TAKUMA ASANO: Kad nije derbi, ne znam s kim igramo

M. Blažić

22. 01. 2021. u 21:00

PRE godinu dana na istom ovom mestu, u turskom Beleku, pokušaj intervjua sa Takumom Asanom (26) je završio neslavno, ali uz mnogo smeha.

ТАКУМА АСАНО: Кад није дерби, не знам с ким играмо

Foto: FK Partizan

Prvi Partizanov Japanac u istoriji tada nije znao da kaže više od dobar dan na engleskom, na našem jeziku još manje, pa ni prevod sa "Gugla", sporiji govor, mahanje rukama i nogama nisu omogućili bilo kakav normalan vid konverzacije.

U prethodnih 365 dana ofanzivni vezista crno-belih je do te mere poradio na sebi i učenju engleskog da smo razgovor mogli praktično nesmetano da vodimo, uz sitnija zastajkivanja i "alternativna" pojašnjenja onoga što je želeo da kaže. Čak je i srpski povremeno na njegovom "meniju", pogađate u igri su i neke ružne reči.

- Bolje mi ide engleski, mogu nekako da se sporazumevam sa saigračima. Na srpskom znam neke osnovne reči koje su mi potrebne na terenu. Engleski učim onlajn i kroz razgovore sa saigračima. I prošle zime sam znao nešto malo, ali se nisam iskreno ni trudio da pričam engleski, hahahaha - kaže na početku razgovora Asano uz karakterističan osmeh.

Jezička barijera je, dakle, sve manja, a razlika postoji i unutar svlačionice, u radu sa novim trenerom.

JAGUAR OTVORIO BAR "KROKODIL"

ASANOV nadimak je Jaguar, ali i krokodil igra značajnu ulogu u njegovom životu.

- Imam pekaru u Japanu, a nedavno sam otvorio bar "Kubara" što na japanskom znači krokodil. U slobodno vreme u Beogradu se uglavnom odmaram, odem do Belvila ponekad sa prijateljima. Slabo gledam evropske lige, samo Ligu šampiona i naše utakmice - kaže Japanac.

- Sada je drugačije sa novim trenerom, nekako se više radi na taktici, disciplina je maksimalna. Svako radi za svakoga i to je nešto što mi savršeno odgovara, tako ja stalno funkcionišem. Osećao sam mali pritisak kada sam došao iz Nemačke, zbog očekivanja i zato što je sve bilo novo za mene. Sada sam se već potpuno privikao i nemam problema sa time što se od mene očekuje.

Asano je golgeterski eksplodirao u prvom delu sezone.

- Postigao sam 12 golova u prvenstvu i Kupu i to me ne raduje zbog ličnog učinka već zbog ekipe. Mogao sam i više da dam, nadam se da ću to ispraviti u drugom delu. Najdraža su mi tri gola protiv Inđije.

Pošto se uz dosta napora prisetio Inđije, Japanac je upitan koliko mu znače imena klubova u Srbiji, tačnije da li je upoznat sa imenima rivala.

- Meni je svaka utakmica ista, ne znam sa kim igramo kad izađem na teren. Da li je to Spartak, Radnik, zaista ne znam. Jedina utakmica u srpskom fudbalu koju razlikujem je ona sa Zvezdom, to je nešto potpuno drugačije. Pritom zaista ne mislim nikoga da omalovažavam, pratim instrukcije stručnog štaba i izlazim na teren ne razmišljajući uopšte o imenu protivnika. Uvek sam stopostotno skoncentrisan.

NAUČIO SAM NEKE RUŽNE REČI

U RAZGOVORU sa svakim strancem, a posebno sa smernim Japancem, zanimljivo je čuti koliko je okruženje uspelo da ga iskvari kada su u pitanju psovke.

- Trenera golmana Jovšića zovem "jajaro". Iskreno ne znam koje je tačno značenje, ali ga ne zovem po imenu, već samo tako. Naučio sam još neke ružne reči, ne bih sad da ih pominjem. U Japanu se ne psuje, najjača ružna reč je "kso" što znači "sr..."

Crno-beli "jaguar" otkriva da je sam mnogo učinio na promociji kluba u rodnoj zemlji.

- Bilo bi dobro da imam nekog zemljaka u klubu, ali ne ide to tako lako. Kada sam dolazio nisam znao ništa o Partizanu, Srbiji i vašem fudbalu. Sada ljudi u Japanu znaju o klubu i zemlji, promenili su mišljenje. Liga nije na najvišem nivou, Partizan svakako jeste, pokazali smo to i u evropskim utakmicama.

Poslednjih dana se pominjala mogućnost odlaska u Tursku, navodno istaknuto obeštećenje Partizana u iznosu od pet miliona evra...

- Ne znam koliko ću ostati u Partizanu. Želim da to bude još dugo, međutim, ne krijem da želim i korak više da se ponovo oprobam u jednoj od pet najjačih liga Evrope. Za sada nemam konkretne ponude.

Mogućnost da Dragan Stojković Piksi postane selektor Srbije raduje Asana.

- Čuo sam za Piksija u Nagoji, ne poznajem ga, bio sam mali kada je bio trener tamo. Čuo sam da bi mogao da postane selektor Srbije. Možete da mi završite to da igram za Srbiju? Ne bih imao ništa protiv, mada to nije moguće pošto sam igrao za A tim Japana. Bilo bi dobro da se sretnemo u prijateljskom meču - vedrog je duha Takuma.

Foto: FK Partizan

 

Na kraju se Japanac u redovima Partizana još jednom vratio na ono što svakog fudbalera vuče napred - na golove.

- Biću zadovoljan sa još deset golova u drugom delu, veoma bih voleo da pogodim protiv Zvezde, znam koliko svima u Partizanu i navijačima to znači - završio je Asano.

NIJE ZDRAVA, ALI VOLIM VAŠU HRANU

REŽIM ishrane Asana se nije promenio mnogo u odnosu na period kada je živeo u Japanu.

- Volim srpsku hranu, moram da priznam da nije mnogo zdrava, hahahaha. Ipak, nikada nisam imao problema sa kilažom, pošto je sa mnom u Beogradu i moj lični kuvar. Volim slatko, retko ga uzimam, ali ponekad me "slomi" - priznaje japanski fudbaler.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024