SEĆANJA SVEŽA TRI DECENIJE: Okupila se šampionska generacija omladinaca Vojvodine iz 1990. godine

S. BAJIĆ

11. 07. 2020. u 20:05 >> 23:14

GENERACIJA fudbalera Vojvodine, koja je 1990. godine osvojila omladinsku titulu šampiona Jugoslavije, obeležila je tri decenije od ovog uspeha prigodnim druženjem, u skladu sa trenutnom situacijom zbog pandemije virusa korona.

СЕЋАЊА СВЕЖА ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Окупила се шампионска генерација омладинаца Војводине из 1990. године

Arhiva Novosti

Uzdanice ekipe, koja je pored vrhunskih igrača i trenera sa blistavim karijerama iznedrila i doktore nauka, posetila je najpre večnu kuću legendarnog golmana Vojvodine i reprezentacije, Ilije Pantelića, koji im je u to vreme bio trener i direktor omladinske škole, i  položili ispoliran pehar i dres koji je omiljeni Panta nosio na završnim utakmicama kada ih je vodio.

Posetili su i svoju bazu, fudbalski centar "Vujadin Boškov". Omladinskoj školi, koja od 2012. nosi ime "Ilija Pantelić", uručili su zajedničku fotografiju, pa pogledali film "Od neverice do trijumfa", autora Miroslava Vislavskog, sportskog radnika koji je tada bio prvi operativac omladinske komisije čuvene škole fudbala Vojvodine.

- To je sjajna generacija, divnih ljudi, koji su se, pored fudbala, potpuno ostvarili i u drugim sferama života. Miroslav Smajić i Bogdan Tomić su doktori nauka, a o igračkim karijerama vrhunskih fudbalera mnogo toga se zna - rekao je Vislavski koji je na poklon svim igračima doneo di-vi-di, sa snimljenim materijalom.

TOJ generaciji pripadaju: Sava Janković, Dragan Leskovac i Nenad Radalj (golmani), Vasa Tepšić, Duško Mijatov (kapiten), Srđan Bajčetić, Ljubiša Dunđerski, Zoran Šaraba, Duško Čuljak, Borislav Tomoski, Branislav Đurđev, Miodrag Pantelić, Bogdan Tomić, Miroslav Smajić, Predrag Ševo, Miloš Jeličić, Zoran Lutovac, Saša Antić, Milan Rastavac, Miodrag Ćirić, Miloš Malešev i Goran Malinović.

OTKAZAN MEČ

PLANIRANA revijalna utakmica veterana, generacije iz 1990. godine, sa ekipom koju je trebalo da predvode Milan Lane Jovanović, Miloš Krasić, Gojko Kačar, Milan Vještica..., otkazana je zbog širenja zaraze kovidom 19.

- Smatramo da je u ovoj situaciji to bilo jedino rešenje. Biće dana za fudbal, a uvereni smo da će se ponovo svi okupiti - kaže dr Miroslav Smajić.

- Svi smo se okupili, osim Bajčetića (Španija), Radalja (Split), Rastavca (Grčka) i Tomoskog (Nemačka), s kojima smo uspostavili skajp vezu. Bilo je mnogo emotivno, jer, zajedno smo odrastali zahvaljujući našoj Vojvodini, jednoj jedinoj - kaže Ljubiša Dunđerski, čiji je transfer u Atalantu 1997. godine, bio jedan od najvećih u istoriji kluba.

OMLADINCI Vojvodine su 1990. godine na polufinalnom turniru u Splitu nadigrali skopski Vardar (5:0), Kopar (2:0) i domaći Hajduk (2:1), a u finalnom dvomeču, bili bolji od Budućnosti - 4:0 u Novom Sadu (strelci po dva puta Smajić i Đurđev) i remizirali u Titogradu 1:1 (strelac Miodrag Pantelić). Tog 11. jula 1990. su se upisali u istoriju jugoslovenskog fudbala kao poslednji šampioni zajedničke velike države.

- Drago mi je što smo se posle toliko godina okupili i obeležili veliki uspeh. Bili smo, bez lažne skromnosti, sjajna generacija, imali uspeha i na međunarodnim turnirima, igrali lep, dopadljiv fudbal bez pritiska od rezultatskog imperativa. Na kraju smo uspeli da osvojimo šampionat. U mlađim kategorijama vodili su nas Žarko Nikolić i Aca Kozlina, a u juniorskom timu Ilija Pantelić. Predsednik omladinske komisije je bio i Svetislav Simić,  lekar dr Dušan Živić... - priseća se Miodrag Pantelić, reprezentativac koji je profesionalnu karijeru počeo 1992. i završio 2009. u Vojvodini, a u međuvremenu predvodio napad Crvene zvezde, kineskog Dalijena, Sečuana, Peking Žuana i Levskog u Bugarskoj.

ŠARABA U KUVAJTU

ZORAN Šaraba, rođeni Trebinjac, britki defanzivac Vojvodine, nije krio emocije zbog susreta sa drugarima sa kojima je odrastao.

- Većina nas je u kontaktu, ali je sasvim drugačiji osećaj kada se svi okupimo. Najlepše je kada smo zajedno i dogovor je da druženje postane tradicionalno na našu radost i na radost naše Vojvodine - kaže Šaraba, koji je kao trener u Kuvajtu osvojio šampionsku titulu sa klubom Al Arabi, a sada preuzeo Kaciju, ekipu koju je svojevremeno trenirao i legendarni Miljan Miljanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRAŽI SE HITNA ISTRAGA: Otac preminulog italijanskog fudbalera najvio tužbu