TROFEJ UVEK ZNAČI, ODRASTAO SAM UZ "NOVOSTI": Ajaksov velemajstor Dušan Tadić treći put izabran za prvu zvezdu srpskog fudbala

Nedeljko ILjUKIĆ

31. 12. 2020. u 17:30

KAPITEN Ajaksa Dušan Tadić (32) nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ni one koji ga gledaju na terenu, a ni nas koji ga, evo već treću godinu, zovemo istim povodom.

ТРОФЕЈ УВЕК ЗНАЧИ, ОДРАСТАО САМ УЗ НОВОСТИ: Ајаксов велемајстор Душан Тадић трећи пут изабран за прву звезду српског фудбала

Foto: Nebojsa Parausic

Kapiteni domaće Superlige su ga treći put izabrali za prvu zvezdu srpskog fudbala u tradicionalnoj i jubilarnoj, 50. anketi "Večernjih novosti". Prethodno je ovo prizanje dobijao 2016. i 2019. godine.

Tadić je tako stao uz rame Predragu Mijatoviću i Nemanji Matiću, koji su takođe po tri puta poneli ovo laskavo priznanje u anketi našeg lista, koja traje već pola veka.

- Ovo je sjajno priznanje i hvala kapitenima superligaških klubova, ali i "Večernjim novostima". Nekako pred kraj godine ovo uvek dođe kao jedna od najlepših vesti. Polaskan sam priznanjem, a posebno mi je drago što sam u anketi vašeg lista, uz koji sam kao klinac u Novom Sadu odrastao, stao uz rame fudbalskim veličinama kao što su Mijatović i Matić - poručio nam je Tadić iz Amsteradama.

Skoro svaki čovek na planeti bi da što pre zaboravi 2020. Tadić će je takođe pamtiti po temi koja je postala deo našeg svakodnevnog života.

- Kada samo pomislim da se zbog korone u Holandiji puna četiri meseca nije igrao fudbal, budem tužan i odmah mi je loše. Osim toga, Fudbalski savez Holandije je odlučio da ne proglasi šampiona, pa Ajaks nije bio u prilici da upiše novu titulu. Morali smo svi da se prilagođavamo novim okolnostima i bilo je veoma teško. Čak i sada kada je počela nova sezona, radimo skoro svaki dan stvari koje su nam vrlo neobične. Česta testiranja na virus, posebne okolnosti u pripremi utakmica, pa posebni karantinski uslovi. Sve to nas je prilično poremetilo - priznaje Tadić.

FOTO: M. Vukadinović

Osim korone, fudbalsku godinu u Srbiji obeležio je meč finala baraža za odlazak na EP u kojem je Srbija izgubila od Škotske na penale.

- Taj poraz mi je pao mnogo teško. I svi ostali saigrači su baš loše podneli taj trenutak. Imali smo priliku da posle Mundijala u Rusiji obezbedimo odmah i učešće na drugom velikom takmičenju, ali nam se nije dalo. Velika je šteta što nismo uspeli da eliminišemo Škotsku. Naravno da je sve trebalo da bude drugačije - kaže Tadić.

SAMO DA SMO ZDRAVI!

AKO je čovečanstvu išta nedostajalo u 2020, to je zdravlje i potreba da se što veštije i pametnije izbegne virus korona. Valjda će nam 2021. biti mnogo bolja.

- Čitaocima "Novosti", građanima Srbije, navijačima naše fudbalske reprezentacije i celom svetu želim da budemo zdravi. To je ono što nam je najpotrebnije u godini koja je ispred nas. I naravno, želim da što pre ponovo vidim navijače na tribinama. Oni nam daju posebnu snagu - kaže Tadić.

U samo dve kalendarske godine Dušanu Tadiću su se dogodila dva teška poraza. Prvi je onaj iz maja 2019. kada je u revanšu polufinala Lige šampiona Ajaks u šokantnom finišu izgubio od Totenhema i put na finale sa Liverpulom.

- Ne znam da li uopšte mogu da se porede ova dva poraza. I jedan i drugi su teški na svoj način. Posle oba sam se osećao veoma loše, ali i to je sastavni deo karijere svakog profesionalnog sportiste. Žao mi je samo saigrača u Ajaksu i u reprezentaciji jer smo danima posle ovih poraza patili i osećali gorčinu koju samo u sportu možeš da doživiš - dodaje Tadić.

Pred reprezentacijom Srbije su novi izazovi. U martu 2021. počinju kvalifikacije za SP u Kataru. "Orlovi" su u grupi sa Portugalijom, Republikom Irskom, Azerbejdžanom i Luksemburgom.

- Voleo bih da se Srbija sa Portugalijom bori za prvo mesto u grupi. Često smo se sastajali u poslednje vreme i verujem da se dobro poznajemo. Mi ćemo da se potrudimo da izborimo direktan plasman kao prvoplasirani tim. Bio bi to veliki uspeh, da posle Rusije odemo i na Mundijal u Katar - optimista je Tadić.

Fudbal je velika žrtva virusa korona. Prazne tribine su možda i najsumornija slika sa svake fudbalske utakmice.

- Taj prizor je ubedljivo najteži za gledanje ljudima pored TV ekrana, ali i nama koji smo na terenu. Navikao sam tokom karijere da igram pred publikom, Holanđani obožavaju fudbal, a tribine su bile pune iz vikenda u vikend. Teško nam je kada izađemo na teren, a oko nas se ne čuje niko osim saigrača, protivnika ili ljudi sa trenerskih klupa. Voleo bih da se ova slika što pre promeni. Navijači su najlepši ukras svake utakmice - poručio je naš fudbalski velemajstor.

TEŠKO JE KADA SE MENjAJU SELEKTORI

KAKO se igrači u reprezentaciji navikavaju na česte smene selektora?

- Neobično je i teško kada se menjaju selektori i dođu novi ljudi. Ipak, profesionalni fudbal je takav. Bilo da je reč o klubu ili reprezentaciji, svi fudbaleri moraju da budu spremni, pa čak i naviknuti na ovakve stvari. Otišao je Ljubiša Tumbaković i naše je da se što pre prilagodimo načinu rada i zahtevima novog selektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave