HRVATSKA KROZ DRAMU DO ČETVRTFINALA! Japan umalo skinuo još jedan veliki fudbalski skalp, "vatrene" spasila bela tačka!

V.M.P.

05. 12. 2022. u 19:04

FUDBALERI Japana i Hrvatske odigrali su dramatičan meč u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru. Nakon rezultata 1:1 i 120 minuta borbe na "život i smrt", penal lutrija odlučila je da "vatreni" idu u veliko četvrtfinale Mundijala.

ХРВАТСКА КРОЗ ДРАМУ ДО ЧЕТВРТФИНАЛА! Јапан умало скинуо још један велики фудбалски скалп, ватрене спасила бела тачка!

FOTO: AP/Tanjug

Uvertira utakmice protekla je baš onako kako se i očekivalo. Selektor Morijasu se odlučio za defanzivnu postavku, niski blok, fanatičan pristup, i vrebao je šansu preko kontri.

Hrvatska je imala više lopte u nogama, ali nije uspela da stvori konkretnu priliku pred golom Gonde. 

Komšije su se ponovo mučile u fazi napada i organzaciji igre, baš kako je to bilo i u mečevima protiv Belgije i Maroka, utakmicama koje su pokazale da ovaj tim nema onu magiju u nogama, kao onaj od pre četiri godine u Rusiji. 

FOTO: Tanjug/AP

Bilo je to 40 minuta zatišja, koje je usledilo pred veliku buru koja je zadesila Hrvatsku u poslednjih pet minuta prvog poluvremena.

Prvo velika šansa za popularne "plave samuraje". Sjajna akcija Japanaca, par fenomenalnih driblinga, lopta je došla do Kamade, on je zalomio jednog igrača, namestio se na šut, mogao je da bira gde će poslati loptu, ali napadač Frankfurta ju je poslao iznad gola koji čuva Livaković. Propala je najveća šansa u dotadašnjem delu meča.

FOTO: AP/Tanjug

A onda, šok za još uvek aktuelnog vicešampiona sveta. Igrao se 44. minut i hrabri "samuraji" dolaze do vođstva.

Jedan naizgled bezazlen centaršut, lopta nakon karambola u kaznenom prostoru dolazi do Maede, a ovaj je zakucava u mrežu vatrenih za erupciju oduševljenja Azijata na tribinama "Al Džanuba".

FOTO: AP/Tanjug

Sa tim rezultatom se otišlo na odmor, a po povratku, trenutak koji je potpuno promenio tok meča, i taktičke postavke dveju selektora.

Pravo niotkuda, centaršut Lovrena, i Perišić u svom stilu glavom šalje loptu u mrežu. Heroj nacionalne selekcije Hrvatske je ponovo bio najbolji, kada je bilo najpotrebnije, na velikoj sceni.

FOTO: Tanjug/AP

Od tog momenta potpuno se otvorio meč, Moriasu je podigao zadnju liniju, Japanci su krenuli hrabrije u napad, ali je to ostavila prostora i Dalićevim izabranicima. 

Šanse su se nizale na obe strane, a samo su nestvarni refleksi čudesnog Gonde i Livakovića bili zaslužni za to što su prvi put na prvenstvu u Kataru viđeni produžeci.

Ono što se tamo desilo, moglo bi se opisati samo jednom rečenicom, "Fanatična borba Japanaca na život i smrt, i vicešampion koji kruži oko gola najprijatnijeg iznenađenja Mundijala".

FOTO: AP/Tanjug

Delovalo je da su i Dalić i Morijasu zadovoljni tim ishodom. Meč je po prvi put u Kataru stigao i do penal serije. 

Stanovnici Zemlje izlazećeg sunca verovali su u senzaciju, da će njihov tim skinuti "skalp" još jednom fudbalskom velikanu. Ipak, jedan čovek bio je tu da im pokvari snove o četvrtfinalu, bio je to sjajni Dominik Livaković. Golman zagrebačkog Dinama skida šut prvo Minaminu, pa onda i Mitomi, i bilo je jasno, Hrvatska nastavlja svoj put.

Samuraji, koji su pobrali simpaije velikog broja neutralnih ljubitelja fudbala pakuju kofere, i uzdignute glave napušta planetarnu smotru na Bliskom istoku.

JAPAN - HRVATSKA 1:2

STADION: "Al Džanub"

SUDIJA: I. Elfat (SAD)

SASTAVI:

Hrvatska: Livaković, Barišić, Gvardiol, Lovren, Juranović, Brozović, Modrić, Kovačić, Perišić, Kramarić, Petković 

Japan: Gonda, Tomijasu, Jošida, Taniguči, Ito, Nagatomo, Endo, Morita, Doan, Maeda, Kamada

 

PENAL SERIJA

4. PENAL HRVATSKA: Gotovo je! Pašalić precizan, Hrvatska je u četvrtfinalu Mundijala.

4. PENAL JAPAN: Košmarna penal serija samuraja. Sada je i Maja Jošida promašio.

3. PENAL HRVATSKA: Livaja pogađa stativu! Japan je još u životu.

3. PENAL JAPAN: Pogađa Asano, odličan penal bivšeg igrača Partizana.

2. PENAL HRVATSKA: Brozović nepogrešiv!

2. PENAL JAPAN: Livaković ponovo brani! Mitoma je sada propustio veliku priliku.

1. PENAL HRVATSKA: Gol! Precizan Nikola Vlašić!

1. PENAL JAPAN: Takumi Minamino promašuje! Katastrofalan start Japanaca. Loš udarac, po sredini gola, Livaković je lagano prozreo nameru Minamina.

18:35 - Izabrana je i strana, šutiraće se isped japanskih navijača, a prvi će izvođenju jedanaesterac pristupiti upravo "samuraji".

 

DRUGI PRODRUŽETAK

120 + 1 - Elfat svira kraj! Nakon 120 minuta borbe na život i smrt ovaj super-uzbudljivi meč odlazi u penal seriju.

120. minut - Lovro Majer je oprobao udarac sa distance, ali bez opasnosti po gol Gonde. Sekunde nas dele od penal serije.

113. minut - Još samo 7 minuta do penal serije. Deluje da bi obe ekipe bile zadovoljne tim ishodom. Niko se ne usuđuje da krene odvažnije ka golu rivala. Fanatična borba Japanaca, i vicešampion koji kruži oko gola najprijatnijeg iznenađenja Mundijala. 

FOTO: Tanjug/AP

105. minut - Američki arbitar svira početak drugog produžetka.

PRVI PRODUŽETAK

105 + 2 - Eltaf svira kraj prvog produžetka, još samo 15 minuta dele ljubitelje fudbala od poslastice, penal serije koja će odlučiti ko će u četvrtfinale Mundijala. Kakav dramatičan meč, posebno za naše komšije i sve one u Zemlji izlazećeg sunca.

105. minut - Strašan udarac! Povukao je sa svoje polovine Mitoma, otkrovenje Grema Potera sa početka sezone u Brajtonu, ali Livaković dobro postavljen brani njegov udarac. Mitomina magija i sveže noge mogle bi da budu ključne u finišu ovog dramatičnog meča.

98. minut - Bez uzbuđenja na početku prvog produžetka, u ovom trenutku izlazi Luka Modrić sa terena, umesto njega u igri sjajni Lovro Majer. Dalić se odlučio da povuče i Matea Kovačića, u igri je daleko ofanzivniji Nikola Vlašić. Kreće selektor "vatrenih" na sve ili ništa.

FOTO: Tanjug/AP

92. minut - Korner za Japan, dobro izveden, Taniguči tuče glavom, ali neprecizno. 

91. minut - Glavni arbitar pokazuje da prvi produžetak može da počne!

 

DRUGO POLUVREME

94. minut - Eltaf sviraj kraj prvih 90 minuta! Po prvi put na svetskom prvenstvu u Kataru, gledaće se produžeci, koji će odlučiti ko će poći putem četvrtfinala Mundijala.

90. minut - Četvrti sudija pokazuje da će se igrati još 4. minuta nadoknade.

86. minut - Ponovo prete Hrvati. Perišić šalje savršen centaršut, tačno na glavu Pašalića, ali njegov pokušaj odlazi pored gola Gonde. 

82. minut - Odlično odolevaju i dalje Japanci pred naletima velikog favorita, period u kome su se oslobodili velikog pritiska, sledi velika drama. Podsetimo, vrednost reprezentacije Hrvatske, po specijalizovanom sajtu Transfermarkt je 377 miliona evra, a japanske selekcije 154 miliona.

FOTO: Tanjug/AP

76. minut - Razorna levica Perišića je sevnula sa 18 metara, umalo da fudbaler Totenhema sada napravi veliki preokret, ali ostaje 1:1.

66. minut - Nova velika prilika! Kramarić je šutirao, lopta je zakačila nekog od japanskih igrača, lopta dolazi tačno na glavu Ante Budimiru, ali je on katastroflano zahvata. Sve pršti sada na "Al Džanub" stadionu. Fanatična borba na "život i smrt" dve ekipe, strašna atmosfera i na tribinama!

FOTO: AP/Tanjug

63. minut - Sjajan udarac Luke Modrića, ali čudesna parade sada Gonde, strašan tempo u ovom delu meča, sve se otvorilo nakon gola Perišića, golmani spašavaju svoje timove.

58. minut - Umalo odmah da uzvrati Japan. Endo je pucao pod prečku, ali čudesna odbrana Livakovića. 

56. minut - Gol za Hrvatsku! Pravo niotkuda, centaršut Lovrena, i Perišić u svom stilu glavom šalje loptu u mrežu. Heroj nacionalne selekcije Hrvatske je ponovo najbolji, kada je najpotrebnije, na velikoj sceni. Pogledajte njegov šesti gol na Mundijalima, klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

46. minut - Elfat označava početak drugog poluvremena i odmah prva pretnja! Daiči Kamada je pokušao sa blizu 20 metara, snažan udarac, ali lopta odlazi preko gola. 

PRVO POLUVREME

45 +3 - Glavni arbitar svira kraj prvog poluvremena. Fanatični "samuraji" koračaju ka novoj senzaciji.

44. minut - Gol, gol, gol! Japan vodi 1:0, Maeda zakucava loptu u mrežu Livakovića, vice-šampion Evrope na kopcima! Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

41. minut - Velika šansa! Sjajna akcija Japanaca, par fenomenalnih driblinga, lopta dolazi do Kamade, on zalama jednog igrača, namešta se na šut, mogao je da bira gde će poslati loptu, ali napadač Frankfurta je šalje iznad gola. Propala je najveća šansa u dosadašnjem delu meča.

32. minut - Bližimo se završnici prvog poluvremena, Hrvatska za sada potpuno bezopasna. Komšije se muče da probiju defanzivni bedem fanatičnih Japanaca. Ukupno tri pokušaja, jedna dobra prilika, isto koliko su imali i "samuraji", iz za sada jedinog šuta koji su uputili ka golu Livakovića.

FOTO: AP/Tanjug

25. minut - Potpuno očekivani scenario. Morijasu se odlučio za defanzivnu postavku, niski blok, fanatičan pristup, i vreba šansu preko kontri. Hrvatska ima više lopte u nogama, ali bez bilo kakvih konkretnih prilika pred golom Gonde. 

16. minut - Pojavila se i ona, najpoznatija hrvatska navijačica Ivana Knol ponovo je privukla pažnju, sve oči uprte su u nju, na terenu trenutno malo dešavanja.

FOTO: AP/Tanjug

FOTO: EPA

13. minut - Još jedna opasna situacija pred golom Livakovića, Maedi je nekoliko santimetara nedostajalo da zahvati loptu nakon odličnog dodavanja, mnogo sreće za Hrvate sada. 

8. minut - Au kakva sada prilika za vatrene! Ivan Perišić je šutirao iz kaznenog prostora, ali sjajna odbrana Gonde. Odličan početak meča, ovo obećava.

3. minut - Prva šansa na meču već! Pad koncentracije odbrane Hrvatske, Taniguči je pokušao glavom sa svega 6,7 metara, Livaković bi bio nemoćan, ali šut odlazi malo pred stative.

1. minut - Meč je počeo!

14:45 - Sada i defintivno, Dalić bez dva važna igrača u startnih 11. Hrvatska počinje meč bez sjajnog Borne Sose na levom beku, i bez Marka Livaje u špicu. Evo za koje sastave su se odlučili selektor "vatrenih" i selektor "plavih samuraja".

FOTO: Printskrin/Flash score

UOČI MEČA

Porušivši sve kvote i predviđanja pre turnira, Japan je prošao u osminu finala kao pobednik grupe E zahvaljujući pobedi od 2:1 nad Španijom u četvrtak.

FOTO: Tanjug/AP

Time su postali tek treća nacija u istoriji Svetskog prvenstva koja je pobedila u dve različite utakmice na jednom turniru u kojem su gubili na poluvremenu, posle Brazila 1938. i Zapadne Nemačke 1970.

Ovi preokreti su došli u velikoj meri zahvaljujući taktičkoj genijalnosti selektora Hajimea Morijasua, i njegovom nestvarnim izmenama, a čak četiri gola Japana do sada su postignuta kroz doprinose igrača sa klupe.

FOTO: AP/Tanjug

Ricu Doan je dva puta kao "džoker" ulazio, skinuo "skalp" prvo "pancerima", pa "crvenoj furiji" i tako postao heroj Zemlje izlazećeg sunca.

Sa druge strane, drugoplasirana u 2018. godini, Hrvatska je do sada bila neubedljiva, ali remi bez golova protiv Belgije u četvrtak bio je dovoljan da se kvalifikuju kao druga iz grupe F, i to kao neporažena.

Tanjug/AP

Selektor Zlatko Dalić priznao je da je njegova ekipa imala "sreću" protiv De Brujnea i družine, jer su pokazali bledu igru, posebno u prvom poluvremenu, gde po drugi put na turniru nijedna ekipa nije uspela da pogodi okvir gola pre odlaska na odmor.

To je bio i njihov drugi remi bez golova, u tri utakmice koliko su odigrali u Kataru. Hrvatska je u samo dva od svojih 13 prethodnih mečeva na svetskim prvenstvima propustila da zatrese mrežu rivala, pre nego što je došla na Bliski istok.

FOTO: Tanjug/AP

U oba prethodna izdanja u kojima su prošli grupu, "vatreni" su stigi do četiri najbolje selekcije, tako da postoji bogato nasleđe, ali i velika očekivanja, kao i pritisak koji na svojim plećima nosi ova grupa igrača.

Obično ima dosta drame na putu naših komšija ka kasnijim fazama Mundijala, pošto su tri od njihove poslednje četiri nokaut utakmice na Mundijalima otišle u produžetke. Posebno zanimljivo jeste da su u sve tri jurili rezultat, pre nego što su na kraju pravili istorijske preokrete. 

Dalić se suočava i sa velikim problemima u pripremi utakmice, a čak tri igrača su neizvesna za današnji megdan.

FOTO: Tanjug/AP

To su startni levi bek Borna Sosa, kome je Borna Bašić, majstor prekida Glazgov rendžersa, alternativa. A uz Sosu, neizvestan je i nastup golmana Ivanušeca, kao i Kristijana Jakića. 

Današnji rivali su se do sada sastali dva puta na Mundijalima. Prvi put u Francuskoj 1998. godine kada je Hrvatska slavila minimalnim rezultatom i drugi put 2006. godine u Nemačkoj kada je utakmica završena najnepopularnijim rezultatom 0:0.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)