RUKA NIJE ZA KARTON: Čeferin pismom zatražio od Infantina izmenu pravila kod kažnjavanja igrača

V. N.

05. 11. 2020. u 20:38

DA li je svako igranje rukom u kaznenom prostoru jedanaesterac uz žuti karton?

РУКА НИЈЕ ЗА КАРТОН: Чеферин писмом затражио од Инфантина измену правила код кажњавања играча

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Stroga pravila FIFA nalažu da arbitri širom sveta praktično duplo kažnjavaju pomenuti prekršaj, bez obzira na to da li se radi o nehatu ili svesnom igranju rukom.

Poslednji primer iz Lige šampiona gde je lopta najpre pogodila u nogu, pa u ruku (uz telo) fudbalera Rena Dalbera, a Nemac Cvajer mu pokazao drugi žuti karton (odnosno crveni), uticao je na predsednika UEFA Aleksandra Čeferina da se pismom obrati predsedniku FIFA Đaniju Infantinu. Poruka poslata njemu je ujedno i poruka Internacionalnom fudbalskom bordu koji je zadužen za preispitivanje i promenu strogih pravila.

- Odluka da se strogo kažnjava svako igranje rukom u šesnaestercu je rezultirala mnogim nepravednim odlukama koje u velikoj meri unose frustraciju u fudbalsku zajednicu. Duh igre mora da bude sačuvan, a ovo pravilo definitivno ne doprinosi tome - ističe Čeferin.

Pomenuto pismo je adresirano na predsednika FIFA Đanija Infantina 27. oktobra, a ugledalo je svetlost dana odmah posle utakmice Čelsi - Ren u kojoj je gostujući tim "debelo" oštećen striktnom primenom pravila.

- Ono što se zanemaruje je činjenica da u pojedinim situacijama igrači postavljanjem ruke u neprirodan položaj pokušavaju da izbegnu rizik od eventualne povrede. Uz to primetno je i da mnogo odluka dolazi posle pregledavanja VAR čak i u situacijama kada je kristalno jasno da odbrambeni igrač nije imao nameru da igra rukom, a uz to se dodeljuje i javna opomena.

Na kraju Slovenac apostrofira da "robovanje" sujetama ne može da donese ništa dobro.

- Smatram da nije sramota priznati da pojedine odluke ne doprinose poboljšanju fudbalske igre. Niko ne bi trebalo da razmišlja u pravcu gubljenja kredibiliteta u slučaju priznavanja greške. Naprotiv, tako će svima biti bolje - zaključio je Čeferin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)