ZVEZDIN JEDINI EVROPSKI TROFEJ: Katedra profesora Nikolića

Momčilo POPOVIĆ

09. 12. 2021. u 13:00

KOŠARKAŠKI klub Crvena zvezda je već dugo na evropskoj sceni, ali je za bezmalo 50 godina učešća u raznim kupovima osvojio - samo jedan trofej!

ЗВЕЗДИН ЈЕДИНИ ЕВРОПСКИ ТРОФЕЈ: Kатедра професора Николића

Foto: Privatna arhiva

Gotovo neverovatan podatak, pogotovo za one mlađe, ali crveno-beli su se trofejom okitili samo u nekadašnjem Kupu kupova, kada su u finalu, u italijanskim Udinama, 2. aprila 1974. savladali češku Spartak Zbrojovku iz Brna - 86:75(45:36).

Zvezdu je do trijumfa kroz takmičenje vodio legendarni Aleksandar Nikolić, koji je uoči finala sve kratko stavio na svoje mesto:

- Sve zavisi samo od nas. Zvezdu ne pobeđuju, već ona sama gubi.

Od početka je bilo jasno da će tako i biti, ali u pozitivnom delu te izjave. Kapiten Dragan Kapičić (23 poena), Zoran Slavnić (20) i Duci Simonović (19) predvodili su nadahnutu i razigranu Zvezdu do trofeja koji im je uručio generalni sekretar FIBA Vilijam Džons. Među 3.500 gledalaca bio je znatan broj navijača pristiglih iz svih krajeva Jugoslavije. U to vreme svako učešće u nekom međunarodnom kupu imalo je veliku specifičnu težinu i medijsku pažnju.

Pobeda u dvorani "Primo Karnera", koja je nosila ime po čuvenom italijanskom bokseru, došla je posle poraza u finalu istog takmičenja, dve godine ranije. U Solunu Simental iz Milana, s kojim je Zvezda prethodno imala dva epska okršaja u grupi (revanš u Beogradu začinjen tučom), slavio je tesno 74:70.

Samo godinu dana kasnije crveno-beli su 26. marta 1975. u Nantu izgubili i finale Kupa kupova protiv Spartaka iz Lenjingrada - 62:63. Kasnije, Zvezda je igrala i dva finala Kupa "Radivoja Koraća", ali je u oba poražena - 1984. bolji je bio francuski Elan 97:73, a 1998. italijanski MEŠ, posle dvomeča. Iz Verone je doneta prednost 74:68, ali je u "Pioniru" gost šokantno slavio 73:64 u dramatičnoj završnici nad izabranicima Vladislava Lučića.

U Zvezdi je tih godina ekipu nosila reprezentativna trojka Simonović - Kapičić - Slavnić. Ljubodrag Duci Simonović je te sezone u Kupu kupova imao prosek od neverovatna 21,2 poena po meču. Kapiten Dragan Kapičić prisetio se kakav je bio osećaj podići prvi evropski trofej:

- To je bio prvi put da klub sa prostora Jugoslavije dođe do finala i osvoji trofej, pa je to bilo nešto sasvim posebno. Mi smo dugo bili u vrhu jugoslovenske košarke i znali smo da nam pripada pozicija evropskog vrha. Bilo je mnogo teško i plašili smo se da nam fali korak do uspeha. Ipak, sa tribina je stizalo mnogo emocija, a to je Crvena zvezda.

Pomoćnik Ace Nikolića bio je Nemanja Đurić:

- To je bio skup fantastičnih igrača. Nije bio slučaj da imate jednog, dva ili tri individualca pa da morate nešto specijalno da radite. U ekipi je bilo deset fantastičnih igrača. U finalu smo odigrali sjajno i savladali Zbrojovku bez većih problema.

Dragiša Vučinić je objasnio kako se ekipa okupila:

- Mi smo bili generacija i našli smo se 1967. godine. Simonović i ja smo došli iz malih klubova, a iz juniora Kapičić i Slavnić. Dočekao nas je Cvetković, koji je bio već afirmisani reprezentativac. Već u prvoj godini smo nagovestili da ćemo biti ozbiljan autoritet.

Ljupče Žugić je u toj ekipi bio centar.

- U Zvezdu sam došao praktično iz gimnazije. Do tada sam lepio sam slike tih igrača po koricama rokovnika, a onda sam odjednom sve te igrače imao kraj sebe. Bio sam mnogo važan u gimnaziji tih dana. Član tima sam bio deset narednih godina i meni je srce zauvek ostalo u Crvenoj zvezdi.

Goran Rakočević se podsetio puta do finala:

- Mi smo u tom probijanju do finala dve utakmice dobili nešto teže. To je bio meč sa Parižanima i španskim Estudijantesom. Čehe smo dosta lako dobili zahvaljujući Kapičiću, Simonoviću i Slavniću koji su odlično odigrali. Utakmica je iznedrila dvojicu igrača iz drugog plana, Lazarevića i Sarjanovića.

Ivan Sarjanović, junak iz senke:

- Meni je Aca Nikolić dan ili dva ranije rekao da ću početi u prvoj petorci i da ću imati zaduženje da čuvam Pospišila, koji je tada bio jedan od najboljih evropskih igrača i strelaca. On je tada davao po 30 ili više koševa. Obično sam imao zaduženja da čuvam najbolje igrače protivničkih ekipa. Sećam se dobro jednog prelomnog trenutka. Pospišil je valjda navikao da u njegovu korist sviraju faulove, a ja sam se postavio kao bedem, pa me je on udario laktom. Računao je da će meni svirati faul, a sudija je svirao faul u korist Zvezde. To je bio moj doprinos i bio sam veoma zadovoljan da sam ispunio želju pokojnog Ace, koji nam je bio kao otac i veliki autoritet - izjavio je Sarjanović.

"PREMINUO" SEMAFOR

Zvezda je, praktično, teži deo posla u pohodu na Kup kupova imala u polufinalu protiv madridskog Estudijantesa. Pred 4.000 bučnih navijača 13. marta 1974. u prvom meču crveno-beli su pokazali snagu već u prvom poluvremenu, koje su dobili 42:26. Blistao je Kapičić, koji je na kraju sakupio 27 poena, odlični su bili Vučinić (22) i Slavnić (20). U drugom delu nemačko-austrijski sudijski par je kriterijum okrenuo u smeru domaćina, pa je na kraju bilo "samo" 79:74 za Zvezdu.

U revanšu u "Pioniru", sedam dana kasnije, uprkos pritajenim strepnjama, nije bilo problema - 104:85. Osam minuta pre kraja je "preminuo" semafor, što je uzrokovalo dugu pauzu. Blistao je Ivan Sarjanović sa 29 poena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

NOVINARKA KOJA JE POSTALA NASLOV: Sportsko čudo u Srbiji - okupila otpisane košarkašice i svi sad pričaju šta je sa njima uradila