MILOŠ DIMITRIJEVIĆ ZA "NOVOSTI": Ponosan sam što otac ima ulicu

Grujica Kelić

26. 09. 2020. u 21:47

POSLE Dragana Mancea, još jedan fudbaler Partizana iz romantičarskog perioda osamdesetih godina prošlog veka je nedavno dobio ulicu sa svojim imenom u Beogradu.

МИЛОШ ДИМИТРИЈЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: Поносан сам што отац има улицу

FOTO: AP

U pitanju je Zoran Dimitrijević Čava, nekadašnji vezista crno-belih, a tabla sa njegovim imenom je postavljena u naselju Umka, na opštini Čukarica.

U razgovoru za "Novosti", Čavin sin, Miloš Dimitrijević, takođe nekadašnji fudbaler sa mnogo zahvalnosti govori o ovom gestu i evocira sećanje na svog oca.

- Ovo je izuzetna čast za mene i moju porodicu. Veoma lepa stvar, na koju sam veoma ponosan. Baš sam se prijatno iznenadio kad sam saznao, kao i kad su navijači naslikali mural pre nekoliko godina. Sve to mnogo znači, pre svega babi, pa i majci. Prvom prilikom ću ih odvesti da posetimo to mesto - prepun emocija ističe "mali Čava".

OD 13. GODINE U PARTIZANU

ZORAN Dimitrijević je rođen 28. avgusta 1962. godine u Beogradu. Sa 13 godina je došao u Partizan u kojem je prošao sve selekcije, od petlića do seniora. Za prvi tim crno-belih je debitovao sa 19 godina na prvenstvenoj utakmici protiv mostarskog Veleža, 26. septembra 1981, dok naredne godine uzima svoju jedinu titulu sa "parnim valjkom".

Zoran već dugo nije među nama, ali njegov buntovnički način življenja se ne zaboravlja i inspiriše nove naraštaje navijača koji prenose legendu o Čavi kao esenciji Partizana.

- On je bio umetnik, a umetnici jednostavno žive tako. Slobodno. Nije znao drugačije. Ja sam, nažalost još bio dosta mali kada je on bio aktivan, sećam se malo perioda u Francuskoj. Saobraćajna nesreća ga je prerano odvojila sa terena, ali je definitivno ostavio bitan trag u istoriji fudbala, što ovaj čin i pokazuje - napominje Miloš i dodaje da ne zna od koga je potekla inicijativa.

UMETNIK Čava (levo) na derbiju 1982./FOTO: T. Mihajlović

Sama ulica, koju je posetila ekipa "Novosti", neobičnog je izgleda i koncepcije, sa nekoliko brojeva, bez asfaltiranog puta u kojoj se nalazi jedna fabrika i razna skladišta sa nekoliko stambenih kuća.

ZAHVALNOST Ulica u naselju Umka/FOTO: N. Paraušić

- Dosta mlađih i ne zna ko je bio Čava. Mi stariji ga najbolje pamtimo i veoma nam je drago - rekao nam je jedan od radnika, dok smo od lokalnih meštana čuli da ulice u Umki vrlo često menjaju naziv i da ne znaju ko i po čijem nalogu to čini.

SVUDA LjUBIMAC NAVIJAČA

NAKON 11 sezona provedenih u Partizanu, kratke epizode u Americi, gde je igrao za KMF Kanzas Siti komets i titule u Drugoj ligi osvojenoj sa Spartakom, Dimitrijević je 1987. na nagovor legendarnog Miroslava Ćire Blaževića prešao u Dinamo, u kojem je za kratko vreme postao ljubimac navijača.

Posle dve godine igranja za Dižon, prelazi u Nant, ali je tu doživeo tešku saobraćajnu nesreću i definitivno prekinuo fudbalsku karijeru. Preminuo je 13. septembra 2006. u 45. godini, u Nantu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Bilo kako bilo, nadamo se da će novi naziv dugo ostati u upotrebi. Jer, Čava se ne dira.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri