaćem sastavu.

37' - Gosti ništa opet ne mogu da pogode, to kažnjava Omić lakim poenima pod košem - 69:62. Posle faula Kuzmića na liniju penala će Murić. Oba je pogodio Slovenac.

35' - Treću trojku za Cedevita Olimpiju je pogodio Edo Murić i prekinuo seriju bez poena svog tima. Sada Radonjić traži minut odmora. Nije Zvezda poentirala posle tajm-auta.

34' - Druga vezana trojka za goste. Išli su Voltersu ispod bloka on je to iskoristio i pogodio drugi put van linije 6,75. Tajm-aut je morao da zatraži Golemac.

33' - Pogodio je Dobrić, ali je da drugoj strani Ogust iz trećeg pokušaja domaćeg tima uspeo da dođe do poena. Odličan napad Zvezde i trojka Dobrića. Ostao je sam i kaznio lošu odbranu Cedevita Olimpije.

32' - Sjajan prodor i poeni Pulena. "Zmajčeki" su posle koša Amerikanca došli do najveće prednosti na utakmici - 62:54.

31' - Četvrta četvrtina počela je faulom Lazića, a Edžam je bio polovičan sa linije penala. Na drugoj strani Zvezda nije realizovala prvi napad.

Cedevita Olimpija - C. zvezda 59:54

30' - Konačno Zvezda postiže koš. Davidovac je iz finte šuta napravio sebi put do koša i nije mu bilo teško da poentira. Treću trojku za domaće na utakmici postiže Ferel - 59:54. Volters je promašio oba slobodna bacanja.

28' - Dugo je držao loptu Dobrić i nije uspeo da uradi ništa konkretno. To je izazvalo reakciju kod Dejana Radonjić koji je bio veoma ljut na krilnog igrača, bilo je tu i psovki.

27' - Zaspala je odbrana gostiju prilikom izvođenja auta. Kaznio je to Dragić koji je lepo poentirao na drugi obruč - 54:52. Posle poena iz igre sa crte je bio polovičan krilni igrač Ljubljančana.

26' - Drugi vezani pogodak van linije 6,75 za goste. Lazić je ostao sam u korneru i pogodio. Na drugoj strani Omić je došao do poena posle dobre saradnje sa Ferelom.

25' - Dobrić pogađa drugu trojku. Ostao je sam posle dobre akcije iz auta i nije mu bilo teško da pogodi. To je bila deveta trojka za goste.

FOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevzer/ABA liga

24' - Volters je promašio "flouter", ali je popravio promašaj. "Zmajčeki" su u trećoj četvrtini sve koševe dali sa crte. Zvezda nije realizovala napad i domaći su to iskoritili da poentiraju preko Murića koji je prvi dvocifren u svom timu. Tajm-aut je zatražio Dejan Radonjić - 50:46.

23' - Zvezda je već u bonosu. Cedevita Olimpija to obilato koristi i pogađa slobodna bacanja. Sada je oba puta pogodio Ferel.

22' - Već tri faula su napravili crveno-beli, a nisu prošla ni dva minuta igre u drugom poluvremenu. Prve poene u ovom kvartalu postigao je Dragić.

21' - Zvezda je izgubila loptu u prvom napadu, ali ni Cedevita Olimpija nije bila bolja. Domaći nisu stigli da šutiraju na koš rivala.

Cedevita Olimpija - C. zvezda 43:44

20' - Prvo poluvreme je završeno trojkom Dobrića.

20' - Prednost gostiju nije dugo trajala. Ferel je poentirao sa poludistance. Posle njega je vođstvo povećao Edžam koji je bio polovičan sa linije penala.

19' - Glupost Pulena. Najpre je napravio faul u napadu, a onda je dobio i tehničku. To je veliki problem za Ljubljančane, pošto Amerikanac ima četiri faula. Ipak, Kalinić nije pogodio slobodno bacanje. Zvezda ponovo vodio posle trojke Voltersa - 40:41.

19' - Zvezda nastavlja da se dobrano muči u napadu. Crveno-beli su na samo sedam poena u drugom kvartalu. Konačno prekid loše serije. Pulen nije odigrao dobar napad i gosti iz kontranapada preko Voltersa uspevaju da poentiraju. Nateralo je to Golemca da zatraži minut odmora - 40:38.

FOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevzer/ABA liga

18' - Iskoristio je Pulen mis meč situaciju, probio je Vajta i lako poentirao. Na drugoj strani Kalinić je promašio trojku i to je osmi vezani neuspeli pokušaj gostiju van linije 6,75.

17' - Čekali su se poeni Voltersa i uspeo je Amerikanac u redovima gostiju da probije odbranu rivala i pogodi iz prodora. Blažić je već izveo 10 slobodnih bacanja i pogodio osam.

16' - Promašio je Volters otvorenu trojku, crveno-beli su se izborili za novi napad koji je jednim košem sa linije penala okončao Kalinić - 33:34. Domaćin prvi put vodi nakon trojke Eda Murića.

15' - Edžam je opet našao način da poentira i natera Radonjića za drugi put na meču zatraži tajm-aut i pokuša da razmrda ekipu koja se muči u ovom periodu.

15' - Serija izgubljenih lopti gostujućeg tima, do sada ih imaju sedam. Takođe, Zvezda se muči u napadu. Za skoro pet minuta postigla je samo četiri poena u drugom kvartalu.

14' - Lep potez Vajta. Napravio je fintu šuta i onda snažno krenuo na prodor i stigao do sedmog poena. Blažić za sada poentirao jedino sa linije penala.

13' - Edžam je odlično probio i poentirao preko Kuzmića. Izabranici Jurice Golemca su se u potpunosti vratili u meč.

12' - Opet Luka Mitrović sjajnom centarskom tehnikom dolazi do poena. Rezultat je uspeo da smanji Jaka Blažić koji je prvi put na meču vezao dva slobodna bacanja - 27:31

11' - Dejan Radonjić je žučno prigovorio i dobio tehničku. Ferel je taj poklon trenera iskoristio i pogodio slobodno bacanje. Tehnička i na drugoj strani, ali ne od trenera već od Edžama. Ipak, Lazić nije pogodio slobodno bacanje.

Cedevita Olimpija - C. zvezda 24:29

10' - Prva četvrtina je okončana poenima Luke Mitrovića koji je sjajnom fintom prevario dva igrača domaćeg tima, a potom poentirao uz faul. Bio je precizan i sa linije penala.

10' - Igra dva na dva funkcioniše kod domaćih. Ogust je još jednom ostao sam pod košem i nije mu bilo teško da poentirao.

9' - Lep napad gostiju poenima je završio Branko Lazić. Fintirao je čuvara i lako poentirao.

FOTO: KK Cedevita Olimpija/Aleš Fevzer/ABA liga

8' - Mitrović nije ni video koš, ali je uspeo da poentira. Na drugoj strani sam je ostao Murić i pogodio je sa poludistance - 20:24. Zvezda je već odavno u bonusu pa će na liniju penala Blažič. Pre njega je polovičan bio Ogust. Prvi tajm-aut zatražio je Dejan Radonjić. Kao i prošli put i sada je kapiten "zmajčeka" bio polovičan.

7' - Prvi promašaj Zvezde van linije 6,75 bio je delo Nikole Ivanovića. Sjajna akcija domaćeg tima, Pulen za Ogusta koji poentira. Crveno-beli prave početničke greške, što domaćin koristi i dodatno smanjuje prednost preko Pulena koji je sa crte pogodio.

6' - Pravi Cedevita Olimpija seriju 5:0, nakon poena sa poludistance rezervnog plejmejkera Džejkoba Pulena. Ostin Holins 3/3 za tri, sjajno otvaranje utakmice Amerikanca - 14:22.

 

5' - Dobrih pet minuta se čekalo na poene Jake Blažič, do njih je došao sa linije slobodnih bacanja, a realizovao je samo jedno. Potom je u konentirao Dragić.

5' - Dobar napad domaćih posle minuta odmora. Omić je napravio dobru poziciju i pogodio. No, Zvezda ne promašuje van linije 6,75 - precizan je bio i Vajt.

4' - Zvezda ne greši za sada iz igre 5/5. Drugu vezanu trojku pogodio je Amerikanac u redovima gostiju, a onda i Nikola Kalinić iz desnog kornera. Morao je tajm-autom da reaguje Jurica Golemac.

3' - Odličan potez Dragića, probio je na drugi obruč i upisao se u strelce, ali na drugoj strani trojku pogađa Holins - 5:10.

2' - Sjajna odbrana Zvezde na startu meča. Kontru je povukao Holins, dodao do Voltersa koji je uposlio Vajta, a ovaj lako poentirao za seriju 7:0. To je prekinuo Murić koji je bio preiczan van linije 6,75.

1' - Krenula je trojkom Nikole Kalinića utakmica u "Stožicama". Domaćin prvi napad nije iskoristo, a onda je Volters napravio sebi poziciju i pogodio daleku dvojku.

U petorci Crvene zvezde se nalaze Nejt Volters, Ostin Holins, Nikola Kalinić, Eron Vajt i Ognjen Kuzmić. Za domaćina od početka će na parketu biti Jogi Ferel, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Edo Murić i Alen Omić.

Uoči meča:

Crveno-beli bi eventualnim trijumfom izborili sedmo vezano finale regionalnog takmičenja. Oni su ove sezone odigrali već tri utakmice i tim Dejana Radonjića je svaki put izašao kao pobednik.

Ipak, izabranici Jurice Golemca u poslednje vreme igraju veoma dobro i učiniće sve da vrate seriju u Beograd.

Prva utakmica u plej-ofu ovih rivala odigrana je prošlog četvrtka. Zvezda je slavila, a meč je prelomila sredinom drugog poluvremena.

BONUS VIDEO: Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna