KRVAVE GLAVE, PEHOVI I POBEDA: Partizan kroz neviđenu dramu do novog trijumfa u Evrokupu

Novosti online

15. 12. 2021. u 22:25 >> 22:20

PARTIZAN je u 7. kolu Evrokupa posle vrlo uzbudljivog meča savladao ekipu Slaska sa 75:73, uz brojne uspone i padove, ali i dva peha - povredili su se najbolji igrač crno-belih na ovom meču, Gregor Glas, a potom i Uroš Trifunović. Ipak, to nije omelo crno-bele da, uz odličnu minijaturu Nemanje Dangubića kada se sve činilo izgubljenim, preokrene u poslednjem trenutku i dođe do novog trijumfa na međunarodnoj sceni.

КРВАВЕ ГЛАВЕ, ПЕХОВИ И ПОБЕДА: Партизан кроз невиђену драму до новог тријумфа у Еврокупу

Foto: Twitter/KK Partizan

Pred početak ove utakmice, u kojoj nije mogao da računa na sjajnog košgetera Kevina Pantera, Željko Obradović je ukazao na neophodnost bolje i pre svega koncentrisanije igre u odbrani, ali i dodao da je ekipa imala samo jedan dan da se spremi za evropski izazov posle neočekivanog ABA poraza u Beogradu od Cedevita Olimpije.

Međuti, baš u toj odbrani je umelo da škripi dovoljno da se tim koji je ostvario samo jednu Evrokup pobedu do ovog gostovanja razmahne u trenucima kada je 5.000 navijača u "Štark areni" mislilo da sve, konačno, ide kako treba.

Jer, taman kada bi Partizan nametnuo svoj stil igre, što se najbolje videlo posle Obradovićevog tajmauta kada su gosti poveli sa 8:15, pa crno-beli napravili seriju od čak 18:0 na "prelazu" prve i druge deonice, desio bi se veliki pad. Ekipa trenera Andreja Urlepa je umirila kratkotrajnu ofanzivnu rapsodiju domaćih, koju su predvodili Gregor Glas i Aleksa Avramović, te preko Ramljaka, Džastisa i Dzieve, uz nizove i od po osam poena u nizu, završili prvo poluvreme samo sa "-2" kada se o zaostatku radi.

Iako je u trećoj deonici Partizan uspevao da na momente kontroliše igru u oba reketa, šut ga baš i nije služio, pa je bolju igru krunisao vođstvom od osam razlike u dva navrata, ali je novi defanzivni pad omogućio Slasku da i u poslednjih deset minuta uđe samo s dva poena zaostatka.

Foto: Twitter/KK Partizan

Koliko god da je Željko Obradović pokušavao da razmrda ekipu, a ubacivao je u igru i Dušana Miletića i rovitog Rodionsa Kurucsa na kratko, crno-beli bi i dalje uspevali da izvedu iz takta i svoje navijače i svog trenera, jer bi na svaki dobar potez (a bilo ih je), stigao i jedan početnički, najčešće u obavljanju defanzivnih zadataka.

Na to se, uz minimalnu prednost koja se nekako održavala, početkom četvrte deonice povredio najbolji igrač Partizana na ovoj utakmici - Gregor Glas je, posle 18 poena, pet asistencija, tri skoka i "krađe", povredio skočni zglob i morao da napusti parket. Odmah potom, zbog vrlo neugodnog pada prilikom zakucavanja, te raskrvarene arkade, sa igrališta je izašao i Uroš Trifunović, pa je bez njih dvojice Partizan pokušao da u preostalih šest, sedam minuta sačuva prednost koja je varirala od tri do šest poena.

Oslabljene crno-bele rivali su počeli da lakše kažnjavaju za propuste, pa se stiglo do egala tri minuta pre kraja. Postalo je tada jasno da će se u završnici rešavati pitanje pobednika, a taj finiš je bio dramatičan.

Nakon što je posle serije bravura Kerema Kantera Slask poveo sa 70:73, Nemanja Dangubić je najpre pogodio oba slobodna bacanja, da bi uzbuđenja dostigla vrhunac u onome što je usledilo: Lidej je ukrao loptu rivalima na sredini terena, Trifunović koji se vratio u igru sa zavijenom glavom nije pogodio trojku iz ugla, ali je do lopte došao Dangubić i, na oduševljenje "grobara", poentirao iz reketa za vođstvo, pet sekundi pre kraja utakmice.

Gosti su krenuli na sve ili ništa, Kolenda nije bio uspešan u prodoru jer se Lidej dobro postavio u odbrani, pa je trijumf pripao Partizanu, što je Avramović potvrdio jednim pogođenim, pa namerno promašenim slobodnim bacanjem, kako gosti ne bi mogli da organizuju napad u preostale četiri desetinke.

Partizan - Slask 75:73

Beograd - Štark arena; Gledalaca: 5.088; Sudije: Kortes, Tepenije, Bitner;

Partizan: Kurucs, Lidej 10p, 7sk, 2as, ZAgorac, Avramović 10, Koprivica 8p, 6sk, 4bl, 3os, 4iz, Dangubić 6, Smailagić 3, Miletić, Mur 4, Glas 18p, 5sk, Trifunović 12, Madar 4p, 7sk, 4as, 2os

Slask: Kolenda 9p, 9as, Karolak 5, Kanter 21p, 8sk, 2os, 1bl, Džastis 6, Gordon, Dzieva 12, Landževajn 4, Gabinski, Mejers 4, Ramljak 12p, 8sk

KRAJ! Partizan - Slask 75:73

40' - Kolenda ne uspeva da pogodi koš crno-belih, lopta je za domaćine uz devet desetinki do kraja. Avramović je fauliran, treba samo da potvrdi trijumf crno-belih.

40' - Kakva drama! Nakon što je Dangubić pogodio oba slobodna bacanja, Lidej je ukrao loptu rivalima na sredini terena, Trifunović potom nije pogodio trojku iz ugla, ali je do lopte došao Nemanja Dangubić i, na oduševljenje "grobara", poentirao iz reketa za vođstvo, pet sekundi pre kraja utakmice!

40' - Na 20,7 sekundi pre kraja, Kolenda je promašio iz prodora, nakon lepog driblinga, a odmah potom fauliran je Dangubić koji će na liniju penala. Partizan gubi sa 70:73.

40' - Kanter nastavlja s bravurama, blokirao je Dangubića, napad za Slask, još 28 sekundi do kraja.

40' - Minut i 20 pre kraja Slask je krenuo u napad, koji je završen uz zvižduke oko 5.000 navijača u Areni, a onda Avramovićevim hvatanjem lopte posle dalekometnog promašaja Kantera. Još 54,3 do kraja, Kolenda je faulirao crno-belog plejmejkera, čime gosti izlaze iz bonusa - svaki sledeći prekšraj biće slobodna bacanja za domaćine.

39' - Prilazi Partizan na -3 posle kontre koju je zakucavanjem završio Aleksa Avramović  - 70:73. Tajmaut traže gosti.

39' - Pet razlike za Slask, uz 1:58 do kraja, posle sjajne finte Kantera. Ljubitelji košarke dobro znaju kako kvalitetno ume da odigra njegov brat Enes, NBA košarkaš, ali Kerem se razgoropadio u Beogradu. Uz šut 6/8 za dva stigao je do 21 poena (trojke je šutirao 1/4).

38' - Sa previjenom glavom, u igru se vratio Uroš Trifunović.

38' - Lidej je promašio sa oko dva metra, ostaje tri razlike za goste.

38' - Vodio je Partizan sa 66:60, a sada je 68:71 za Slask posle trojke Kantera. Obradović traži tajmaut... 

37' - Zagorac je napravio grešku u svojoj prvoj defanzivnoj akciji, faulirao je rivala dok je ovaj postizao koš, pa je Kanter dodatnim slobodnim bacanjem izjednačio na 68:68.

36' - Prvi put na ovoj utakmici na teren ulazi Rade Zagorac. Partizan ima 68:65, a gosti loptu.

36' - Dalas Mur i Aleksa Avramović su dobro odigrali u odbrani, ali Dangubić nije uspeo da u kontri 2-na-1 poentira, fauliran je. I dalje je tri razlike za crno-bele.

35' - Dve uzastopne trojke, najpre Dalasa Mura, pa Karolaka - 66:63 je za Partizan.

34' - Smailagić je ostao sam pod košem rivala, zakucavanjem doneo 63:58 Partizanu. Ipak, vraća se Slask na -3, penalima Karolaka kog je nepropisno zaustavio Dangubić (trećim svojim prekršajem)

33' - Auh, kako nezgodan pad mladog Uroša Trifunovića... Nedugo posle povrede Glasa, u kontri je pokušao da zakuca, ali nije uspeo da se uhvati za obruč pa je pao i udario glavom o parket. Raskrvario je arkadu, ali, na sreću, izgleda da se dobro drži - otpozdravlja navijače dok odlazi, a Partizan vodi sa 60:56.

32' - Peh za Partizan, pri vođstvu od 58:54. Povredio je skočni zglob Gregor Glas, koji je do tog momenta postigao 18 poena, uz pet asistencija i tri skoka, po čemu je predvodio crno-bele. Teško da će moći da nastavi igru, odmah je, uz pomoć saigrača, otišao do klupe.

31' - Počela je poslednja četvrtina, i to uz koš Lideja koji je svojim osmim poenom na meču doneo 56:52 Partizanu.

Kraj treće četvrtine, koju su gosti uz trojku Kolende rešili kako su se i nadali, ostavši u igri za pobedu - 54:52 iznosi prednost Partizana, koji je vodio sa 30:17 početkom druge deonice...

30' - Prvi put večeras na terenu Rodions Kurucs, koji menja Dangubića. 

29' - Važna trojka Lideja, za glasan aplauz oko 5.000 navijača Partizana, čiji ljubimci sada vode sa 52:44.

28' - Glas, Trifunović, Lidej... To su trojica košarkaša čiji su šutevi bili neprecizni u poslednja tri napada Partizana, pa su gosti prišli na 49:44 slobodnim bacanjima Kantera.

26' - Viče "Žoc" na svoje igrače, traži da bolje igraju u odbrani. Iznerviralo ga je što je, posle koša Trifunovića za 47:40, previše lako primljen koš (Meiers je strelac, na asistenciju Džastisa).

25' - Glas trojkom (drugom iz sedam pokušaja) odmiče Partizan na 45:40

24' - Ne ide crno-belima. Koprivici je blokiran šut, a nakon što je Smailagić na drugoj strani blokirao Kantera, promašio je Trifunović trojku, da bi Smailagić u sledećoj akcijji izgubio loptu - 42:38 vodi Partizan, zahvaljujući nedavnom pogotku Koprivice

23' - Nervira se Obradović, ponovo. Prvo je Trifunović izgubio loptu, pa Koprivica promašio šut, te je Ramljak smanjio zaostatak Slaska na 40:38

22' - Keren Kanter kažnjava promašaje Koprivice i Glasa, Slask prilazi na 40:36. 21' - Trifunović je trojkom uvećao prednost Partizana na 40:35 posle dva promašena penala od strane Landževina

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena. I to prilično burnog - 37:35 vodi Partizan. Najpre je Slask vodio sa 15:8, pa Partizan napravio seriju od 18:0. Ali, ni to što su crno-beli imali 13 razlike, nije im bilo dovoljno za mirnu završnicu druge deonice, pa na veliki predah "nose" samo +2. Željko Obradović u neverici vrti glavom... Košgeterski, u Partizanu je i dalje najbolji Gregor Glas (!1 poena), prate ga Avramović (7), Koprivica (6, uz četiri skoka i tri izgubljene lopte, ali i dve "krađe"), dok su se kod gostiju istakli Ramljak sa osam poena, te Džastis i Dzieva sa po šest.

20' - Potpuno se vratio Slask u igru. Koprivica je izgubio loptu (treći put na meču), a Kerem Kanter ubacio jedno slobodno bacanje - 37:32. Na to se nadovezala izgubljena lopta Dalasa Mura, te trojka Džastisa (druga iz šest pokušaja) za 37:35.

19' - Posle dvominutne "uspavanke", malo burniji deo meča. Ramljak je pogodio koš Partizana, potom ga je za poen prestigao Avramović, donevši 37:27 svojim sedmim na ovom meču, da bi za tili čas Landževajn dvojkom, pa, posle promašaja Koprivice, Ramljak novim pogotkom, dodatno primakli goste. 

17' - Baš je "usporio ritam" ove utakmice. Mnogo prekršaja, mnogo prekinutih napada... A ono što se i odigra, nije baš za košarkaške sladokusce u ovim trenucima. Partizan vodi sa 35:25, nakon pogotka Meiersa, a šestog poena Balše Koprivice.

16' - Razigrali su se košarkaši Slaska u ova dva, tri minuta. Prišli su na 30:23, a tu seriju od 8:0 zaokružio je Kolenda prvim pogotkom iz četiri pokušaja, da bi tek potom Mur dao koš za Partizan, i to trojku - 33:23. Međutim, kako su u naredne dve akcije promašili koš rivala i Koprivica i Trifunović, na TV tajmaut se otišlo bez nove promene rezultata, jer su neprecizni bili i Džastis i Dzieva.

15' - Posle duže vremena, četiri poena gostiju u nizu. Na 30:19 Slask su primakli Kolenda  i Ramljak s linije penala. U međuvremenu je Madar bio neprecizan sa poludistance, pa su on i Meiers "razmenili" izgubljene lopte.

13' - Prekidaju gosti nalet crno-belih, ali samo privremeno. Landževajn je smanjio na 26:17, ali je potom pogodio Koprivica i, posle Ramljakove izgubljene lopte, Trifunović na asistenciju Smailagića - 30:15.

12' - Posle drugog uzastopnog promašaja gostiju u drugoj deonici, Gregor Glas je nastavio svoj košgeterski nastup - 11. poenom je doneo Partizanu 26:15, čime je uvećao seriju crno-belih na čak 18:0.

11' - Balša Koprivica uvećava prednost domaćih na 24:15.

Kraj prve četvrtine, 22:15 za Partizan. Crno-beli su šutirali 6/11 za dva, 2/8 za tri, a bili izjednačeni s rivalima po skokovima (12), imali dve asistencije manje (3-5), a jednu osvojenu loptu više (3-2). Glas je najefikasniji igrač utakmice, postigao je devet poena, pet je ubacio Avramović, četiri Madar, tri Trifunović, a jedan Smailagić. Kod gostiju je najbolji Dzieva sa šest poena i četiri skoka, četiri poena je postigao Kanter, tri Džastis, a dva Ramljak.

10' - Nastavlja se rapsodija crno-belih posle tajmauta Željka Obradovića. Narasla je serija na 14:0 posle trojke Gregora Glasa, semafor pokazuje 22:15.

9' - Trifunovićeva trojka oduševila je oko 5.000 navijača u "Štark areni", a nakon novog neuspešnog napada gostiju, Glas je svojim šestim poenom doneo 19:15 Partizanu. To je serija od 11:0.

8' - Greše i jedni i drugi u ovim trenucima. Kodi Džastis je promašio treći put od četiri dalekometna šuta, potom je pokušao sa čeone linije Uroš Trifunović, a ni on nije bio precizan, da bi Landževajn na drugoj strani terena izgubio loptu (osvojio ju je Glas). Međutim, izgubili su potom loptu i crno-beli (Balša Koprivica). I dalje je 14:15.

7'- Jam Madar, fauliran pod košem Slaska, koristi oba slobodna bacanja, a kako su gosti odmah izgubili loptu (a Glas nije uspeo da atraktivno zakuca), Madar (koji je i ukrao loptu Karolaku) je poentirao iz "popravnog" i Partizan je nekako za tili čas, posle onih 8:15, prišao na 14:15. Ekipa Slaska je zatražila tajmaut.

6' - Tajmaut je izgleda urodio plodom. Prvo je Gregor Glas realizovao i svoj drugi šut na meču, a onda su gosti najpre promašili (Dzieva) pa je Glas istog tog rivala blokirao nakon njegovog ofanzivnog skoka - 10:15.

6' - Šest brzih poena gostiju - najpre je Dzieva ubacio dva slobodna bacanja, pa Kanter svojim drugim pogotkom dodatno uvećao prednost i to nakon Avramovićevog promašaja, a kako je zatim Lidej promašio šut - Dzieva je doneo velikih 8:15 Slasku. Željko Obradović je vrlo nezadovoljan kako mu ekipa igra, zatražio je tajmaut.

5' - Avramović jednom akcijom približava Partizan na "-1" - dao je koš, bio fauliran od strane Kolende, pa ubacio dodatno slobodno bacanje - 8:9

4' - Ne ide crno-belima na početku meča, Lidej je promašio šut za dva poena, a na drugoj strani terena Kerem Kanter (čiji je brat Enes NBA igrač) donosi 5:9 gostima. 

3' - Dzieva posle ofanzivnog skoka donosi novu prednost gostima, a Avramović drugi put u nizu promašio trojku - 5:7.

3' - Avramović nije uspeo da pogodi koš rivala, ali je "priskočio" Glas i zakucao, Partizan je izjednačio na 5:5.

2' - Glas je napravio grešku u koracima, ali je nedugo zatim Smailagić oduzeo loptu gostima. Usledio je nešto duži napad domaćih, koji je prodorom i pogotkom o tablu završio Aleksa Avramović - 3:2. Meutim, Kodi Džastis odgovara brzom trojkom, 3:5.

1' - Posle jednog uspešno izvedenog penala Smailagića, Ramljak je brzim prodorom iskoristio dobre blokove koje su izveli njegovi saigrači i lako poentirao - 1:2.

1' - Lepa kombinacija Glasa i Smailagića, koji je fauliran pod košem rivala i imaće priliku da sa linije za slobodna bacanja donese prednost Partizanu.

1' - Meč je počeo!

20.29 - Gromoglasno su navijači u "Štark areni" otpevali "Da volim crno-bele" i... sve je spremno za početak utakmice.

20.28 Avramović, Glas, Dangubić, Lidej i Smailagić su startna petorka crno-belih. Za goste meč počinju Kolenda, Džastis, Kanter, Ramljak i Dzieva.

20.25 - Na tribinama je i bivši trener crno-belih, Duško Vujošević

20.20 - Partizan u ovom meču igra oslabljen za najboljeg strelca prošle Evrokup pobede: Kevin Panter nije uspeo da se oporavi na vreme, pa će crno-beli bez sjajnog strelca pokušati da dođu do šestog trijumfa u ovosezonskom izdanju međunarodnog takmičenja. 

Uoči utakmice

Crno-beli u ovaj meč u "Štark Areni" ulaze sa željom da sedmi uzastopni put trijumfuju u Beogradu pred svojim navijačima, a ulaze i osokoljeni pobedom u prošlom kolu Evrokupa, kada su u gostima savladali Metropolitan sa 82:89 (uz 28 poena Kevina Pantera) i došli do učinka 5-1.

Slask je na skroz drugoj strani tabele, usled samo jedne pobede iz šest takmičarskih nastupa, ali tu jednu je ostvario u prošlom kolu i to deklasiravši Hamburg sa 87:61 uz 18 poena i devet asistencija Trevisa Trajsa i 18 poena i 10 skokova Aleksandera Dzieve.

Ovo će biti prvi međusobni duel poemnutih timova, a Slask prvi put gostuje u Beogradu otkako je u sezoni 2004/2005 savladao Crvenu zvezdu sa 81:88 posle produžetka.

FOTO: KK Igokea/Nikola Vuruna/ABA liga

Željko Obradović

Stav crno-belih

- Oni su ekipa koja gaji specifičan način igre, pre svega u odbrani. Vole da igraju u tranziciji, imaju šutere, zaustavljaju se i šutiraju za tri poena. To su neke najbitnije stvari o kojima smo pokušali da vodimo racuna, informišemo igrače i da radimo na treningu. Ono što moramo jeste da se vratimo na način igre u odbrani tokom cele sezone, sem ove poslednje utakmice gde smo primili mnogo lakih poena i gde je u nekim trenucima ekipa bila bez energije. Razgovarali smo o tome i nadam se da ćemo izgledati puno bolje - izjavio je trener Partizana Željko Obradović uoči meča protiv Slaska u Evrokupu.

Plejmejker crno-belih, mladi Izraelac Jam Madar, pred duel sa Slaskom je rekao:


- Spremni smo za utakmicu, idemo da se borimo i pobedimo. Ovo je važan test za nas da pokažemo kako kao tim reagujemo posle poraza. Radili smo kao tim, analizirali greške iz prošle utakmice, trudimo se da iz njih naučimo i da zabeležimo pobedu, istakao je Madar.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORAC PROPISNO NAMUČEN: Čačani slavili u prvoj utakmici plej-ofa Superlige, bivši košarkaš Partizana brojao skoro do pedeset