SEĆANJA NA 1988. GORAN MAZA VASILIJEVIĆ: I mi smo šampioni iz magle

Z. ĆOROVIĆ

18. 02. 2021. u 08:08

NISMO se ni malo uplašili Milana, iako je tada bio najjači i najskuplji tim, sa Gulitom, Van Bastenom i Rajkardom, koji su te godine bili prvaci Evrope sa Holandijom. Otišli smo u Italiju, šetali gradom, šalili se, igrali karte, ali smo znali da ćemo da se "kokati" sa njima maksimalno i da ćemo na utakmicama davati dvesta odsto.

СЕЋАЊА НА 1988. ГОРАН МАЗА ВАСИЛИЈЕВИЋ: И ми смо  шампиони  из магле

FOTO: Nebojša Paraušić

Ova sećanja Gorana Maze Vasilijevića (55) na legendarne dvoboje sa "roso-nerima iz 1988. su i dalje živopisna i slikovita.

Nekadašnji britki defanzivac u razgovoru za "Novosti" kaže da i dalje žali što se posle ovog jedinstvenog tromeča veliki Milan provukao. Italijani su se hvalili da je iz magle rođen šampion, ali je po Mazi i Zvezda iz te magle kasnije pronašla put ka vrhu.

- Imali smo ih u revanšu, totalno smo ih nadigrali, poveli golom Savićevića, a onda su ostali i sa desetoricom jer je isključen Virdis. Nisu nam šutnuli na gol. Videlo se da su uplašeni, gotovi... I onda ih je spasla magla. Znali smo da će u trećem meču biti pakleno. I bila je velika drama, prošli su tek posle penala. Ta Zvezdina generacija žaliće čitav život zbog te eliminacije, ali ja mislim da je bilo jako važno što smo tada pokazali pravi karakter i izvukli pouke koje su nam kasnije mnogo značile u pohodu ka evropskoj i svetskoj kruni - u dahu priča Vasilijević, koji je bio jedan od najistaknutijih aktera tih čuvenih okršaja sa roso-nerima.

Imao je čelični Zemunac peh, pa sreću da na početku trećeg, ponovljenog meča postigne autogol koji, srećom, sudije nisu videle.

- Nespretno sam šutnuo loptu i ona je prešla gol liniju. Pored mene su bili golman Dika Stojanović i Najdoski, pa je pomoćnik bio zaklonjen, a i glavni sudija Diter Pauli nije mogao najbolje da vidi. Stadion je zanemao, samo sam pomislio, gde sad, pred 100.000 ljudi da postignem autogol. Izbacio sam loptu i uzviknuo "Idemo", kao da je sve normalno. Fudbaleri Milana su se kratko bunili, dizali ruke, pa su i oni nastavili sa igrom.

MAZA NADIMAK ODMALENA

GORAN Vasilijević je u Zvezdi proveo šest sezona (1988-1994) i ostao je upamćen kao neprikosnoven borac, u neskladu sa nadimkom koji ima.

- Maza su me prozvali kad sam bio baš mali, sa dve, tri godine, pa je nadimak ostao - otkriva Vasilijević, koji već duže vreme radi u sportskom sektoru FS Srbije.

Čuveni Van Basten je doveo "roso-nere" u vođstvo, pa je Piksi izjednačio posle sjajne asistencije Savićevića.

- Pokazali smo im da i mi imamo vrhunske majstore, iako smo igrali čvrsto, više defanzivno. Trener Branko Stanković je tražio da pokrivamo prostor, nije bilo klasičnog flastera za Van Bastena. Njihov trener Saki je prvi uveo formaciju sa četvoricom pozadi, mi smo im parirali.

Sve je prštalo od duela, a onda se desio još jedan dramatičan trenutak u kome je Maza bio akter.

- Donadoni i ja smo se u skoku sudarili glavama. On se odmah onesvestio, Italijani su počeli da paniče. Rekao sam našem doktoru Nešoviću da mi je dobro i on je odmah otrčao do Donadonija. Prilikom intervencije slomio mu je vilicu da mu izvadi jezik, da se ne uguši. Tako mu je spasio život. Doživeo je snažan potres mozga, ali mi nije ništa zamerio. Posle utakmice posetio sam ga, zajedno sa Piksijem. Rekao je da je i meni to isto moglo da se desi. Oporavio se posle nekoliko dana.

Vasilijević očekuje da će Zvezda i večeras biti hrabra.

- Očekujem da će moji Zemunci Stanković i Milijaš napraviti dobitnu taktiku. Deki odlično poznaje rivala i ukoliko ga igrači budu ispoštovali, ne sumnjam u dobar rezultat. Velika je šteta što neće biti navijača, oni bi im opet uterali strah u kosti. Verujem da ćemo Milanu pokazati kakvi su Srbi žestoki borci i fudbaleri - poručuje Vasilijević.

DOBILI PREMIJE KAO DA SU PROŠLI

IAKO su eliminisani, fudbaleri Crvene zvezde su dobili premije posle Milana, kao da su prošli.

- Posle utakmice dobili smo premije u svlačionici od Vladimira Cvetkovića i Miše Slijepčevića. To niko nije očekivao, iako je tada Zvezda samo od prodaje karata zaradila 4,5 miliona maraka. Pokojni predsednik Slijepčević je i najzaslužniji što je okupljena sjajna generacija sa Piksijem, Dejom, Pančevom i ostalima koja se kasnije popela na krov Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽELIM DA KAŽEM ŠTA MI JE NA SRCU: Igor Duljaj emotivno govorio o sinu Dejana Stankovića