ZVEZDA NA POPRAVNOM: Duelom Monako - Panatinaikos počinje 22. sezona Evrolige

V. PRERADOVIĆ

30. 09. 2021. u 10:00

DEBITANTU Monaku i šestostrukom osvajaču Panatinaikosu pripala je čast da večeras u Kneževini preseku vrpcu 22. sezone moderne ere Evrolige, odnosno 65. u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju, koje je nosilo naziv Kup šampiona dok se igralo pod okriljem FIBA.

ЗВЕЗДА НА ПОПРАВНОМ: Дуелом Монако - Панатинаикос почиње 22. сезона Евролиге

FOTO: KK Crvena zvezda/ABA liga

Otkad je prešlo u vlasništvo klubova pod menadžmentom kompanije kojom upravlja Đordi Bertomeu, šampioni država otpadali su iz konkurencije. Trenutno imamo ligu sa 13 timova sa garantovanim učešćem (Barselona, Baskonija, Real, Asvel, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Efes, Fenerbahče, Milano, Žalgiris, CSKA, Bajern), prvaka i finalistu Evrokupa (Monako, Uniks) i one sa specijalnim pozivnicama (Alba, Zenit, Crvena zvezda kao šampion ABA lige). Najavljeno je da bi uskoro broj licenciranih klubova trebalo da poraste na 16, što znači da bi se samo učesnici Evrokupa na terenu borili za dva preostala mesta u eliti.

Zvezda se na jadranskim parketima izborila za osmi nastup u "Đordijevoj ligi". Do prekida kontinuiteta došlo je samo u sezoni 2018/2019, nakon izgubljenog ABA finala od Budućnosti. Prethodnu je završila na pretposlednjem, 17. mestu sa skorom 10-24, što joj kladionice predviđaju i pred početak ove sezone. Po kvoti za osvajanje Evrolige, iza srpskog predstavnika nalazi se samo berlinska Alba. Procene kladioničara u ovom slučaju podložne su ozbiljnom preispitavanju i verovatno se naslanjaju na prošlo, izuzetno loše predstavljanje regionalne košarke u elitnom društvu.

KLADIONICE UZ BARSELONU

LISTA favorita po proceni kladionica: Barselona 4,50, Efes 5,19, CSKA 5,23, Real M. 8,00, Fenerbahče 13,31, Milano 13,72, Zenit 21,90, Olimpijakos 26,55, Baskonija 31,31, Makabi 36,09, Bajern 49,75, Panatinaikos 52,05, Žalgiris 79,00, Monako 81,42, Uniks 83,37, Asvel 92,77, C. zvezda 117,77, Alba 152,77.

Suviše je optimistično prognozirati plasman među osam najboljih kao u sezoni 2015/2016, poslednjoj po grupnom sistemu takmičenja. Godinu kasnije, po dvokružnom ligaškom sistemu koji znatno umanjuje izglede timova sa najmanjim budžetima, Zvezda je ostala tik ispod crte za plasman u plej-of. Čak šestorica iz te generacije i sada nosi crveno-beli dres (Ognjen Dobrić, Ognjen Kuzmić, Branko Lazić, Luka Mitrović, Marko Simonović, Nejt Volters).

Top 8 lestvica stoji previsoko za klubove Zvezdinog finansijskog kapaciteta, ali je sasvim realno očekivati da će ovaj tim Dejana Radonjića, trenera sa kojim su crveno-beli dosegli najveće visine u Evroligi, biti znatno konkurentniji od prošlogodišnjeg. Potpora tome su i šampion iz 2017. sa Fenerbahčeom Nikola Kalinić i plejmejker evroligaškog formata kakav je Nikola Ivanović.

Kada je reč o glavnom favoritu za titulu, kladionice su imale pravu pravcatu dilemu: Efes ili Barselona? Na kraju su grami prevagnuli tas na stranu Katalonaca, možda i zbog fraze da je teže odbraniti krunu nego je osvojiti. Trener Barse Jasikevičijus sačuvao je jezgro tima (Mirotić, Higins, Kalates, Dejvis, Kjurik) i dopunio sastav Laprovitolom, Jokubaitisom, Hejsom i Šanlijem, dok je njegov kolega Ataman povukao samo jedan potez na letnjem tržištu. Umesto Šanlija, u reketu šampionskog tima Efesa sada je srpski reprezentativac Filip Petrušev, koji se već u pripremnim mečevima savršeno uklopio u moćni mehanizam na pogon Vasilija Micića, nosioca MVP priznanja ligaškog dela i fajnal-fora iz prethodne sezone, i Šejna Larkina koji će, po običaju, kasnije uključiti svoje turbo motore.

Foto: Nebojsa Parausic

U najužem krugu kandidata za trofej je i CSKA, koji je dodao Šveda i Grigonisa već izuzetno kvalitetnom timu (Milutinov, Klajburn, Šengelija, Haket, Vojtman), dok su klub napustili Hilijard i hiroviti Džejms (potpisao za Monako). Real je ime koje se ne otpisuje, posebno ako bude boljeg zdravlja nego prošle sezone, zbog čega su "kraljevi" produžili sastav Ertelom, Jabuseleom, Pojreom, Hangom i Vilijams-Gosom. U toj kategoriji je i milanska Olimpija, koja će pokušati da se drugi put zaredom plasira na fajnal-for uz pomoć novajlija Melija, Mitoglua, Grenta, Hola, Denijelsa.

Visoko pozicioniran na listi favorita je i Fenerbahče, koji je angažovanjem Aleksandra Đorđevića nastavio nisku srpskih trenera. Doduše, ekipu je selektirao njegov prethodnik Igor Kokoškov, koji je odlukom da napusti Istanbul posle jedne sezone iznenadio klupske čelnike. Glavnim zvezdama tima De Kolou, Veselom i Guduriću pridodati su Henri, Polonara i Buker, što u osnovi čini sastav kadar da se izbori za plej-of.

SRPSKA DESETORKA

SRPSKU košarku u predstojećoj evroligaškoj sezoni predstavljaće devetorica igrača i samo jedan glavni trener - Aleksandar Đorđević na klupi Fenerbahčea.

U timu branioca titule Efesa igraće Vasilije Micić i Filip Petrušev, srpskim duetom raspolaže i Bajern (Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz). Na elitnom nivou su i Nikola Milutinov (CSKA), Marko Gudurić (Fenerbahče), Nemanja Nedović (Panatinaikos), Danilo Anđušić (Monako) i Vanja Marinković (Baskonija).

Ligaški deo sezone završava se 8. aprila, potom će se osam najboljih timova u plej-of serijama na tri pobede boriti za plasman na fajnal-for, koji će treći put biti odigran u nemačkoj prestonici Berlinu (27-29. maj).

BONUS VIDEO: Oproštaj Novice Veličkovića pred punom Arenom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!