SKANDAL: Američki novinari ne mogu da veruju šta je Nikola Jokić doživeo od NBA lige

D. N.

15. 12. 2021. u 16:12

NIKOLA Jokić je toliko briljirao u sedmici za nama da je to poprimilo i antologijske razmere, ali je NBA liga pokazala da ga baš i ne ceni.

СКАНДАЛ: Амерички новинари не могу да верују шта је Никола Јокић доживео од НБА лиге

Tanjug/AP

U toj nedelji Jokić je, na kraju sedmodelne turneje po gostujućim terenima, ostvario tri uzastopna tripl-dabla, a onda i na povratku u Kolorado, protiv Vizardsa takođe bio fantastičan.

Međutim, iako niko nije bio bolji od našeg asa po statističkim parametrima koje je ostvarivao, i iako su retki oni koji su sposobni da u najjačoj ligi sveta izvedu majstorije koje je u prethodnoj sedmici on ko zna koji put izvodio...

... NBA liga je saopštila da, nekim čudom, Jokić nije najbolji igrač nedelje u Zapadnoj konferenciji, čiji je Denver član, već je to Lebron Džejms.

Džejms je do tog priznanja stigao uz proseke od 28,3 poena, osam asistencija i 7,5 skokova po meču.

Kada je to video novinar "Denver Stifsa" Rajan Blekburn, uz komentar "LOL", što je skraćenica za englesko "Laughing out loud", odnosno "nasmejao sam se glasno", konstatovao je elementarnu činjenicu - Jokić je imao bolju statistiku.

Tačnije, imao je isti košgeterski prosek kao "kralj" Džejms, ali i više asistencija (13,3 naspram osam zvezde Lejkerse) i više skokova (11, naspram 7,5).

Ali, nije samo ovo evidentno ponižavanje srpskog asa, u vidu dodeljivanja nedeljne nagrade "prvoj zvezdi NBA lige", jedino koje Nikola doživljava u SAD.

Prosto, kako igra u "timu s malog tržišta", kako se u Americi smatraju oni klubovi koji, poput Denvera, nisu iz sredine u kojoj postoji velika zarada od NBA aktivnosti, onda se Jokić retko kad i spominje na adekvatan način u glavnim američkim medijima.

O tome možda najbolje svedoči konstatacija "Bolsak sportsa" koji je sinoć poručio:

"Jokić je prošle noći imao utakicu sa preko 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija i to uz šut od preko 65% uspešnosti za dva poena, 50% kada se o trojkama radi i 85% sa linije penala i - niko o tome ne priča. NBA mediji su zločesti, čoveče..."

Pa opet, iako se i sve to dešava našem asu, iako u NBA ligi postoji i "sudija koji mrzi Srbina", Nikola Jokić baš i ne mari za lični status, a ni sopstveni učinak.

Ne mari ni za nagrade, potvrdivši to nebrojano puta kada se prošle godine spominjalo da bi mogao da bude proglašen za najkorisnijeg igrača lige (MVP), što se na kraju i desilo.

Ipak, da nepravde prema njemu, ali i ostalim asovima koji nisu "sa velikih tržišta" ("big market clubs") ima - ima. I, to je već toliko počelo da nervira one novinare koji Jokića i Nagetse svakodnevno prate, da su počeli da se "naglas smeju" NBA ligi, kao što je slučaj s Rajanom Blekburnom i nekim njegovim kolegama.

No, bilo kako bilo, Jokić će i bez nedeljnih priznanja i velike pompe u američkim medijima nastaviti da radi ono što radi - briljira, a istovremeno i uživa na košarkaškom terenu.

FOTO: AP/Tanjug

Nikola Jokić

Podsetimo, Nagetsi su trenutno na učinku 14-13 i zauzimaju osmo mesto u Zapadnoj konferenciji, a naredni meč igraju na svom terenu protiv Minesote, koji je jedno mesto ispod, sa 12-15.

Utakmica je na programu u četvrtak, tri sata iza ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Pre toga, tokom celog ovog dana, klub za koji Srbin igra i svi njegovi navijači slave "Džokmas", ili na srpskom, "Jokićdan" - nezvanični praznik kojim se slavi možda i najveća odluka u istoriji Denver nagetsa.

Naime, 15. decembra 2016, dakle baš na ovaj datum, Majkl Meloun je odustao od Jusufa Nurkića kao centra koji počinje utakmice za Denver, već je "prelomio" da od tada, pa nadalje Jokić bude član startne petorke. I...

Ostalo je istorija (koju Nikola i dalje ispisuje).

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024