NEPRAVDA SE ISPRAVLJA: Levandovski trese mreže za dvojicu

Z. ĆOROVIĆ

24. 03. 2021. u 19:18

VELIKA nepravda polako se "sama" ispravlja. Trenutno najbolji fudbaler planete Robert Levandovski (32) ostao je prošle godine bez "Zlatne lopte" uglednog "Frans fudbala", jer je odlučeno da se ona ne dodeli zbog korona pandemije, ali je već sada na najboljem putu da i u 2021. bude ispred svih igrača na svetu.

НЕПРАВДА СЕ ИСПРАВЉА: Левандовски тресе мреже за двојицу

FOTO: AP

Bajernova gol-mašina iz kola u kolo nemilosrdno rešeta protivničke mreže i rastura konkurenciju. Po učinku je miljama odmakao pratiocima, a na putu je da sruši rekord Gerda Milera od 40 pogodaka u jednoj bundesligaškoj sezoni (1971/1972). Posle 25 kola nemačkog šampionata, Poljak je već stigao do cifre od 35 pogodaka i ostalo mu je da se u preostalih devet kola još šest puta upiše u strelce i prestigne najvećeg nemačkog "bombardera".

TOP 5 LIGE

Robert Levandovski (Bajern) 35

Kristijano Ronaldo (Juventus) 23
Lionel Mesi (Barselona) 23
Andre Silva (Ajntraht)21
Erling Haland (Borusija D.) 21
Kilijan Mbape (PSŽ) 20
- Golovi u 2020/2021.

TANDEMI

Lukaku-Martinez (Inter) 33
Mesi-Grizman (Barselona) 31
Mbape-Kin (PSŽ) 31
Kejn-Son (Totenhem) 30
Ronaldo-Morata (Juventus) 30
Suarez-Ljorente (Atletiko) 28
l Golovi tandema u 2020/2021.

Čak na 15 od 16 poslednjih mečeva, Leva je postizao bar po gol, a u poslednjem prvenstvenom duelu sa Štutgartom upisao je het-trik, iako je Bajern igrao 80 minuta sa desetoricom. Iz najjačih top pet liga, po učinku daleko su ostali iza Mesi (Barselona) i Ronaldo (Juventus) sa po 23 pogotka, zatim Andre Silva 21 (Ajntraht), Haland (Dortmund) 21 i Mbape (PSŽ) 20.

Ono što su statističari izdvojili kao poslasticu je to što je Levandovski sam produktivniji od svih najboljih klupskih tandema. Dao je dva gola više od Interovog dvojca Lukaku-Martinez (33 pogotka), četiri od Barsinog Mesi-Grizman (31) i pariskog Mbape-Kin (31). Još dalje su Kejn-Son (Totenhem, 30), Ronaldo-Morata (Juventus, 30), Suarez-Ljorente (Atletiko, 28), Haland-Sančo (Dortmund, 27)...

Kada se saberu svi mečevi od starta sezone, Levandovski je ukupno postigao 42 gola za Bajern (35 Bundesliga, 5 LŠ i 2 svetsko klupsko prvenstvo) i ovo mu je šesta sezona zaredom da "zabija" 40+ komada.

ZA NACIONALNI TIM - 63

LEVANDOVSKI je najbolji strelac poljske reprezentacije svih vremena, budući da je na 116 utakmica 63 puta bio strelac. Priliku da popravi učinak imaće večeras na startu kvalifikacija za Mundijal 2022. protiv Mađarske u gostima.

Pre Roberta, rekorder sa 48 "recki" bio je Vlodimjerž Lubanski, koji je nastupao od 1963. do 1980.

Nema sumnje da će ponovo osvojiti "Zlatnu kopačku", a ako ovako nastavi sigurno je da će mu pripasti i "Zlatna lopta", priznanje za najboljeg fudbalera sveta. Levandovski nikada nije krio da je veliki Mesijev fan što je potvrdio izjavom da će "svet čekati sto godina da se ponovo pojavi igrač kao što je Leo". Fudbalska pravda će se ispuniti ako ga baš Poljak ove godine i zvanično zameni na tronu u izboru "Frans fudbala".

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!