EKSKLUZIVNO! REJMON DOMENEK O KLUPI SRBIJE: Pitali su da li sam zainteresovan, odgovorio sam potvrdno

BIO bih srećan kada bih kao selektor preuzeo tim Srbije!

ЕКСКЛУЗИВНО! РЕЈМОН ДОМЕНЕК О КЛУПИ СРБИЈЕ: Питали су да ли сам заинтересован, одговорио сам потврдно

Domenek sa suprugom Estel Deni Foto EPA

To, u ekskluzivnom razgovoru, za "Novosti", ističe Rejmon Domenek (68), nekadašnji šef stručnog štaba Francuske, koji je na čelu "trikolora" proveo dugih šest godina, od 2004. do 2010, a sa nacionalnim timom 2006. bio i vicešampion sveta.

- Istina je, kontaktirali su me i pitali da li sam zainteresovan da preuzmem fudbalsku reprezentaciju Srbije. Odgovorio sam potvrdno. Nivo vaše selekcije je visok, imate sjajne igrače širom Evrope. Ima mnogo potencijala da se uradi nešto zanimljivo - kaže Domenek koji se ljubazno odazvao na poziv našeg lista da prenese impresije oko mogućnosti da sedne na klupu "orlova".

o Dokle se s tim u vezi stiglo?

- Sada to više nije u mojim rukama. Čeka se odluka. Rekao sam šta mislim, veoma bih voleo da me izaberu. Ali, nisam pod pritiskom. Ako ne, nastaviću da radim ono čime se trenutno bavim.

ZBOG PENALA BEZ SVETSKE TITULE

REJMON Domenek je igrao za Olimpik iz Liona (1970-1977), Strazbur (1977-1981), PSŽ (1981-1982), Bordo (1982-1984) i Miluz (1984-1986). Za nacionalni tim je od 1973. do 1979. odigrao osam utakmica. Trenirao je Miluz (1984-1988), Olimpik iz Liona (1988-1993), mladu reprezentaciju Francuske (1993-2004) i francuski nacionalni tim (2004-2010).

Na klupi "trikolora" je za pet godina i 11 meseci imao 79 mečeva (na drugom mestu po broju utakmica iza Didijea Dešama) od čega 41 pobedu, 24 remija i 14 poraza. Najveći uspeh mu je drugo mesto na SP 2006. (pobeda Italijana 5:3 posle jedanesteraca), dok se sa reprezentacijom razišao posle neuspeha u Južnoj Africi.

o Jeste li dobili zvaničnu ponudu?

- U našim trenerskim vodama to obično funkcioniše preko kontakata. Preneli su mi zainteresovanost, pa ćemo videti šta će od toga biti. Nije moj agent tražio angažman, već je išlo u obrnutom pravcu. Sve je to sticaj okolnosti. Drago mi je što se neko dosetio da bih mogao da budem kandidat za tu funkciju. Iskreno, uvek laska kada neko prepozna da biste mogli da vodite reprezentaciju jedne zemlje.

o I ranije ste imali pozive, posle odlaska s funkcije selektora Francuske, od drugih nacionalnih saveza i klubova, ali ste uvek odbijali, jer niste želeli da putujete daleko?

- Istina je! Iz porodičnih razloga nisam hteo da sa decom napuštam Pariz. Ali, sada, deca su porasla, sve je na svom mestu, slobodan sam i spreman sam za nove izazove!

o Poznajete li Srbe i Srbiju?

- Dok sam nastupao za Olimpik iz Liona, sedamdesetih, dugo godina sam igrao zajedno sa Ljubomirom Mihajlovićem. Puno mi je pričao o tadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji, Beogradu. Još tada sam čuo mnogo lepih reči o vama.

o Jeste li bili u našim krajevima?

- Bio sam u Beogradu, s timom, i sa mladom reprezentacijom Francuske, i kao posmatrač za nacionalni tim. U takvim situacijama nemate mnogo vremena, obično se dođe po podne, budete na utakmici i povratak je već sutradan. Ali, utisak koji sam za tako kratko vreme uspeo da steknem je zaista bio vrlo prijatan. Sećam se, takođe, da smo išli sa Lionom na pripreme u Banjaluku, dok sam još bio igrač. Davno je to bilo, ali još nosim lepe uspomene. Pamtim lep region, ambijent je bio fantastičan, bili smo smešteni u nekom selu, a ljudi su bili veoma ljubazni i gostoprimljivi. To neću nikad zaboraviti. Sve je ličilo gotovo na letnji odmor!

FOTO: N. Paraušić

 

o Vaš, eventualni, izbor bi istovremeno bio još jedna lepa veza između Francuza i Srba?

- Tačno!

GLUMA I ASTROLOGIJA

POSLE SP 2010, Domenek je bio konsultant na različitim televizijama. Imao je ponude da bude trener Standarda iz Liježa, Sent Etjena, reprezentacije Alžira. Od 2016. do 2019. bio je simbolični trener nezvanične "reprezentacije" Bretanje. Poslednje četiri godine je predsednik Sindikata francuskih fudbalskih trenera.

Glumi u pozorištu, obožava astrologiju, nosilac je Legije časti. Suprugu Estel Deni je zaprosio pred milionima televizijskih gledalaca neposredno posle eliminacije sa EP 2008. Imaju kćerku Viktoar rođenu 2004. i sina Merlena 2007. godine.

o Jeste li se u poslednje vreme, od kako se pominjete kao jedan od kandidata za trenera srpske reprezentacije, malo više izbliza zainteresovali za naše igrače i tim?

- Slučaj je hteo da sam ispratio dve nedavne utakmice reprezentacije Srbije, u Ligi nacija, protiv Mađarske i Škotske u baražu. Prenosili su ih direktno, ovde, u Francuskoj, pa je to bila idealna prilika da steknem uvid u mogućnosti ekipe.

o Koje igrače Srbije poznajete?

- Obožavam Matića! Igra fantastično. Imate puno darovitih igrača. Među njima su Milinković-Savić, Tadić... i u Francuskoj ih igra nekoliko. Tu je Radonjić, pa golman Remsa Rajković, nedavno je i Pavlović došao u Monako. Kada je reč o klubovima, rivalstvo između Partizana i Crvene zvezde je i ovde poznato.

o Imamo talente, ali nam nedostaju rezultati?

- Uvek sam imao osećaj sa timovima koji dolaze iz vašeg regiona, a to važi i za Srbiju, da imate izuzetno mnogo individualnog talenta i mogućnosti, ali da sve, uglavnom, ostaje na tome. Teško se formira tim.

o Imate li ideju šta biste mogli da doprinesete u tom smislu?

- Sve je u organizaciji. Talenti su tu, samo bi trebalo učiniti da igraju zajedno, kao jedan. Imam, naravno, koncepciju kako to može da se ostvari. Inače ne bih razmišljao o selektorskom mestu!

o Stranac može da donese drugačiju viziju?

- Uvek je dobro kada se ukrste različiti načini posmatranja na stvari. Kao u braku. Mešavina kultura, ideja i škola predstavlja dobitnu kombinaciju. Svako od nas može da unese ono što poseduje u zajednički projekat.

 

o Posle odlaska s klupe Francuske reprezentacije, sve ste iznenadili kada ste počeli da trenirate najmlađe kategorije u Bulonju, u predgrađu Pariza.

- Dve godine sam tada proveo sa decom uzrasta 10 i 11 godina. To mi je bila želja. Želeo sam da promenim horizonte, da ih učim fudbalu, da uživam na terenu. I njima je imponovalo da ih trenira bivši nacionalni selektor. To je bilo izuzetno i nezaboravno iskustvo.

o Od tada niste radili sa timovima?

- Moj prijatelj i trener Rolan Kurbis je jednom rekao da je treneranje kao vožnja bicikla. To se nikada ne zaboravlja. Imao sam vremena proteklih godina da vidim mnogo više utakmica i igrača nego dok sam trenirao reprezentaciju. Proširio sam vidike.

o Ako vas izaberu za selektora Srbije, hoćete li nastaviti da živite u Francuskoj i putovati na treninge i mečeve, ili ćete se preseliti kod nas?

- Ne može se biti trener i selektor, a da se samo dođe pred meč i sedi na klupi. To je nemoguće. Ne može da se trenira jedan nacionalni tim, ako niste u direktnom kontaktu sa zemljom i njenom kulturom. Potrebno je upoznati ljude, živeti s njima, osetiti kako funkcionišu. To je obaveza. Inače, ne znam kako bih drugačije mogao da budem od koristi!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna