EVO KO JE SUDIJA KOJI SE TERETI ZA RASISTIČKI ISPAD: Dva puta hteo da se ubije!

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

09. 12. 2020. u 19:04

NENADANO, rumunski sudija Sebastijan Kolcesku (43) postao je u trenu svetski poznat. Nažalost, ne po dobru.

ЕВО КО ЈЕ СУДИЈА КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА РАСИСТИЧКИ ИСПАД: Два пута хтео да се убије!

BURA Kolcesku i trener Bašakšehira Buruk/FOTO: AP

Njegove uvredljive reči upućene članu stručnog štaba turskog Bašakšehira, Kameruncu Pjeru Ahilu Vebou, kada ga je nazvao "crnim", dovele su do nesvakidašnje situacije, prekida meča Lige šampiona protiv PSŽ i indignacije na čitavoj planeti.

- Ako taj čovek ne napusti teren, nećemo da igramo - reči su Kilijana Mbapea koji je, zajedno s ostalim igračima, pariskih "svetaca" stao u odbranu kamerunskog trenera.

BARNS: A PET CRNACA I BELAC?

FOTO: Privatna arhiva

PROSLAVLjENI as Liverpula i engleske reprezentacije, crnoputi Džon Barns (57), stao je u odbranu sudije Kolceskua.

- Kada bi u jednoj sobi bilo pet crnih, i jedan beli trener, kako bi drugačije opisao jedinog belog trenera? Rekao bi onaj "beli". Šta je drugo mogao ili trebalo da kaže? - pitao se tamnoputi Barns na "Tviteru".

Kolcesku je, zajedno s ostalima, napustio teren, cela sudijska postava promenjena je za jučerašnji ponovljeni meč, a svima je ostao gorak ukus u ustima. Istovremeno, pokrenuta je opsežna istraga da bi se utvrdilo šta se te večeri tačno dešavalo na "Parku prinčeva".

Sve je poteklo od rumunske reči "negru", koja označava crnu boju. Za tili čas došlo je do povezivanja sa uvredljivom engleskom rečju "nigro". Ali, i da nije bilo ove "lingvističke nijanse", opšte mišljenje u ovdašnjoj javnosti je da, svejedno, nije na ovaj način, po boji kože, smeo da identifikuje ljude.

Sam Kolcesku delovao je u utorak uveče potpuno zbunjeno posle svega što se dogodilo, kao da nije bio svestan zbog čega ga optužuju. Događaj ga je, očigledno, prevazišao. Iz njegovog ugla to je, izgleda, samo bio način na preciznije naznači koga treba kazniti zbog preterane reakcije na klupi posle jednog faula. U javnosti se navodi da prethodno nije imao rasističke ispade. Mnogi veruju da ni sada nije imao rasističke namere, ali i naglašavaju da to nije smeo da uradi, i da je čin, sam po sebi, s namerom ili bez - rasistički.

Za Kolceskog se ističe da je svoj prvi meč u Prvoj rumunskoj ligi sudio s 26 godina. Navodi se da nije baš uvek bio na visini zadatka, pa je, čak, na godinu dana, bio delegiran u Drugu ligu. Rumunska fudbalska federacija je odlučila 2008. godine da ga povuče sa liste zvaničnih sudija, posle čega je Kolcesku pokušao samoubistvo skokom kroz prozor! Policija je stigla u poslednji čas da ga spreči. Pokušao je samoubistvo i drugi put, posle smrti roditelja. Zato se, sada, istovremeno pojavila i zabrinutost zbog njegove psihičke preosetljivosti.

Ovaj arbitar za koga kažu da nije baš briljirao tokom svoje karijere, Steaui je 2015. na jednoj utakmici poništio čak tri gola, od kojih dva regularna. Na međunarodnom nivou 2019. preveden je u četvrte sudije.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna