ŽELJKO REBRAČA ZA "NOVOSTI": Kokoškov bi trebalo da ostane

V. PRERADOVIĆ

07. 07. 2021. u 10:00

OLIMPIJSKI debakl košarkaša Srbije, sportskih miljenika nacije, zatalasao je emocije čak i onih kojima je sport na dnu liste za razonodu. Kako su onda neuspeh reprezentacije doživeli oni koji su nosili dres sa državnim grbom u zlatnom periodu?

ЖЕЉКО РЕБРАЧА ЗА НОВОСТИ: Кокошков би требало да остане

FOTO: Darko Dozet

O izneverenim očekivanjima na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Beogradu razgovaramo sa našim proslavljenim reprezentativcem Željkom Rebračom, osvajačem dva evropska i jednog svetskog zlata i olimpijskim vicešampionom u Atlanti 1996. godine.

- Svi smo veoma tužni. Ono što je reprezentacija prikazala, ne samo u finalu nego i u utakmicama pre toga, ostavilo je loš utisak. Nije bilo ni energije, ni neke hemije u igri. Odbrana izuzetno loša, posebno u finalu protiv Italijana koji su, ruku na srce, odigrali odličnu utakmicu. Trebalo bi igrači da kažu šta se dešavalo, šta je prouzrokovalo ovaj neuspeh. Svi smo očekivali da će se plasirati na Olimpijske igre, pogotovo što su kvalifikacije igrali kod kuće.

Da li se uzroci neuspeha mogu potražiti i u pritisku zbog nastupa pred domaćom publikom? Nijedan domaćin kvalifikacionog turnira nije izborio mesto na olimpijskom turniru.

- Ovde pričamo o Srbiji kojoj je ambicija da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, ili najmanje da igra u finalu. O kakvom onda pritisku u kvalifikacionim utakmicama možemo da govorimo?

Otkazi i povrede su praktično izabrali tim za kvalifikacije, ali ni dvanaestorica poslednjih nisu bila u najboljem fizičkom stanju. Ima li u tome nekog opravdanja?

- To, definitivno, jeste uticalo na loš rezultat. Sve se poremetilo zbog korone, pomerene su i Olimpijske igre. Klupske sezone su nedavno završene, u NBA ona još traje, zbog čega Bogdan Bogdanović nije mogao da igra. I u tome je delimično uzrok, ali ni Italijani nisu bili kompletni. Mislim da smo morali smo da ih dobijemo. Razumem da su igrači pravo iz klupskih sezona došli da igraju kvalifikacije. Opadne ti volja za košarkom, ali kada si se već pojavio znači da želiš da igraš.

NE SMEMO DA "IZGUBIMO" JOKIĆA

KRITIKE javnosti na račun Nikole Jokića postale su još glasnije posle neuspeha u kvalifikacijama. Kako gledate na njegovu odluku da odbije poziv?

- Navijački, nadao sam se da će igrati. Imao je fenomenalnu sezonu, ali se maksimalno potrošio igrajući konstantno na vrhunskom nivou. Nije nikoga dovodio u zabludu, rekao je da se ne oseća dobro i da ne bi pružio ono što se od njega očekuje. Kritike bi bile još gore da se pojavio i nije dao ono što svi očekuju. Jokić nam je bitan, on je naš najbolji igrač, treba ga razumeti. Biće još svetskih i evropskih prvenstava, olimpijskih igara. Ne smemo da "izgubimo" Jokića.

Koliko je ovo ozbiljan udarac za srpsku košarku, koja je od osamostaljenja 2006. samo jednom bila učesnik muškog olimpijskog turnira?

- Veoma ozbiljan udarac. Ali, lako je biti general posle bitke, sada se treba presabrati i videti na koji način ćemo ući u sledeći takmičarski ciklus. Svi igraju košarku, to se videlo i po našim utakmicama sa Dominikancima i Filipincima. Igrači moraju da menjaju neke stvari, pre svega mentalni sklop, da pripreme sebe da podignu nivo igre kada su u reprezentaciji.

Pod još svežim utiskom velikog razočaranja, mnogi traže odlazak selektora Igora Kokoškova. Da li je to potez koji bi Savez trebalo da povuče?

- Ja tu ne bih pravio promene, mislim da Kokoškov ima veliki trenerski kvalitet. Treba nastaviti dalje sa njim, dati mu šansu da vodi reprezentaciju na Evropskom prvenstvu naredne godine. Ako budemo menjali selektora posle nekoliko utakmica, promenićemo ih 25 u ne tako dugom periodu. Sa toliko malo vremena za treninge, Kokoškov nije mogao da postavi sistem igre. Mislim da je u takvoj situaciji veći deo odgovornosti na igračima nego na treneru.

Šta mislite o tome što mu zameraju da nije dovoljno autoritativno vodio reprezentaciju? Kokoškov nije od onih trenera koji "hvataju za gušu".

- To nije nešto što nismo znali pre nego što je postao selektor. Nije on godinama radio u NBA zato što je nekog hvatao za gušu, već zato što ima određeni kvalitet. Amerikanci su ga procenili i dali mu šansu, Fenerbahče ga je doveo zato što smatra da ima kvalitet da vodi evroligaški tim sa velikim ambicijama. Pričati sada da nema pojma je potpuno neutemeljeno. Kokoškov je vrhunski trener, samo mu je potreban vremenski period dovoljan da uspostavi svoj sistem.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)