NIKO KAO NAGELSMAN: Mladi stručnjak najskuiplji trener na svetu

Z. Ć.

27. 04. 2021. u 21:37

KADA je kapiten stariji od trenera, onda se podrazumeva da je reč o nekoj amaterskoj ekipi. Zato se fudbalski svet iznenadio što je jedan od najvećih klubova sveta odlučio da dovede mladog stručnjaka, i to u rekordnom transferu.

НИКО КАО НАГЕЛСМАН: Млади стручњак најскуипљи тренер на свету

Foto AP

Iz nemačkog giganta Bajerna je juče zvanično potvrđeno da će na mesto Hansija Flika na leto stići Julijan Nagelsman, momak od 33 godine (krajem jula puni 34). Kapiten ekipe Manuel Nojer je stariji jedno leto.

Naravno, da se ne radi o jednom od najperspektivnijih stratega na svetu, Bavarci ne bi izdvojili pravo bogatstvo da ga otkupe od Lajpciga i na bi insistirali da se potpiše petogodišnji ugovor.

- Nagelsman predvodi novu generaciju trenera. Uprkos mladosti, ima impresivnu karijeru. Uvereni smo da ćemo sa njim imati velike uspehe - rekao je predsednik Bajerna Herbert Hajner.

Mediji su preneli da će Bajern za Nagelsmanovo obeštećenje platiti 25 miliona evra, što je svetski rekord. Do sada je najveća odšteta za trenera bila 15 miliona koliko je Čelsi platio Portu za Andrea Viljaš-Boaša 2011. godine.

ODBIO MADRIĐANE 2018. GODINE

NAGELSMAN je 2018. odbio madridski Real.

- Bio sam iznenađen kada sam dobio poziv. Razmišljao sam da odem tamo, ali sam odustao, jer u Real i Barselonu dolaze samo najbolji na svetu, što ja tada nisam bio, mada želim da budem jednog dana. Tamo nemaš mogućnost da učiš, moraš već da budeš potpuno izgrađen. Takođe, jedina španska reč koju znam je "ola" - rekao je Nagelsman, kome su uzori Venger i Gvardiola.

Mladi trenerski genijalac je već u dvadesetoj godini prestao da igra fudbal, zbog hroničnih problema sa kolenima. Najpre je studirao biznis i administraciju, ali je odustao i odlučio da upiše Fakultet sportskih nauka, što ga je vratilo fudbalu.

- Bio sam tužan kada sam shvatio da neću moći više da igram i želeo sam tada da pobegnem od fudbala. Ipak, shvatio sam da me privlači trenerski posao - kaže Nemac, koji je 2016. preuzeo Hofenhajm i postao najmlađi trener ikad u Bundesligi, a od 2019. je bio u Lajpcigu.

Za rad maksimalno koristi tehničke novotarije, ali je ugasio sve profile na društvenim mrežama da mu ne bi odvlačile pažnju. Takođe, smeta mu što ga bije glas da je arogantan i prepotentan.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!