NOVI BROJ LISTA TIP U PRODAJU: Oproštajni ples Reala i Barselone

B. Antić

17. 07. 2020. u 10:56

KAKAVA je bila zdravstvena situacija u Španiji tokom marta i aprila, izgledalo je da se preostali deo prvenstva neće ni odigrati.

НОВИ БРОЈ ЛИСТА ТИП У ПРОДАЈУ: Опроштајни плес Реала и Барселоне

Naslovna strana Tipa

Međutim, na sreću se pandemija stišala, i na radost ljubitelja fudbala u nedelju od 21 čas se igra svih deset utakmica poslednjeg, 38. kola Primere.

Fudbaleri verovatno jedva čekaju kraj, budući da su igrali u preterano brzom ritmu. Tako je recimo između pretposlednje runde (četvrtak) i ove, bilo samo dva dana za predah. U svakom slučaju, vreme je za oproštajni ples u 2019/2020. Reala i Barselone, mnogima omiljenih fikseva.

Lista međusobnih prvenstvenih duela Leganesa i Reala nije predugačka, ali nepobitna je činjenica da u sedam susreta autsajder nikada nije pobedio (0 1 6), i samo je jednom uspeo da ostane neporažen, u finišu prošlog prvenstva (1:1). Ipak, interesantan je podatak da “kraljevski klub” nije trijumfovao na terenu Leganesa u protekla dva okršaja, računajuči i Kup Španije (0:1, 1:1). Uoči završnog meča, prvoplasirani Real ima četiri uzastopne gostujuće pobede u Primeri, sve sa golom razlike (Sosijedad 2:1, Espanjol 1:0, Bilbao 1:0, Granada 2:1).

Alaves, računajući sva takmičenja, na sedam prethodnih utakmica kada je bio domaćin Barseloni nije uspeo da postigne nijedan pogodak, uz gol-razliku 0:15 (0:0, 0:0, 0:2, 0:3, 0:6, 0:2, 0:2). Uključujući dvoboje na oba stadiona, drugoplasirani Katalonci imaju niz od sedam trijumfa nad ovim protivnikom. Zanimljivo je da Alaves u protekla tri meča u Primeri kod kuće nije nikom zatresao mrežu (Osasuna 0:1, Granada 0:2, Hetafe 0:0). S druge strane, Mesi i društvo su vezali dva trijumfa na strani – Viljareal 4:1, Valjadolid 1:0.

Atletiko je uoči poslednjeg kola potpuno bezbrižan, jer je obezbedio plasman u Ligu šampiona. Ipak, imaće motiv, budući da je u seriji od šest pobeda na svom terenu protiv Sosijedada i probaće da ulovi “sedmicu”. “Jorgandžije” su ove sezone u Primeri samo jednom izgubile na “Vandi”, a tu su porazile svoja prethodna četiri protivnika. Madriđani i Baski, inače, 15 puta zaredom nisu odigrali iks u direktnim dvobojima na oba terena – 10 0 5.

PAUZA DO EVROPSKIH KUPOVA

Neće dugo trajati pauza za neke od španskih klubova. Real (protivnik Mančester siti) i Barselona (Napoli) će se vratiti takmičarskom fudbalu već 7. i 8. avgusta, kada su na programu revanši osmine finala Lige šampiona, a Atletiko 12. avgusta igra četvrtfinale protiv Lajpciga. Početkom avgusta će na teren i Sevilja (Roma) i Hetafe (Inter), koji su stigli do osmine finala Lige Evrope.

Poput Atletika, i Sevilja je uradila najviše što je objektivno mogla u tekućem šampionatu, izvadila vizu za elitno takmičenja UEFA i spokojno ulazi u preostalih 90 minuta. Ekipi iz Andaluzije je to značajno, jer je u poslednje vreme muče međusobni dueli sa Valensijom. Nisu je pobedili šest puta zaredom (0 3 3), s tim što su “slepi miševi” sa “Pichuana” odneli svih šest bodova u prethodna dva pokušaja (0:1, 0:2). Sevilja je u Primeri 2019/2020. u seriji od pet utakmica 0-2 kod kuće.

Važio je Viljareal za nezgodnog domaćina tokom cele sezone, ali je na kraju malo promenio imidž, pošto je u protekla dva meča na „Madrigalu“ izgubio, uz uslove 3+ i „gol-gol“: Barselona 1:4, Sosijedad 1:2. A Eibar, iako nije neki previše uspešan gost, pobedio je na strani u dva od protekla tri pokušaja (Granada 2:1, Sevilja 0:1, Espanjol 2:0). U jesenjem delu, Eibar je savladao Viljareal kod kuće sa 2:1.

Na šest od prethodnih sedam međusobnih dvoboja Levantea i Hetafea u predgrađu Valensije, rezutat je bio nerešen, ili 0:0 ili 1:1 (po tri puta). Samo jednom se omaklo domaćinu da pobedi, i to ubedljivo sa 3:0. Levante, koji je odavno bez motiva, ušuškan u sredini tabele, vezao je dva meča bez trijumfa na svojoj travi (Sosijedad 1:1, Bilbao 1:2). A Hetafe Nemanje Maksimovića je pet utakmica bez pobede na strani, s tim što je protekla dva odigrao 0:0 (Osasuna, Alaves).

FINALE KUPA U MAGLI

Termin neočekivanog finala Kupa Španije između Sosijedada i Bilbaoa zasad još nije određen. Meč je trebalo da bude odigran 18. marta u Sevilji, ali je odložen zbog virusa korona. Bilbao je 23 puta osvajao ovaj trofej, a Sosijedad dvaput.

Od 2010, kada su se u borbi za pehar sastali Atletiko i Sevilja, nije se desilo da učesnik finala ne bude bar jedan od divova, Real i Barselona.

Poznato je da će Espanjol, četvorostruki osvajač Kupa Španije, posle 26 godina sledeće sezone nastupati u Segundi. Uz te tužne misli, dočekaće Seltu, sa kojom je remizirao u protekla četiri međusobna dvoboja, uz napomenu da su prethodna tri bila 1:1 (pre toga 2:2). Nije ni čudno što tim iz Barselone ispada, jer je samo dvaput ove sezone trijumfovao na 18 susreta kod kuće, gde je u seriji od četiri poraza. Za kraj mu dolazi Selta, koja je primila sedam golova na dva poslednja gostovanja (Majorka 1:5, Osasuna 1:2).

U finišu šampionata, Granada je pokvarila učinak na domaćem terenu, gde je nanizala četiri utakmice bez „trojke“, mada je Realu (1:2) pružila žestok otpor (pre toga Viljareal 0:1, Eibar 1:2, Valensija 2:2). A Baski imaju šest od šest sa protekla dva gostovanja, pošto su bili bolji i od Levantea (2:1) i od Valensije (2:0). U Primeri, Granada je vezala tri poraza u sudarima sa Bilbaoom – 1:2, 1:3, 0:2.

Samo jednom je Osasuna u istoriji izgubila prvenstveni meč kod kuće od Majorke, a to je bilo još 2009. (0:1). Ukupan skor je apsolutno na strani domaćina (13 7 1), koji je odavno bez motiva u tekućem šampionatu. Majorka je, inače, katastrofalna na strani, budući da je slavila tek jednom u 18 pokušaja (1 2 15) u Primeri 2019/2020. Inače, 2014. su Osasuna i Majorka u Pamploni odigrale retko efikasan meč, kada je viđeno deset golova u meču Segunde – 6:4 (u 54. minutu bilo 1:3).

Čini se da fudbaleri Valjadolida i Betisa praktično i ne znaju kakav je to osećaj kada odigraju „gol-gol“ u međusobnom susretu na „Zorilji“. Na tom stadionu, samo jedan od proteklih 11 dvoboja je završen sa ispunjenim uslovom „GG“, i to još 2009. godine (1:3). Kao domaćin, Valjadolid Betisu tri puta zaredom nije zatresao mrežu (0:0, 0:0, 0:2). Inače, nijedan od ovih klubova nema nikakve brige pred poslednje kolo. U aktuelnom prvenstvu, Valjadolid je čak deset puta remizirao kod kuće (4 10 4).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna