OBRADOVIĆ SE VRATIO KUĆI: Partizan kreće u pripremu tima, evo ko su potencijalna pojačanja

G. KELIĆ

25. 06. 2021. u 21:12

SAN je postao java. Željko Obradović (61) vratio se na klupu Košarkaškog kluba Partizan, sa kojim je potpisao trogodišnji ugovor.

ОБРАДОВИЋ СЕ ВРАТИО КУЋИ: Партизан креће у припрему тима, ево ко су потенцијална појачања

FOTO: N. Paraušić

 Vest godine prvo je objavio predsednik crno-belih Ostoja Mijailović na svom tviter-profilu, da bi nešto kasnije osvanula i na klupskom sajtu.

GRBOVIĆ: PROMENIĆE TOK KOŠARKE

BIVŠI košarkaš Partizana Goran Grbović istakao je u izjavi, za "Novosti", značaj povratka legendarnog stručnjaka na klupu crno-belih.

- Ovo je veliki trenutak za Partizan i srpsku košarku. Ovakav čin nikada nijedan trener ili sportista nije napravio. Jeste da je on okrenut sportskom lokalpatriotizmu prema Partizanu, u najtežem trenutku u istoriji kluba se vraća čovek koji je najbolji trener Evrope svih vremena! On je čovek planina, nemam dovoljno epiteta da bih opisao koliko je ovo bitno za crno-bele. Njegov povratak će promeniti tok košarke, tok takmičenja u KLS i uticaj menadžera i roditelja. Autoritetom koji ima u evropskoj košarci i sa svojom metodologijom rada, on će napraviti strategiju za Partizan i put kojim će klub ići. Nije poznat kao strpljiv čovek, ali je čovek koji zaslužuje svako strpljenje navijača - istakao je Grbović.

Tako je ono što se već nekoliko nedelja najavljivalo u javnosti dobilo i zvaničnu potvrdu. Posle 28 godina, najtrofejniji evropski trener vratio se svojoj kući, u kojoj je počeo uspešnu karijeru i gde je osvojio prvu od devet titula Evrolige.

- Srećni smo i zadovoljni što se Željko Obradović vratio. Mislim da je svaka reč suvišna, a istovremeno nedovoljno jaka da opiše šta njegov povratak znači za Partizan. Čeka nas veliki posao - rekao je predsednik Mijailović, dok je promocija novog-starog šefa stručnog štaba Partizana zakazana za ponedeljak (16.00), kada će se Obradović obratiti javnosti.

Dugo su trajali pregovori, predsednik Mijailović i sportski direktor Zoran Savić su pozivali javnost na strpljenje, a sam Obradović je prethodnih dana isticao da je veza između njega i Partizana drugačija nego sa bilo kojim drugim klubom i da finansije tu ne vode glavnu reč. Vagao je i razmišljao rođeni Čačanin ponudu voljenog kluba, sigurno da je veliku ulogu imao i legendarni Dragan Kićanović, sa kojim je Željko prethodnih dana provodio vreme u rodnom gradu. Čak se pominjalo i da je na stolu imao mnogo izdašniju ponudu Makabija, međutim, emocija ili "ludost", kako je Obradović rekao, ovog puta su presudile. Na radost svih onih kojima su crno-bele boje pri srcu.

Finansijski uslovi jesu postojali, čini se da je uprava uspela da obezbedi određene garancije i budžet za sastavljanje tima. Stručnjak Obradovićevog renomea ne dolazi da bi bio drugi, već sa sobom donosi šampionske ambicije i napad na sve trofeje.

Nema sumnje da će shodno tome slavni Čačanin, zajedno sa Savićem oformiti respektabilan sastav. Dolazak trofejnog stručnjaka u Beograd će predstavljati "mamac" za mnoge košarkaše, a kako "Novosti" saznaju, na vrhu liste želja su trojica bivših igrača - Vanja Marinković, Miroslav Raduljica i Dragan Milosavljević, dok se nešto bojažljivije pominje i dolazak Nikole Kalinića i Stefana Jovića. Selektiranje ekipe sada postaje tačka broj jedan na dnevnom redu u crno-belom taboru.

KARIJERA:

Partizan (1991-1993), Huventud (1993-1994), Real Madrid (1994-1997), SR Jugoslavija (1996-2000), Beneton Trevizo (1997-1999), Panatinaikos (1999-2012), Srbija i Crna Gora (2004-2005), Fenerbahče (2013-2020)

USPESI:

devet puta šampion Evrolige (1992, 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011, 2017), srebro na OI 1996, zlato na EP 1997, zlato na SP 1998, bronza na EP 1999)

Iako se posle završetka jedne od najlošijih sezona u novijoj istoriji kluba, u više navrata mogle čuti glasine da će se u budućnosti isključivo "kupovati domaće", takav stav će možda sada i da se promeni. Pitanja su mnoga, od statusa stranaca koji još imaju važeći ugovor sa klubom (Mozli, Tomas i Pejdž), pa do srpskih igrača na koje će da se računa (Jaramaz, Dangubić, Zagorac, Janković, Veličković).

U svakom slučaju, sledi slaganje pobedničkog mozaika, a prvi Obradovićev meč u zvaničnim mečevima trebalo bi da bude početkom oktobra, kada počinju takmičenja.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IDEMO KORAK PO KORAK, OČEKUJE NAS VEOMA KVALITETAN TURNIR U PARIZU: Selektorka Maljković u susret Olimpijskim igrama