PARTIZAN PONOVO POBEĐUJE: Crno-beli se vratili u Arenu i srušili nezgodni Lijetkabelis

Č. V.

17. 11. 2021. u 19:32

KOŠARKAŠI Partizana vratili su se na pobednički kolosek pošto su u 5. kolu Evrokupa savladali Lijetkabelis sa 84:77.

ПАРТИЗАН ПОНОВО ПОБЕЂУЈЕ: Црно-бели се вратили у Арену и срушили незгодни Лијеткабелис

FOTO: KK Partizan/Tviter

Crno-beli su ponovo igrali u Areni i uz pomoć navijača prekinuli seriju od dva poraza. Bio je domaćin favorit na ovoj utakmici i to je opravdao na parketu.

Najavio je Željko Obradović da na ovoj utakmici neće igrati Jam Madar, ali strateg Paritzana nije četiri igrača koristio na ovoj utakmici - u igru nisu ulazili Rade Zagorac koji više nije kapiten ekipe, zatim Rodions Kuruc, Dušan Miletić i Uroš Trifunović.

Domaći su od starta nametnuli žestok ritam igre, posebno u odbranu i sveli su rivala na svega 14 poena u prvom periodu utakmice. Imao je Partizan u plus 10 u dva navrata tokom druge četvrtine, ali ja sa samo poenom perdnosti otišao na odmor - 39:38.

Zek LedejFOTO: KK Partizan/Tviter

Odlično su igrali Zek Ledej i Balša Koprivica, uz sjajnu rolu Gregora Glasa. Mladi Slovenac je postigao tri trojke u drugom periodu i pokazao da na njega može ozbiljno da se računa.

Prva dvojica pomenutih igrača su nastavili da igraju dobro i u drugom poluvremenu, a uz to im se sa nekoliko odličnih prodora pridružio Aleksa Avramović. Ipak, kada živali gosti su odbijali da se predaju i uvek bi našli način da se koliko-toliko vrate u meč.

Činilo se da je pobednik rešen kada je tim Željka Obradovića došao do najvećih plus 13 - 73:60, početkom poslednje četvrtine. No, Lijetkabelis je trojkama Kalaicakisa i Orelika uspeo ponovo da se vrati i učini završnicu neizvesnom. Kada je Smailagić pogodio trojku za plus devet 78:69 činilo se da je to to, ali onda ponovo gosti ubacuju dve trojke i finiš je postao uzbudljiv.

Partizan je u poslednji minut ušao sa plus tri - 80:77. Onda je Radičević promašio trojku za goste, da bi se ukazao ne baš raspoloženi Kevin Panter koji je poentirao nakon prodora i rivalu je ostavio 12 sekundi za napad. Trojku je nakon tajm-auta Nenada Čanka promašio Gediminas Orelik i to je praktično bio kraj meča. Dangubić je još uspeo da poentira posle promašaja Alena Samilagića sa liniije penala.

Partizan je do pobede predvodio Zek Ledej sa 19 poena, Alen Samilagić je dodao 13, koliko je postigao i Gregor Glas. Na drugoj strani najbolji je bio Gediminas Orelik koji je brojao do 19, dok su Kaspars Berzinš i Kristupas Žemaitis meč završili sa po 12 poena.

Crno-beli sada imaju učinak 4-1, a Lijetkabelis 2-3. Inače, ovo je litvanskoj ekipi bio prvi poraz u gostima u Evrokupu.

Sada u Evrokupu sledi pauza zbog obaveza reprezentacija, pa Beograđani naredni meč igraju 8. decembra protiv Metropolitana u gostima, dok će Lijetkabelis dočekati Huventud.

Partizan - Lijetkabelis 84:77 (20:14, 19:24, 27:22, 18:17).

Dvorana: "Štark arena". Gledalaca: 6.067. Sudije: Migel Angel Perez (Španija), Tomaš Travicki (Poljska) i Vasilis Picilkas (Grčka).

Partizan: Panter 11, Kuruc, Ledej 19, Zagorac, Avramović 12, Koprivica 12, Dangubić 2, Smailagić 13, Miletić, Mur 2, Glas 13, Trifunović.

Lijetkabelis: Vaičiunas, Radičević 9, Kalaicakis 8, Gedraitis, Lipkevičijues 7, Maldunas 8, Žemaitis 12, Berzinš 12, Orelik 19, Vasiliauskas, Gagić 2.

Četvrta četvrtina: Partizan - Lijetkabelis 84:77

40' - Sjajna finta šuta i atraktivno zakucavanje Smailgaića. Ipak, taj koš nije priznat jer je isteklo vreme. Pa gosti imaju napad na 42,4 sekunde. Radičević je promašio trojku, a onda se ukazao Panter koji nije blistao ni na ovoj utakmci, poentirao je posle prodora i naterao je Čanka na tajm-aut. Rival ima samo 12 sekundi za napad. Meč je završen poenima Nemanje Dangubića.

39' - Ne predaje se Lijetkabelis. Radičević, pa Orelik pogađaju trojku i Obradović je prinuđen da zatraži tajm-aut. Neizvesna završnica u Areni.

38' - Važnu trojku je pogodio Smailagić i ponovo odveo crno-bele na plus devet. Gosti smanjuju nakon pogodaka Radičevića sa linije penala - 78:71.

35' - Posle perioda bez poena, Avramović je pogodio oba slobodna bacanja, ali na drugoj strani Maldunas ostaje samo pod košem i lako poentira.

34' - Sjajan je šuter Orelik i to ponovo demonstrira. Žilav je Lijetkabelis i odbija da se preda. Ipak, deluje da će Paritzan uspeti da privede utakmicu kraju onako kako želi - 73:66.

33' - Prve poene za goste u četvrtoj četvrtini postiže Kalaicakis - precizan je bio za tri poena.

32' - Ekspresna serija domaćih od 7:0. Za čas je Partizan došao do plus 13 nakon poena Glasa i Mura - 73:60. Morao je odmah da pozove tajm-aut Čanak.

31' - Odličan početak poslednjeg kvartala - trojka Alena Smailagića. Drugi put je bio precizan van linije 6,75.

Treća četvrtina: Partizan - Lijetkabelis 66:60

30' - Maldunas je vezao dva koša za goste, ali je to prekinuo odlični Ledej pogotkom uz faul - realizovao je i slobodno bacanje. Amerikanac je potom loše reagovao i faulirao Orelika pri šutu za tri poena. Sve tri penala je realizovao Litvanac pa tako crno-beli sa plus šest ulaze u poslednji period.

29' - Uvek Paritzan nađe način da odgovori na dobru sekvencu Lijetkabelisa. Precizan van linije 6,75 bio je Ledej.

28' - Nakon dva realizovana slobodna bacanja Smaligaića domaćin je opet otišao na plus 10, ali je to kratko trajalo, pošto je trojku iz levog kornera za goste postigao Lipkevičijus.

27' - Seriju tima Nenada Čanka su prekinuli Lidej i Koprivica pogocima sa poludistance i vratili su Paritzan na pristojnu razliku - 58:50.

26' - Nije Parizan dobro zagradio posle promašaja gostiju i Kalaicakis je pogodio trojku nakon drugog napada koji je dobio litvanski tim, a onda je i Žemaitis isto to uradio i rival crno-belih je brzo došao do minus četiri - 54:50.

Alen Samilagić/FOTO: KK Partizan/Tviter

25' - Dobra četvrtina za Avramovića. Plejmejker domaćeg tima dolazi do desetog poena nakon novog sjajnog polaganja. A osim njega odličan je i Koprivica koji takođe nastavlja da zadaje probleme rivalu.

24' - Podigao je publiku na noge Koprivica posle sjajog zakucavanja nakon promašene trojke Avramovića. Sjajna igra u odbrani crno-belih u trećem periodu.

23' - Odlično otvaranje trećeg perioda Paritzana. Novi poeni Avramovića, ali sada pod faulom, a dodatno slobodno bacanje će izvesti posle tajm-auta Nenada Čanka - 47:40.

22' - Dobar napad domaćih i poeni Avramovića. Na drugoj strani odličan prodor i polaganje Orelika. U narednom napadu videli smo treće zakucavanje Ledeja na utakmici - 43:40.

Druga četvrtina: Partizan - Lijetkabelis 39:38

20' - Lijetkabelis dolazi na samo poen zaostatka. Maldunas je ostvario dobru poziciju pod košem i lako je poentirao.

19' - Dobro poluvreme za Kaspersa Bezinša. Visoki igrač gostiju je došao do devet poena. Na drugoj strani nova trojka Partizana, precizan je bio Alen Smailagić - 39:34.

18' - Govorio je Obradović o Oreliku kao odličnom šuteru i ovaj to i demonstrira. Drugi put je bio precizan van linije 6,75. Neverovatan šut obe ekipe. Malopre Orelik, sada Žemaitis i Lijetkabelis je na minus četiri - 36:32. Strateg crno-belih traži novi minut odmora. Partizan je na 5/9, a Litvanci 7/16 za tri poena.

17' - Ne libi se da šutira Glas. Treća trojka iz četvrtog pokušaja i eto domaćih o čas posla na plus 10. Sada je Čanak morao da zovne tajm-aut - 36:26.

16' - Mora Obradović da zove tajm-aut. Gosti su naparavili seriju 6:0, nakon što je i Orelik bio precizan za tri poena. Raspoložen je Glas, drugu trojku je pogodio Slovenac. U ovim momentima je to jedini način poentiranja - 33:26.

Aleksa Avramović/FOTO: KK Partizan/Tviter

15' - Nije ta razlike bila dugo na snazi, pošto je Žemaitis vratio istom merom. I jedni i drugi dobro šutiraju u dosadašnjem delu meča - 30:23.

14' - Prvi put domaćin dolazi do dvocifrene prednosti - najzaslužniji za to je Gregor Glas koji je postigao novu trojku za Paritzan.

13' - Dobar napada posle tajm-aut odigrao je litvanski tim. Lepo je iz prodora poentirao Radičević. Na drugoj strani je dobru centarsku tehniku pokazao Koprivica koji je došao do prvih poena - 27:19.

12' - Specijalnost Pantera - šut sa poludistance. Lepo je naskočio i došao do šestog poena. Opet je u narednom napadu kaznio odbranu gostiju i poentirao uz faul. To je nateralo Nenada Čanka da pozove minut odmora. Pogodio je Amerikanac sa srpskim pasošem i dodatno bacanje.

11' - Zaspala je odbrana domaćih, drugi put zaredom i opet je to pogotkom van linije 6,75 kaznio odlični Berzinš. Potom je i izblokirao Mura - 20:17.

Prva četvrtina: Partizan - Lijetkabelis 20:14

10' - Berzinš je trojkom okončao prvi period u kojem je Partizan bio bolji. Čini se da su crno-beli posle uvodnoh 10 minuta mogli da vode i ubedljivije.

9' - Kvalitet domaćih polako dolazi do izražaja, te izabranici Željka Obradovića sve više povećavaju prednost. Posle realizovana dva penala Pantera ona iznosi plus devet - 20:11.

7' - Odličan početak utakmice za Ledeja. Posle dva zakucavanja pogodio je i trojku iz desnog kornera. Istom merom je uzvratio Lipkevičijus. To je bila prvi pogodak van linije 6,75 za Lijetkabelis. Nakon promašene trojke ofanzivni skoko je pokupio Smailagić i lako poentirao.

5' - Nakon greške u koracima Balše Koprivice došlo je do prvog tajm-auta na utakmici. Crno-beli su bolje otvorili utakmicu od protivnika na oba dela terena.

4' - Prva trojka na utakmici delo je Partizanovog plejmejkera Alekse Avramovića. Ostao je sam i sa centralne pozicije pogodio. Na drugoj strani do poena je došao Bezinš.

3' - Serija koševa. Ledej je dva puta snažno zakucao, a do prvih poena su došli i gosti. Posle prodora je pogodio Radičević, a potom i drugi srpski košarkaš u litvanskom timu, Đorđe Gagić.

2' - Prvi se u strelce upisao Kevin Panter. Lepo je naskočio i pogodio za dva poena. Bitno je za crno-bele da on bude u elementu u napadu.

1' - Bez poena je protekao prvi minut u "Štark areni". Partizan nije iskoristio dva napada, a gosti jedan.

Uoči meča:

Crno-beli žele da se vrate na pobednički kolosek nakon dva vezana poraza (Andora i Crvena zvezda).

Trener Partizana, Željko Obradović zna šta može da očekuje od rivala iz Litvanije.

- Oni su ekipa koja igra tipičnu litvansku košarku. Razlika je u tome što su tim orijentisan na unutrašnju igru i mnogo očekuju od igrača na poziciji pet, Gagića. To su prve ideje koje imaju u napadu. Važno je istaći da su oni tim koji je u prethodne četiri utakmice u EK imao u proseku 28 šuteva za tri poena. Prednjači Orelik, koji je na poslednjoj utakmici šutirao 7/14 i negde u proseku ima devet pokušaja za tri poena - istakao je Obradović.

Beograđani posle četiri kola imaju učinak 3-1, a tim koji sa klupe predvodi Nenad Čanak 2-2.

Ovu utakmicu možete da pratite u tekstualnom prenosu na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Izjava Željka Obradovića posle derbija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)