"NOVOSTI" U KATARU: Litar benzina 60 dinara, litar vode 120

Nedeljko Iljukić

07. 04. 2022. u 09:53

NAFTA vrti gde burgija neće. Svetska fudbalska federacija je izgleda, po ugledu na Međunarodni olimpijski komitet, konačno shvatila: ako hoćeš bez mnogo glavobolje i besprekorno da organizuješ neko veliko takmičenje, kucaj na vrata onih koji imaju para. Mnogo para!

НОВОСТИ У КАТАРУ: Литар бензина 60 динара, литар воде 120

Foto: N.I./EPA

FIFA se posle Mundijala u Rusiji, koji je bio simboličan dokaz simpatija jednog Švajcarca prema Vladimiru Putinu, okrenula prema zapadu Azije i na Arapskom poluostrvu ubola zlatnu žicu. Katar je bio idealni izbor za domaćina sledećeg Svetskog prvenstva koje će se igrati u terminu u kojem se nikada nije igralo.

Od 21. novembra do 18 decembra Katar će biti domaćin 22. Svetskog prvenstva. Trajaće samo 28 dana, nikad kraće u svojoj istoriji, ali će zato fudbalski svet da vidi 32 selekcije na delu u zemlji u kojoj novac nije problem. Novca ima. Mnogo!

"Novosti" su pre nekoliko dana bile na licu mesta i tokom kongresa FIFA i žreba za Mundijal imale priliku da uživo vide ovu zemlju, njenu prestonicu i osete predmundijalsku atmosferu koja ne remeti tipično katarsku svakodnevnicu. Ona se početkom aprila odvijala na 33 do 36 stepeni Celzijusa, uz pustinjski vetar različite jačine, koji je za razliku od evropskog ranog proleća otkrivao utisak gde smo i šta nas čeka krajem godine.

Država Katar, kako je puno ime i prezime ove zemlje, nezavisnost od Velike Britanije stekla je 1971. godine, a najvažniji prirodni resurs i glavni izvor prihoda crpi iz naftnih bušotina u svom moru i iz pustinje. Bušotine u moru su toliko bogate, da ih trenutno procenjuju na drugo najveće svetsko nalazište tečnosti od koje zavisi apsolutno ceo svet, zato su i Katarani svesni da nafta zaista vrti gde i burgija neće.

ČETIRI NACIONALNA STUBA

KATAR se prostire na površini od 11.580 kvadratnih kilometara. Ima 2,6 miliona stanovnika, ali od tog broja je samo 313.000 domaće populacije, dok su sve ostalo stranci koji rade u administraciji, ali i na ekstremno brzoj i modernoj izgradnji zemlje. Državom vlada emir Tamim bin Hamad el Tani (41). Nacionalna strategija Katara oslanja se na četiri noseća stuba koje čine: obrazovanje, kultura, zdravlje nacije i sport.

Napolju 35 Celzijusa, a u svakom zatvorenom prostoru najmanje desetak stepeni niža temperatura. Ko se prevari, pa uz sebe nema dodatni odevni predmet, postaje ozbiljan kandidat za laganiju ili nešto težu prehladu. Novo doba donelo je virus korona, ali već po dolasku u Katar je jasno da bez stroge kontrole zaista ne može da se uđe u ovu zemlju. Osim jednostavnog formulara za vizu, za ulazak je neophodna potvrda o vakcinaciji i to uz obaveznu naznaku da su "omiljenije" one koje je proizveo zapadni svet. Kineska ili ruska vakcina prolaze, ali sa mnogo strožim režimom kontrole i kraćim vremenskim periodom koji se priznaje kao validan, od trenutka kada se primila najmanje druga ili treća doza.

Foto: N.I./EPA

Izveštač Novosti na stadionu "Lusail" gde će biti odigrano finale SP

Nas su zanimale savim obične stvari. Cene uobičajenih proizvoda u zemlji koja nije jeftina. U startu je bilo jasno da smo u državi koja je bukvalno nikla iz peska pustinje i u kojoj je benzin možda i najjeftini domaći proizvod. To u prevodu znači da jedan litar benzina od 91 ili 95 oktana (to su najomiljenija dva derivata) košta dva ili 2,1 rijal (jedan evro vredi 4 rijala), pa je jasno da je litar goriva u Kataru okruglo 60 dinara! O, kako ovo deluje neutešno na ovu našu evropsku istinu i "ovu situaciju". Jer, u Evropi je stalno neka "situacija"...

Voda... Tako retka pojava i tako skupa reč u arapskom svetu. I u fizičkom smislu zaista skup proizvod. Katar ima jednog ili dva proizvođača domaće vode, a najomiljenije su one iz Evrope. Litar vode za piće je između četiri, pa čak do 16 rijala. Dakle, od 120 do 470 dinara, u zavisnosti da li se pije najjeftinija ili najskuplja varijanta onih snobovskih voda iz flašica koje se proizvode po Francuskoj ili Italiji.

SAMO ZA VAKCINISANE

U KATAR se ne dolazi, niti se na bilo koje javno mesto ne ulazi bez aplikacije na mobilnom telefonu koja se zove "Ehteraz". Da bi se ona aktivirala potrebni su osnovi podaci iz pasoša putnika, kao i detaljan uvod u karton vakcinacije ili period preležanog virusa korona. Po sletanju na aerodrom u Dohi, uz asistenciju brojnih volontera, ova aplikacija se aktivira na mobilnom telefonu i vlasniku će je tražiti na uvid apsolutno na ulasku u svaki javni objekat, tržnog centra, stadiona... Na mnogim restoranima već mesecima stoji natpis, umesto dobrodošlice: Ulaz samo za vakcinisane!

- Imamo sreću da sarađujemo sa proizvođačem vode iz Srbije i posebno mi je drago da je ta voda jedna od omiljenijih u kafeterijama, restoranima i sportskim centrima u Dohi. To je "Voda Voda" koja izvire sa 605 metara dubine u izvoru u vašoj Banji Vrujci i kada smo prvi put posetili Srbiju, bilo nam je jasno, od kvaliteta, preko cene, pa sve do dizajna flašice da imamo proizvod koji će postati omiljen i u Kataru. Konkurencija je ogromna, jer na nedeljnom nivou u Katar dolazi po jedna nova voda iz bilo kog kraja sveta - priča nam Abdula Sultan el Katan, distributer srpske Voda Vode u Kataru, inače i predsednik kuglaškog saveza Katara.

Foto: N.I./EPA

Jabuke iz Srbije su omiljene u prodavnicama u Dohi

Nije samo ova voda jedini domaći proizvod na koji smo naišli u Dohi. Imali smo priliku da uradimo jedan instant pijačni barometar na jednoj od većih tržnica u gradu. I, odjednom naletesmo na jabuke iz Srbije čudne sorte "fuđi". Kilogram košta sedam rijala (u prevodu - 206 dinara). Ako je za "utehu", komad ananasa iz Kostarike (prodaje se na komad) je oko 800 dinara.

Dalje, kilogram šargarepe iz Omana je 40 rijala (ili 1.180) dinara, kilogram paradajza iz Španije je oko 750 dinara, kilogram očišćenih oraha iz SAD je 1.200 dinara, kilo krompira iz Libana je 100 dinara.

STADIONI ZA 23. VEK

KATAR je u poslednjih nekoliko godina izgradio stadione koji više pripadaju 22. ili 23. nego našem veku. Čak osam velelepnih stadiona: Lusail, Kalifa, Ahmed bin Ali, Obrazovni, Al Janub, Al Tumama, Al Bajt i "974" su oličenje kako mogu da se prelepo spoje bogata investicija, arhitektonska ideja i tradicija Katara. Posebno je zanimljiv stadion "974" koji je u Dohi samo privremeno. Naime, napravljen je od 974 brodska kontejnera, a 974 je i pozivni telefonski kod za Katar i odmah posle Mundijala će biti rasklopljen i poklonjen Tunisu. Svaki stadion ima posebne rashladne uređaje i oni su retka atrakcija za ljude iz Evrope.

Potpuno je jasno da u ovom, islamskom delu sveta alkohola nema. To znači, čak ni piva, a kamoli onih "kratkih pića". Domaćin sledećeg Mundijala će možda da usliši molbu FIFA i dozvoli u hotelima, ali samo u hotelima gde će biti smešteni gosti i navijači iz inostranstva, da se posluži kapljica, dve ili više.

Foto: N.I./EPA

Distributer srpske Voda Vode Abdula el Katan

U zemlji u kojoj je stopa kriminala 0,00, pa samim tim identična količina potrošenih i dozvoljenih maligana kod vozača i pešaka, zaista je nemoguće čuti da je nekome nešto ukradeno. Uverili smo se nekoliko puta da ljudi ne zaključavaju svoje automobile. Nema straha od lopova. Jer lopova nema. Kao ni zalepljenih žvakaćih guma koje bi se topile na 30 i nešto u plusu. Kao ni grafita po zgradama i ogradama ili opušaka po trotoarima ili autobuskim stajalištima, ili zalepljenih oglasa po semaforima i banderama...

BONUS VIDEO - Arhitektonsko čudo usred pustinje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (1)