VANZEMALJAC KOJI GOVORI NOGAMA: Francuski mediji se utrkuju u superlativima o Mbapeu

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

06. 12. 2022. u 11:00

POSEBAN, lider, vedeta, nestvaran. To su samo neki od epiteta kojima francuski mediji, s pravom, čašćavaju supertalentovanog momka iz Bondija, Kilijana Mbapea. Lopta koja se njemu zalepi za nogu je, kažu, više od pola gola. Ističu njegove nestvarne driblinge, famozni šut, brzinu gazele koja, s loptom, premašuje 35 kilometara na sat.

ВАНЗЕМАЉАЦ КОЈИ ГОВОРИ НОГАМА: Француски медији се утркују у суперлативима о Мбапеу

FOTO: AP/Tanjug

Neki u njemu vide i novog Pelea, podsećajući da su samo njih dvojica uspela da postignu po dva gola na jednom mundijalskom meču, a da su bili mlađi od 20 godina, što je Kilijanu pošlo za rukom na prošlom Mundijalu. Na ovom, sada kada je nešto stariji - dvaput, protiv Danske i u osmini finala protiv Poljske.

O Mbapeu list "20 minuta" piše kao "vanzemaljcu koji govori nogama", aludirajući na izjavu selektora Didjea Dešana, koji je, kao i svi, oduševljen onim što zvezda pariskih "svetaca" pokazuje.

- To je Kilijan! Govori nogama i radi to odlično - tražio je strateg "petlova" što jači superlativ.

FENOMEN Kilijan Mbape/FOTO: AP/Tanjug

Koliko poštovanja u Francuskoj izaziva Mbapeova igra, govore i parafraze pomenutog lista za njegova dva pogotka, rečima "tišina, igra se!" i "mama mia!", molim lepo, sve na francuskom jeziku.

Od početka Svetskog prvenstva, Mbape se nije sam izjašnjavao, ali se konačno pojavio na konferenciji za medije posle svog dvostrukog dubleta.

- Svetsko prvenstvo je takmičenje iz mojih snova, na tome sam zasnovao sezonu, spremao sam se za to fizički i mentalno - ne krije kako se oseća.

Isto tako otvoreno ističe i planove tima, "onoga što su svi zacrtali, a što je i sam zacrtao", a to je da osvoje trofej. Ipak, oprezan je, naglašavajući da je do toga još daleko.

Francuska je u osmini finala pobedila Poljsku rezultatom 3:1, a u četvrtfinalu planetarne smotre igraće protiv Engleske.

"Zlatna lopta"

NOVINARE je zanimalo i da li sanja o tome da osvoji "Zlatnu loptu" sledeće godine.

- Da budem iskren, ono čemu sada jedino stremim je da osvojimo Mundijal. To je moj san, moj jedini san, zbog toga sam došao ovde - rekao je Mbape.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)