MONTEVIDEO 90 GODINA: Savez preseljen u Beograd (3)

Vladimir Stanković

06. 07. 2020. u 08:12

Mahinacije s navodnim novim klubovima u Zagrebačkom podsavezu nisu prošle - Policijska uprava Zagreba izdala je uredbu da se Skupština mora smatrati nastavkom prekinute prethodne godine i da shodno tome pravo glasa imaju samo klubovi koji su to pravo imali i 24. novembra 1929, čime je put ka preseljenju sedišta JNS bio otvoren.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Савез пресељен у Београд (3)

Arhiva Večernjih Novosti

U delegaciji Beogradskog loptačkog podsaveza za Skupštinu JNS u Zagrebu 16. marta 1930. bilo je 119 predstavnika klubova. Na put su pošli 15. marta vozom u 8.10. U neformalnom susretu rukovodstava dvaju najjačih podsaveza niko nije odstupio ni za milimetar, tako da je preostalo da se sve reši na zasedanju Skupštine, čiji je početak bio zakazan za 9.00.

Dr Ante Pandaković, predsednik JNS i savezni selektor, otvorio je Skupštinu, a onda pročitao dopis koji je potpisao upravnik zagrebačke policije dr Bedekovića:

"Uprava policije u Zagrebu,
Predsjednički ured
Zagreb, dne 15. 3. 1930.
Broj: 4592/Prs. 1930
Predmet: Jugoslav. nogometni savez
Izvanredna glavna skupština
Jugoslavenskom nogometnom savezu, na ruke predsjednika Dr. Pandakovića, odnosno njegovog zamjenika u Zagrebu.

Prijava naslova primljena 10, odnosno 14, marta t.g. u pogledu održanja Izvanredne glavne skupštine prima se djelomično do znanja time da se ova Izvanredna skupština imade smatrati nastavkom skupštine prekinute 24. 11. 1929.

Prema tome imade se nakon verifikacije punomoći po već izabranom verifikacionom odboru, odmah preći na glasanje o prijedlogu predviđenom u tačci 9. najavljenog dnevnog reda (promjena člana 1 saveznih pravila).

Na osnovu toga imadu pravo učešća na Skupštini samo delegati onih klubova (osim funkcionera naznačenih u članu 16. pravila) koji su to pravo imali do 24. novembra 1929.

Kao policijski izaslanik fungirat će g. Matić Mihajlo, dok će za uzdržavanje reda potpisani odrediti policijskog činovnika, kao i potreban broj policijskih organa.

Upravnik policije

Dr. Bedeković"

Odmah posle čitanja pisma, dr Pandaković je podneo ostavku, a predstavnik policije Matić pozvao je prisutne delegate da izaberu novog predsedavajućeg. Izbor je pao na g. Đorđevića iz subotičkog podsaveza. Dok je trajao izbor, velika većina delegata iz Hrvatske napustila je salu.

Pošto je g. Đorđević izabran, usvojen je predlog da se pošalju pozdravni telegrami kralju Aleksandru, predsedniku Vlade generalu Petru Živkoviću i predsedniku Savske banovine dr Šiloviću. Verifikacioni odbor konstatovao je da Skupštini prisustvuje 231 delegat:

Beogradski podsavez 119

Subotički     31
Zagrebački     8
Ljubljanski     25
Sarajevski     15
Osječki     4
Splitski     5
Skopski     24

Prva tačka dnevnog reda bila je promena prvog člana "Saveznih pravila", u kome je stajalo da je sedište Saveza u Zagrebu. Prema novoj verziji pisalo je da je naziv organizacije Jugoslavenski nogometni savez, a sedište mu je u Beogradu. Za ovu odluku glasalo je 213 delegata, 12 ih je bilo protiv, dok su ostali bili susdržani. Tako je, 11 godina posle osnivanja, sedište JNS premešteno u Beograd. Donošenje odluke dočekano je burnim aplauzom.

Fudbalska "vlast" preseljena je u Beograd, a na čelu Saveza bili su funkcioneri dva beogradska kluba, predsednik Janko Šafarik (SK Jugoslavija) i glavni operativac dr Mihailo Andrejević (BSK)...

(Nastaviće se)

VEST SE BRZO PROŠIRILA

Mada je najveći broj zainteresovanih tek u ponedeljak, 17. marta, iz detaljnih novinskih izveštaja, saznao za istorijsku odluku donetu u Zagrebu, u beogradskim fudbalskim krugovima za veliku pobedu "srpske fudbalske diplomatije" znalo se već u nedelju po podne, odmah po završetku zasedanja Skupštine. Za vreme utakmice Jugoslavija - Primorje preko megafona je objavljeno da se Savez seli u Beograd, što je izazvalo buru oduševljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna