VAR MERI SVAKU KOŠČICU: Fudbaleri će biti obeleženi sa čak 29 tačaka na telu, koje utiču na ofsajd

N. Iljukić

28. 07. 2022. u 14:15

VIDEO-tehnologiju za pomoć sudijama možete da volite ili ne volite. Ali, više joj ništa ne možete: ona je tu i neće se povući ni korak, nego će samo da napreduje i raste.

ВАР МЕРИ СВАКУ КОШЧИЦУ: Фудбалери ће бити обележени са чак  29 тачака на телу, које утичу на офсајд

FOTO: VAR

Ovo je obećanje koje je, više nego jasno i glasno FIFA poslala svim ljubiteljima fudbala na svetu. U prevodu to može da znači i sledeće: ako mislite da ste do sada videli sve na Svetskim prvenstvima u fudbalu, grdno se varate. Niste!

Svetska kuća fudbala, ušuškana u Cirihu, ne sedi skrštenih ruku. Tamo su se u poslednje dve godine ozbiljno bavili načinom kako da sofisticirana tehnologija bude od koristi sudijama i igračima na terenu, ali i gledaocima na stadionima i kraj TV ekrana.

I, došli smo do tačke kada ćemo na sledećem Mundijalu u Kataru (21. novembar - 18. decembar) da svedočimo spornim situacijama koje će, sada već uobičajenu VAR tehnologiju da unapredi do neslućenih granica koje se mere - milisekundama.

Naime, u FIFA sa nestrpljenjem očekuju da nemački proizvođač sportske opreme "Adidas" isporuči prvi kontingent "Al Rihla" lopti, a zatim i kompletna instalacija već programirane poluautomatizovane VAR tehnologije.

To bukvalno znači sledeće: najmanje 12 kamera koje će biti postavljene na svim važnijim tačkama na svih osam stadiona u Kataru će snimati sve sporne situacije. A svaki igrač koji će biti predmet VAR analize će biti tom tehnologijom obeležen sa čak 29 tačaka, koje će prikazivati skoro svaki važniji deo tela, sve ekstremitete koji su bitni za analizu potencijalnog ofsajda.

Kamera će brzinom od 50 kadrova u jednoj sekundi slati u realnom vremenu signal VAR sobi, a tamo će se u 3D animaciji sve ovo prikazivati i glavnom arbitru na terenu, ali i svim gledaocima na stadionima i gledaocima kraj malih ekrana.

Predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru biće posebno i po tome što će svaki od stadiona imati po najmanje četiri ogromna ekrana u svim delovima ispod krovova, koji će navijačima, prvi put u istoriji, pružiti mogućnost da vide sve sporne pozicije.

Olakšavajuća okolnost će biti i mikročip, koji je smešten u svakoj lopti i on će dodatno, skoro laserski precizno da meri svaki milimetar potencijalne ofsajd pozicije, a naravno da će biti presudan i kod gol-tehnologije, kako se više nikada ne bi ponovila 1966. godina i čuveni pogodak Engleza protiv Nemaca u finalu Mundijala na Vembliju, kada je umesto mašina, odlučivao sovjetski sudija Bahramov i presudio jedan od najspornijih golova u istoriji fudbala.

Iz FIFA se hvale kako su pomenutu tehnologiju testirali "milion puta" na manjim događajima, ali i na Arapskom kupu i klupskom prvenstvu sveta prošle godine.

- Napravili smo vrlo hrabar, možda i revolucionarni korak u korišćenju VAR tehnologije, kojoj u pomoć dolazi poluautomatska ofsajd tehnologija. Ovo je ogroman napredak u funkcionisanju VAR tehnologije i to je kulminacija trogodišnjeg posvećenog istraživanja i testiranja. Cilj nam je bio da omogućimo najpravednije odluke za sve timove, ali i navijače - ponosan je predsednik FIFA Đani Infantino na novotariju iz Švajcarske i Nemačke. 

Kolina: Brže i bolje

SINONIM za dobrog fudbalskog sudiju i danas je Italijan Pjerluiđi Kolina. Harizmatični ćelavko je odavno okačio pištaljku o klin, ali je zato avanzovao u predsednika Sudijske komisije FIFA i nije krio oduševljenje novitetima, koji će "skenirati" svaki deo tela fudbalera i u 3D tehnologiji presuđivati o ofsajdima.

- Poluautomatska ofsajd tehnologija je korak dalje u korišćenju VAR. Svesni smo da su u skorijoj prošlosti neke "tesne" odluke kod ofsajda trajale predugo i da su se dugo čekale. Ova tehnologija će da ponudi brže i bolje odluke. Neko se našalio i ovo nazvao "robotom" za ofsajd, ali ja naglašavam da su glavni i pomoćni arbitri odgovorni za svaku odluku na terenu - kaže Kolina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)