NOVI BROJ “TIPA” U PRODAJI: Počinju prvenstva u Italiji i Španiji i zaokružuju start Liga petice

PRVI su na teren u 2020/2021. zakoračili Francuzi.

НОВИ БРОЈ “ТИПА” У ПРОДАЈИ: Почињу првенства у Италији и Шпанији и заокружују старт Лига петице

foto: Tip

Prošle nedelje su na travnate tepihe istrčali Španci i Englezi, a početak nove sezone u familiji evropskih fudbalskih velikana pod nazivom "Lige petice", zaokružiće Italijani i Nemci ovog vikenda.

 

Osim njih, za kladioce je u ponudi još pet novih liga, ali jasno je da su poslastica parovi iz dve navedene države.


A u njima, pitanje koje se postavlja već dugi niz godina - da li će se pronaći neko ko će prekinuti šampionske nizove Bajer Minhena (osam puta uzastopno šampioni) i Juventusa (devet puta zaredom prvak) ili će dva giganta nastaviti dominaciju započetu početkom decenije.


KONTE ILI POČETNIK PIRLO

Smena na tronu narednog proleća, izvesnija je u ovom trenutku na "čizmi" posle devet godina uzastopne hegemonije crno-belih. Deluje da "stara dama" nikad sa manje optimizma nije ušla u novu sezonu, predvođena trenerom početnikom, Andreom Pirlom, koji je pre nekoliko dana dobio licencu neopohdnu za vođenje ekipe. Aktivnosti na "merkatu" gotovo i da nije bilo, korona je okovala bankovne račune gotovo svih Italijana, pa tako i torinskog velikana, koji nije uspeo da ojača tim. Ali, ipak ima Kristijana Ronalda, koji pored 35 godina na leđima i dalje igra u vrhunskoj formi.

 

Ranjivost prvaka, gledaće da iskoristi najpre Inter, koji takođe nije dovodio atraktivna pojačanja, ali su velike želje na bekovskim pozicijama Antonija Kontea ispunjene. Dovedeni su Ašraf Hakimi i Aleksandar Kolarov, dok je napadački tandem Romelu Lukaku – Lutaro Martinez ostao nepromenjen, pa stoga i bukmejkeri vide milanski tim na drugom mestu u šampionskoj trci (kvota 2.84).

ENIGME U DVA PRVENSTVA

Od liga koje će imati premijeru ovog vikenda izdvajaju se Švajcarska i Portugal. U zemlji najpreciznijih sajdžija, Jang Bojs se ustoličio na vrhu, a nema razloga da tako i ne bude i u ovom ciklusu, mada bi pažnju trebalo obratiti i na Sent Galen koji se u prošlosezonskoj šampionskoj trci držao do nekoliko kola pred kraj. Ipak, zanimljivije će mnogo biti u Portugalu, gde će veliki rivali Porto i Benfika ukrstiti koplja za naslov prvaka, i po kvotama (oba po 1.95), imaju jednake šanse za to.


Da atraktivan fudbal ne mora da isključi takmičarske ambicije pokazala je Atalanta prošle godine. Bili su sinonim za 3+ mečeve, a sem odlaska Timotija Kastanja i dolaska Alekseja Mirančuka nisu mnogo menjali. Ako Đan Pjer Gasperini uspe da ponovi formu iz prošle sezone, tim iz Bergama će ponovo garantovati zabavu i pune mreže. Za ljubitelje fudbala sa našeg podneblja biće zanimljiv i Lacio sa Sergejem Milinković-Savićem, dok bi ekipe protiv kojih će igrači tražiti pobede rivala mogle da budu one iz koje su ušle iz Serije B, Krotone, Specija, Benevento.


OTIŠLI HAVERC I VERNER

I dok u Italiji tinja nada za promenom na vlasti, u Nemačkoj teško da iko može da se suprotstavi Bajernovom apsolutizmu (kvota 1.14 da će podići pehar). Naređali su Bavarci pregršt domaćih trofeja proteklih godina, a ovog leta, šlag na tortu postavili su osvajanjem Lige šampiona u Lisabonu. Sastav koji će ući u ovu sezonu je identičan onom iz Portugala, s tim da bi jedino Tijago Alkantara mogao da ode.


Mašineriju Hansija Flika, jedino bi možda mogla da zaustavi Borusija Dortmund, čiji je glavni cilj ovog leta bio da zadrži mladu zvezdu Džejdona Sanča. U tome su i uspeli, a uz njega, Erling Braut Haland i Torgan Azar garantuju nemački pandan Atalanti. U prevodu, mnoštvo golova i interesantan fudbal. Pitanje je da li će to važiti i za Lajpcig, koji je napustio prvi golgeter Timo Verner, kao i za Bajer Leverkuzen, kojem je Čelsi takođe "ukrao" mladu zvezdu Kaija Haverca.

HAMBURGU TREĆA SREĆA U CVAJTI?

Osim elitnog ranga nemačkog prvenstva, počinje i popularna "cvajta". U drugom po jačini takmičenju u zemlji piva i kobasica, Hamburg slovi za prvog favorita za povratak u Bundesligu (kvota 5.00). Međutim, tako je bilo i prošle dve godine za klub sa velikom traicijom, ali su znali da se posustanu tik pred cilj, pa bi kladioci mogli da pogledaju možda u pravcu Hanovera ili Dizeldorfa.


U donjem domu evropskog šampiona, "topovsko meso" će najverovatnije biti Arminija Bilefeld, dok bi među raspucanima mesto mogao da nađe i Hofenhajm, pojačan našim Mijatom Gaćinovićem.

KVOTE ZA PRVAKA

Italija

Juventus 1.87
Inter 2.84
Atalanta 12.83
Napoli 13.50
Lacio 21.50

Nemačka

Bajern Minhen 1.14
Dortmund 7.00
Lajpcig 18.33
Menhengladbah 52.33
Bajer Leverkuzen 54.00

Švajcarska

Jang Bojs 1.50
Bazel 2.87
Sent Galen 15.00
Cirih 151.00
Lugano 201.00
 

Portugal

Porto 1.95
Benfika 1.95
Braga 24.00
Sporting 29.50
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati