NAVIKNIMO SE NA UDARCE OD MALIH: Biće ih sve dok FIBA i Evroliga ne sednu za sto

V. PRERADOVIĆ

29. 11. 2021. u 22:56

POSTEPENO počinjemo da se navikavamo na poraze reprezentacije u kvalifikacijama za velika takmičenja od protivnika bez košarkaškog pedigrea.

НАВИКНИМО СЕ НА УДАРЦЕ ОД МАЛИХ: Биће их све док ФИБА и Евролига не седну за сто

FOTO: FIBA

Aleksandar Đorđević spotakao se o Estoniju, Igor Kokoškov o poluprofesionalnu Švajcarsku, aktuelni selektor Svetislav Pešić o Belgiju, koja je, bar u poređenju sa "sajdžijama", respektabilna košarkaška nacija.

Posle pobede nad Letonijom na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, ostvarene krajnjim naporom na domaćem terenu, Srbija je novembarski "prozor" zatvorila porazom od Belgije u gradiću Monsu, iako je tri četvrtine sve konce držala u svojim rukama. Nakon prekida u prvom minutu poslednje četvrtine zbog problema sa osvetljenjem u dvorani, nastupilo je pomračenje.

Dešavali su se iznenađujući porazi, pa i šokantni kao onaj od Švajcaraca, ali se nikad nije desilo da "orlovi" u jednoj četvrtini postignu samo šest poena. U poslednjih deset minuta promašili su 12 šuteva iz igre, gubili lopte kao pioniri na prvom treningu. To što se prstima jedne ruke može nabrojati broj treninga ove selekcije, u kojoj su u dve utakmice nastupila četvorica debitanata, nesumnjivo je jedan od razloga potpunog kolapsa u završnoj deonici.

Kada je Pešić pedagoški ispravno rekao da bi trebalo da, u odsustvu naših najboljih igrača, od raspoloživih napravimo najbolje, možda je zaboravio da napomene da je potrebno znatno više vremena od nekoliko zajedničkih treninga. Zapravo je mislio na stvaranje najboljih verzija tih igrača u funkciji nacionalnog tima.

- Imamo i mnogo igrača koji su prvi put u reprezentaciji, moraju da nauče kako se igra za nacionalni tim. Ovo je drugačiji sistem takmičenja, svaka utakmica je kao poslednja - rekao je Pešić posle meča sa Belgijom.

Isto važi i za druge nacije visokog ili bar osrednjeg košarkaškog rejtinga, koje u kvalifikacijama ne mogu da računaju na NBA i evroligaške igrače. Grčka je u novembarskoj akciji izgubila od Velike Britanije, Turska od Belorusije, Amerikance je u duelu sa Kubom spasavao nekadašnji NBA as Ajzea Tomas.

Mnogi plaćaju cenu nerazumne odlike FIBA da organizuje kvalifikacije usred klupske sezone kada, za razliku od velikog fudbalskog brata, nije u mogućnosti da obezbedi da igraju najbolji igrači. Iza floskule o želji da se popularizuje sport, kao što to obično biva, zapravo stoji finansijski interes organizacije koja se sama odrekla svoje nekada unosne koke - elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Dok ne dođe do nekakvog kompromisa sa Evroligom oko usaglašavanja takmičarskih kalendara, porazi kao što je ovaj Srbije u meču sa Belgijom biće neminovni. Do sada nismo plaćali veliku cenu, u smislu plasmana na velika takmičenja. Verovatno nećemo ni sada, osim što moramo da istrpimo te povremene udarce od protivnika iz niže kategorije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta