TO NIJE ČUDO, TO JE PARTIZAN! Žocov tajmaut rešio dramu sa Huventudom u grotlu "Pionira"

Č. V.

02. 11. 2021. u 16:09 >> 20:06

KOŠARKAŠI Partizana nastavili su sa pobedama. Crno-beli su pobedili Huventud u grotlu "Pionira" sa 68:67 i tako stigli do trećeg trijumfa iz isto toliko mečeva u Evrokupu.

ТО НИЈЕ ЧУДО, ТО ЈЕ ПАРТИЗАН! Жоцов тајмаут решио драму са Хувентудом у гротлу Пионира

FOTO: M. Vukadinović

Meč je počeo tako što je predsednik kluba iz Humske dodelio na pokon uramljen dres bokserskoj legendi Roju Džonsu junioru, potom je krenula borba na parketu.

Odlično je tim iz Badalone počeo meč, napravio je seriju 11:2, ali Paritzan se brzo trgao i uzvratio sa 11:0. Do kraja prve četvrtine se uglavnom igralo koš za koš i prvi period je pripao domaćinu 19:17.  

Bolju igru u drugom periodu pokazao je gostujući tim koji dodatno pojačao odbranu. To mu je omogućilo da na veliki odmor ode sa plus pet - 34:39. Na krilima takve igre izabranici Karlesa Durana su nastavili i u trećem kvartalu. Uspeli su prvi put da povedu dvocifrenom razlikom sa kojom je i završen ovaj period meča - 49:59.

Proključao je "Pionir" početkom četvrte četvrtine i to je dalo energiju Partizanu, koji je poslednji kvartal počeo serijom 8:0, i rivala je ostavio punih četiri i po minuta bez poena. To je sa linije penala prekinuo iskusni Ante Tomić koji je u dva navrata bio polovičan.

JUNAK Kevin Panter/FOTO: M. Vukadinović

Ušlo se u neizvesno završnicu. Znalački su gosti koristili to što je Partizan u bonusu i uglavom su napadali prodorom što im je omogućavalo da idu na liniju penala. Potom je se zapalio "Pionir" nakon trojke Smailagića. Vrhunac meča je usledio nakon koša Pantera za minus jedan 64:65. Nakon toga sudija Lamonika je svirao fual Ledeja, ali nakon gledanja snimka preinačio je odluku i pokazao da je bio faul u napadu.

KRCATO Puna dvorana "Pionir/FOTO: M. Vukadinović

Gosti su tada zatražili predah, Ribas je zatim sa ruba reketa bio precizan, Španci su poveli sa jedan razlike, a onda je tajmaut Željka Obradovića doveo do akcije za Pantera, koji je sa oko šest i po metara bio precizan, za 68:67.

Ostale su četiri sekunde za poslednji napad Huventuda, no Karles Duran nije našao rešenje nalik Žocovom, pa je usled "bežanja lopte" iz ruke Anta Tomića trijumf u triler finišu pripao neporaženim crno-belima.

Paritzan je pobede predvodio heroj Kevin Panter sa 18 poena, Zek Dedej je dodao 13. Na drugoj strani najbolji je bio Džoel Para sa 15 poena, pratio ga je Derik Vilis sa 11.

Crno-beli su ostali na maksimalnom učinku 3-0, dok Huventud ima dve pobede i jedan poraz.

Partizan - Huventud 68:67 (19:17, 15:22, 15:20, 19:8).

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 6.733. Sudije: Lamonika, Haliko, Lavruhin.

Partizan: Kuruc 7, Panter 18, Ledej 13, Zagorac 4, Avramović 4, Koprivica 4, Dangubić 3, Smailagić 7, Miletić, Mur 8, Glas, Madar.

Huventud: Buskets 4, Ribas 8, Brozijanski 7, Ventura, Vives, Feliz, 4, Vilis 11, Žagars, Birgander 6, Para 15, Maronka 2, Tomić 10.

Četvrta četvrtina: Partizan - Huventud 68:67

40' - Španci nisu iskoristi poslednji napad i Partizan je blizu treće pobede u Evrokupu.

40' - Dobar napad Huventuda. Pogodio je šut za dva Ribas, ali Partizan ima napad. Nestvarni Panter je opet bio precizan sa šest metara za novo vođstvo crno-belih - 68:67.

40' - Panter je sam sebi iskreirao poziciju i pogodio sa poludistance. Ušlo se u poslednji minut ovog uzbudljivog meča. Posle minuta odmora Panter je opet stupio na scenu i pogodio poludistancu za vođstvo na  28,7 sekundi do kraja - 66:65.

39' - Nije Huventud iskoristio napad posle minuta odmora i Partizan je imao priliku da povede, ali je Ledej nije iskoristio napad. Potom je faul na skoku napravio Kuruc i omogućio dva penala rivalu. Letonac je završio utakmicu zbog pet faulova. Para je oba puta bio precizan za plus tri španske ekipe - 62:65.

38' - Zapalio je "Pionir" Smialagić. Pogodio je trojku bivši igrač Golden Stejta za samo minus jedan - 62:63. Karles Duran mora da pozove tajm-aut.

37' - Lep napad Partizana. Ostao je u prednosti u odnosu na rivala Ledej i lako završio akciju pod košem - 59:63.

36' - Već viđeno od Tomića - 1/2 sa linije penala. Gosti sada iskusno koriste bonus, pa će Para posle minuta odmora imati još dva slobodna bacanja - 57:61. Bio je precizan oba puta.

36' - Prvi koš za Huventud nakon četiri i po minuta postigao je Tomić sa slobodnog bacanja.

35' - Dobar period meča Zagorca. Prvo pogodak sa linije penala, a onda dobra odbrana. Onda je na dva poena minusa crno-bele doveo Kuruc - 57:59.

34' - Jedna od dva bacanja je realizovao Ledej. Odrbana crno-belih je odlična, pošto Huventud još uvek nije poentirao u poslednjem periodu.

32' - Potez meča Alena Samilagića. Zakucao je fantastično u lice igraču Huventuda, stavio ga je na poster centar crno-belih - 53:59.

31' - Poslednji kvartal počinje poenima kapitena Partizana Radeta Zagorca sa linije penala.

Treća četvrtina: Partizan - Huventud 49:59

30' - Kad je teško Panter. Izmislio je još jednu trojku. Pogodio je preko ruke, a onda Birgander iskoristio visinsku prednost u odnosu na Dangubića i lako poentirao pod košem - 49:59.

29' - Nikako Paritzan da uhvati priljučak. Nakon trojke Amerikanca istom merom je uzvratio Brozijanski - 46:57.

28' - Čekaju navijači Pantera i evo ga. Prva trojka sjajnog šutera. Iskreirao je sebi poziciju i pogodio.

27' - Tomić je poenima sa linije penala otišao na zaslužen odmor. Imao je odličnu sekcencu u trećem periodu. U narednom napadu Koprivica je izgubio loptu, da bi potom Para trojkom odveo Špance na prvu dvocifrenu prednosti. Reagovao je tajm-autom Obradović - 43:54.

27' - Lepo je Mur poentirao posle prodora, a onda je Tomić pokazao umeće i u dodavanju. Lepo je proigrao Busketsa koji je prošao po čeonoj liniji i završio na drugi obruč.

25' - Srećno do poena dolazi Tomić. Pogodio je sa poludistance tako što mu se lopta vratila u koš. Za Partizan je pogodio Koprivica nakon što je popravio promašaj Ledeja - 41:47.

24' - Ne ide šut Partizan na početku treće četvrtine. Koristi to rival da poveća razliku. Sjajnu akciju je zakucavanjem završio Vilis, a na drugoj strani konačno trojka - precizan je bio Dangubić.

22' - Jednom rukom sa tri metra spcijalnost Anta Tomića. Identičan koš je postigao u prvom poluvremenu - 36:41.

21' - Drugo poluvreme je počelo poenima Rodionsa Kuruca. Letonac je stigao do šestog poena.

Druga četvrtina: Partizan - Huventud 34:39

20' - Ostao je Feliz u mis meču sa Smailagićem i to je iskoristio da poentirao jednog rukom. Na drugoj strani poslednji napad u prvom poluvremenu nije realizovao Rade Zagorac - 34:39.

20' - Sjajno se Avramović bacio na parket kako bi oteo loptu rivalima, a navijači Partizana su to pozdravili ovacijama. Zaista, fantastična borbenost igrača crno-belih na ovom meču. Rezultat jeste u korist gostiju, trenutno, ali se na želji i trudu košarkaša Partizana nema šta zameriti.

20' - Koškanje Zagroca i Tomića posle jednog košarkaškog duela u borbi a loptu, pa ih smiruje sudija Lamonika... Srećom, iskusni arbitar je uspeo da ponašanje aktera vrati u sportske okvire. Poslednji minut poluvremena, 32:37 je...

19' - Sjajna pik-en-rol kombinacija odigrana je između Ribasa i Pare koju je ovaj drugi završio atraktivnim zakucavanjem - 29:35. Mur je uspeo da postigne i drugu trojku i njegov šut van linije 6,75 je 2/2.

18' - Nakon nekoliko ne baš dobrih napada Samilagić je dobio priliku za lake poene, ali nije pogodio nijedno slobodno bacanje. Kazna je stigla na drugoj strani. Ante Tomić je lako pogodio. Konačno je za Partizan poentirao Avramović i tako prekinuo seriju Huventuda.

17' - Dve vezane trojke pogađa Ribas. Ume da bude iskusni Španac vrlo nezgodan ako uđe u seriju, a još ako ostane sam tada retko promašuje. Obradović je morao da zatraži tajm-aut - 27:31.

16' - Dobra igra dva na dva Madara i Smailagića. Dva penala dobilo je pojačanje Paritzana iz Golden Stejta i oba realizovao - 27:25. Odličan šuter je Pau Ribas i to je sada demonstrirao. Ostao je sam za tri poena i lako je pogodio.

15' - Sjajan protoko lopte domaćih. Trojkom je dobar napad završio Dalas Mur. Buskets je poentirao pod košem Partizana nakon dobre akcije iz auta.

13' - Tri dobra poseda za Huventud. Dva puta je poentirao Brozijanski, a mladi Maronka je zakucao nakon ukradene lopte i tim iz Badalone ponovo vodi - 22:23.

11' - Drugu četvrtinu Ledej otvara trojkom. Ostao je sam na 45 stepeni i to za njega nije bio težak zadatak.

Prva četvrtina: Partizan - Huventud 19:17

10' - Poenima Birgandera ušlo se u poslednji minut prve deonice u Beogradu. Težak šut pogodio je Kevin Panter, a poslednji koš u prvom periodu bio je delo Balše Koprivice koji je Panterov promašaj pospremio u koš - 19:17

8' - Minut odmora je urodio plodom. Poentirali su Birgander i Para. Ipak, Ledej donosi novo izjednačenje Partiaznu - 15:15

7' - Serija Paritzana 11:0. Najpre je Panter pogodio sa poludistance, a onda je Kuruc ukrao loptu na prevođenju za ekspoloziju na tribinama. Duran mora sada da reaguje tajm-autom.

6' - Dobra reakcija posle minuta odmora. Sjajan potez Ledeja. Fintom šuta se oslobio čuvara i zakucao pod faulom, potom je iskoristio i dodatno bacanje - 5:11. Dobru odbranu odigrao je domaćin, a onda je Kuruc snažno zakucao posle prodora. "Pionir" se probudio nakon ukradene lopte Avramovića i lakih poena Ledeja - 9:11.

5' - Nova dobra akcija Huventuda završena je drugim zakucavanjem Vilisa koji za sada zadaje dosta problema crno-belima. Morao je tajm-aut da pozove Željko Obradović.

4' - Raspoložen je Vilis na početku utakmice. Bio je precizan i van linije 6,75, a prvi poene za domaće postigao je Kevin Panter koji je lako poentirao nakon utrčavanja i dodavanja Smailagića. U narednom napadu nova trojka za goste, pogodio ju je Para - 2:9.

3' - Para se upisao u strelce, realizovao je jedno od dva slobodna bacanja. Partizan se u uvodu utakmicu muči u napadu. Šut za tri poena ne služi crno-bele, bar u uvodu utakmice, - 0:3.

2' - Prvi minut je protekao bez poena, a prvi koš bio je delo Vilisa koji je snažno zakucao nakon asistencije Rivasa.

Uoči meča:

Crno-beli žele da nastave seriju pobeda, pošto od starta takmičenja još uvek nisu napustili teren pognute glave (šest trijumfa u ABA ligi i dva u Evrokupu).

Čini se da je meč sa španskim klubom najozbiljnija provera za izabranike Željka Obradovića od početka sezone i ono što može da bude prednost klubu iz Humske je puna dvorana.

Ovo je svojevrsna repriza utakmice iz 1992. godine kada je Partizan baš pod vođstvom Obradovića pokorio Evropu pobedom nad Huventudom.

Foto arhiva VN

Aleksandar Đorđević

- Huventud je sigurno tim koji zaslužuje respekt. Imaju igrače sa velikim iskustvom, koji igraju veoma dobru košarku, apsolutno kontrolisanu u svakom trenutku, sa dosta izmena, ritma i promene odbrane. To će, naravno, iziskivati našu maksimalnu koncentraciju i da od prvog minuta shvatimo na koji način moramo da igramo - poručuje popularni Žoc pred ovaj duel.

I Partizan i Huventud posle dva kola imaju isto toliko pobeda.

BONUS VIDEO: PARTIZAN PROTIV GENTA: Kako izgleda dosadašnji učinak crno-belih sa Belgijancima

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri