IZ ŠKOTSKE ZA NOVOSTI - RIČARD VILSON: Mitrović i Lukić opasnost po Škote! Pobediće "anti-fudbal"

A. Ilić

12. 11. 2020. u 15:00 >> 15:40

BROJIMO sitno do utakmice godine za reprezentaciju Srbije. Duel sa Škotskom podjednako je značajan za Srbiju, kao i za goste.

ИЗ ШКОТСКЕ ЗА НОВОСТИ - РИЧАРД ВИЛСОН: Митровић и Лукић опасност по Шкоте! Победиће анти-фудбал

FOTO: Printskrin/Ričard Vilson

Veliki broj redova ispisali smo u prethodnim danima o tome koliku važnost ima ovaj meč za Srbiju, a zakucali smo i na vrata škotskih kolega.

Novinar Ričard Vilson svojevremeno je bio saradnik Bi-Bi-Si Škotska, a danas je autor podkasta  "Istorija jugoslovenskog fudbala", koji možete pogledati OVDE

"Za obe reprezentacije ovo je velika utakmica. Škotska se na veliko takmičenje nije plasirala od Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, a Srbija od Evropskog prvenstva 2000. godine. Za nas je važno da pokušamo da se plasiramo nakon 23 godina. Za svaku naciju toliki post je predug. Posebno za zemlju sa bogatom fudbalskom istorijom. Prethodno smo bili učesnici svih internacionlanih turnira. To se toliko promenilo za mog života. Više nismo sila u fudbalu. Učinili smo dosta u tome da animiramo ljude da se ponovo interesuju za fudbal i da obnovimo reprezentativni duh", rekao je Vilson na početku razgovora za "Novosti". 

On je potom govorio o tome kako navijači u Škotskoj doživljavaju naredni meč. 

"Veoma smo nervozni pred današnji meč. Pred polufinalne mečeve mnogi su očekivali da ćemo igrati protiv Norveške koja ima odlične pojedince, posebno Halanda, kao i igrača Seltika Kristofera Ajera. Malo ko je očekivao da ćemo igrati protiv Srbije. Nismo mnogo upoznati sa igračima Srbije, iako na papiru igraju za neke sjajne klubove. Srbija nije nacija koju prepoznaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a posebno u Škotskoj. Dugo nismo imali sa vaših prostora. Ovo je za nas veliki meč, tako ga tretiraju i mediji i navijači. Biće ovo težak ispit za nas". 

Nakon toga dotakli smo se i navijača Škotske, popularna Tartanska armija važi za verne navijače, ali ujedno i veoma humane. 

"Poslednji put kada smo igrali sa Srbijom, meč je odigran u Novom Sadu. Imali smo podršku navijača koji su ujedno donirali pomoć Dečjem selu u iznosu od 10.000 funti. To je nešto što se događa već 15 godina. Po gostovanju u proseku doniraju pet hiljada funti. Na taj potez odlučili su se na svim gostovanjima, kako u regionu, tako i širom sveta. Poslednjih godina zbog nedostatka uspeha opala je podrška. Ukoliko se plasiramo na Euro u jednom trenutku susrešćemo se sa Engleskom, te će se interes navijača probuditi". 

Otkriva Vilson koji bi fudbaler "suknjica" mogao da predstavlja najveći problem Srbiji. 

"Mislim da je to Li Grifit. Napadač Seltika. Posle dugo vremena je izabran u selekciju. Iza njega je teška godina privatno i na terenu. Fantastičan je izvođač slobodnih udaraca. Ima dovoljno individualnog kvaliteta. To je pokazao protiv Engleske u prethodnim kvalifikacionim ciklusima. S obzirom na povredu Brajana Frejzera igrača Njukasla - očekujem da bude u startnoj postavi. Grifit je igrač od koga očekujemo da stvori šansu iz ničega. To će nam sigurno trebati jer u ovakvom meču ne očekujemo veliki broj prilika". 

Ričard otkriva ko bi mogao da predstavlja težak izazov za gostujuće igrače. 

"Naravno, Aleksandar Mitrović. Ne možeš biti igrač sa takvim brojkama u reprezentaciji, a da ne predstavljaš opasnost u svakom meču. Znamo njegove kvalitete. Uživa u fizičkoj igri. Ukoliko se odbrana ne bude prilagodila njegovom stilu igre bićemo u problemu. Odličan je u prethodnim mečevima bi i igrač koji je ulazio sa klupe Sergej Milinković Savić, očekujem da sada bude u startnoj postavi. Lično, zanima me kako će na igru uticati Saša Lukić. Dobro igra u Torinu, teško je ignorisati činjenicu da može da predstavlja pretnju".

On smatra da nedostatak navijača može da bude hendikep za domaći tim. 

"Na utakmici neće biti navijača zbog kovida. Videli smo da to može da utiče na timove. Iz naše perspektive videli smo kako Seltik igra u Evropi. Izgubili su prošle nedelje. Buka sa tribina utiče na igrače, na koncentraciju odbrane. Činjenica je da su igrači manje spremni i motivisanni bez navijača i pritiska sa tribina". 

Ričard nam otkriva svoju prognozu pred meč. 

"Voleo bih da Škotska pobedi. Bilo je baš dugo vremena. Imam 34 godine. Poslednji put kada smo se plasirali na neko prvenstvo imao sam 12 godina. Tada sam bio previše mali da odem na prvenstvo, sada nažalost zbog korone ponovo neću otići. Ostaje nam da se nadamo. Ovo je najbolja šansa koju je Škotska imala da se plasira na veliki turnir još od plej-ofa protiv Engleske 2000. godine. Čitao sam komentare Tumbakovića i Džajića pred meč, svesni su koliko je važna utakmica. Pobediće tim koji bude igrao "anti fudbal", ako nakon 90 minuta ne primimo gol, očekujem da budemo uspešniji, a ako primimo gol u regularnom toku individualni kvalitet reprezentativaca Srbije bi nas stavio u lošu situaciju.

 

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju