INTER SPREMAN ZA ČETVRTI PEHAR: „Neroazuri“ čekaju trofej od 2011. godine

M. JOVANOVIĆ

18. 08. 2020. u 19:52

MNOGO vremena je prošlo od kada je Inter prethodni put igrao završnicu nekog evropskog takmičenja.

ИНТЕР СПРЕМАН ЗА ЧЕТВРТИ ПЕХАР: „Нероазури“ чекају трофеј од 2011. године

Foto AP

Poslednji put to se dogodilo 2010, kada je bio bolji od Bajerna iz Minhena u finalu Lige šampiona, a sada je na pravom putu da ponovo osvoji pehar, ali ne "ušati", već pehar Lige Evrope. Protivnik u odlučujućem dvoboju za trofej, koji je tri puta osvajao, biće Sevilja, u petak (21.00) u Kelnu.

Iako je milanski klub poslednjih godina bio slabo vidljiv na fudbalskoj mapi Evrope, ove sezone se vratio u velikom stilu i pobedom nad Šahtjorom 5:0 plasirao se u finale LE.

- Neverovatna noć, kakvu smo samo sanjali. Prošlo je dugo vremena od kada sam odigrao ovako dobru utakmicu - rekao je posle meča sa Ukrajincima napadač italijanskog kluba Lautaro Martinez, koji je dva puta zatresao mrežu "rudara" - U polufinalu smo pokazali koliko Inter vredi i da smo spremni za velike stvari. Jedva čekamo finale.

LUKAKU KORAK DO RONALDA

BELGIJANAC Lukaku ima šansu da u jednoj kategoriji prevaziđe legendarnog brazilskog fudbalera Ronalda.

Snažnom centarforu nedostaje samo gol da bi se izjednačio sa čuvenim "zubom" (dva da bi ga prestigao), koji je u debitantskoj sezoni za Inter, u sezoni 1997/1998. postigao 34 pogotka.

Da crno-plavi ove sezone imaju dobar napad svedoči i Romelo Lukaku, koji je u deset uzastopnih mečeva u LE postigao bar po jedan gol i tako postao prvi fudbaler u istoriji koji je to učinio. Belgijanac je došao do brojke od 14 pogodaka u sezoni u ovom takmičenju, a ukupno 33 na svim frontovima.

Koliko finale sa Seviljom ima značaj za klub iz Milana govori i činjenica da devet godina nije osvojio nijedan trofej (Kup Italije 2011), a ako se ove sezone domogne titule u, po mnogima, utešnom evropskom takmičenju, navijači će moći da smatraju da je sezona uspešna.

- Moramo dobro da se pripremimo, oporavimo i da ponovo odigramo vrhunski. Tim radi dobro i svi se trude da daju sve od sebe. Radili smo naporno u trening kampu, a ovo je rezultat tog rada - istakao je Lukaku.

Pohod na LE Inter nije započeo u tom takmičenju već u LŠ, gde je u grupi sa Barselonom, Borusijom Dortmund i Slavijom iz Praga bio treći sa osvojenih sedam bodova. Zbog toga je evropski put nastavio u LE. U nokaut fazi, uspeo je da izbaci Ludogorec, Hetafe, Bajer Leverkuzen i na kraju Šahtjor.

NAJVIŠE BROJALI DO SEDAM

NAJUBEDLjIVIJU pobedu u evropskim takmičenjima Inter je ostvario u sezoni 1959/1960, kada je u Kupu sajamskih gradova savladao Lion sa 7:0.

Ako ne računamo kvalifikacije, pobeda nad Šahtjorom, uz utakmicu sa Valetom (6:1) iz 1972, najubedljivija je u LE, odnosno Kupu UEFA.

Zanimljivo je da je strateg italijanskog tima, Antonio Konte, ovogodišnji uspeh izgradio oslanjajući se na mlade fudbalere. U utakmici protiv Šahtjora, samo su trojica igrača, ne računajući golmana, imala preko 28 godina, a veliko poverenje ukazano je dvadesetjednogodišnjem štoperu Alesandru Bastoniju, koji nije mogao da sakrije oduševljenje nakon meča.

- Nisam očekivao mnogo da igram i srećan sam što sam u odličnoj grupi. Pored toga što smo saigrači, mi smo i prijatelji. Još postoji mnogo prostora za napredak i učiniću sve da ga ostvarim - istakao je mladi centralni bek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!