PARTIZAN OPET OD 0:2 DO POBEDE! Crno-beli uz penal u 93. minutu pobedili Radnik u veoma burnom meču (VIDEO)

Novosti online

17. 09. 2023. u 21:46 >> 21:46

Partizan i Radnik su odigrali vrlo zanimljivu utakmicu u 7. kolu Superlige Srbije, a gosti iz Surdulice prošli su kao IMT u prethodnoj rundi nadmetanja - vodili su sa 2:0 protiv crno-belih, da bi na kraju izgubili sa 3:2 od ekipe trenera Igora Duljaja.

ПАРТИЗАН ОПЕТ ОД 0:2 ДО ПОБЕДЕ! Црно-бели уз пенал у 93. минуту победили Радник у веома бурном мечу (ВИДЕО)

FOTO: M. Vukadinović

Isprva ništa nije nagoveštavalo da će crno-beli imati ogromne probleme, jer su, posle reprezentativne pauze, osveženi i orni, bolje započeli ovaj duel. Odmah su stvorili opasnu akciju, malo im je i nedostajalo da preko Saldanje povedu, ali to je bio samo prvi od dva slučaja da su posle velike prilije - upravo domaćini primili gol.

Za taj prvi pobrinuo se, posle dodavanja najboljeg igrača Surduličana, Borka Duronjića, prvi strelac na ovom meču, Matija Gašić, koji je izvrsnim udarcem iskosa sa desne strane loptu, poput projektila, poslao u dalji gornji ugao mreže crno-belih.

 

Crno-beli, naravno, nisu ustuknuli. Igrali su ofanzivno i konkretno, pogodili stativu (Natho), a onda u 26. minutu imali tri velike prilike u istoj akciji. No, čim je Stefan Ranđelović, kao i u martovskom podvigu Radnika, zaustavio opasan pokušaj Kristijana Belića, gosti su dali još jedan gol.

Korner koji je Partizan izveo posle bravure Ranđelovića iznedrio je, usled greške Belića i Kanutea, kontru surduličke, u kojoj je Duronjić doneo velikih 0:2.

 

Uvukla se tada nervoza u domaći tim, a nije dugo prošlo - i u gostujući, kada je Kanute laktom, gradeći se za poziciju, Borka Duronjića tako udario u lice, da ni višeminutno ukazivanje pomoći nije pomoglo da se on vrati na teren. Kada je konačno stigla zamena za njega, već su se radovali domaćini - zbog gola, koji im je potom poništen.

Naime, u 40. minutu Partizan je bio u napadu, lopta je u jednom trenutku bila "ničija", Severina je prvi došao do nje a onda, po naknadnom mišljenju sudije Dejana Trifkovića, koji je lično pregledao video-snimak, podigao nogu posle klizećeg starta da bi onemogućio rivala, Hajdarevića, da dođe u posed. I, potom je, kako je arbitar procenio, bilo nebitno što su crno-beli odigrali lepu akciju u naredne 3-4 sekunde i preko Saldanje zatresli mrežu Surduličana, jer je pomenuti pogodak poništen.

 

Izazvao je to negodovanje mnogih članova crno-bele ekipe, trener Igor Duljaj je morao da vraća svoje rezerviste na klupu, a tom prilikom je isključen "drugopozivac" Šćekić, pa crveni karton nije umanjio broj aktera na terenu.

Duljajev kolega Zoran Ljubinković, svakako sa daleko više razloga za zadovoljstvo posle prvog poluvremena, u drugom je suprotstavio favoritu prilično defanzivniju postavku od početne, a to je osokolilo suparnike iz Humske, koji su maltene sve vreme imali loptu u svom posedu u prvih 12 minuta nastavka meča. Tek tada je Radnik na nešto duže (ali ne previše) bio na suparničkoj polovini terena, ali ipak je bilo zanimljivije ono što se dešavlao na "surduličkoj".

Jer, nedugo nakon neuspešnog "izleta" pred Partizanov gol (i dobijenog žutog kartona zbog nesportskog zaustavljanja kontre domaćih), Radnik je poklekao: igrao se 61. minut kada je Neanja Nikolić je lepo proigrao rezervistu Gajasa Zahida, ovaj "iz prve" matirao golmana Radnika.

 

Probudilo je to dotad prilično tihu, malobrojnu pibliku, ali je probudilo i strasti.


Osetivši da je rival "ranjiv" jer je konačno pronađena pukotina u njegovom bedemu, Partizan je krenuo po izjedančenje i kada je suparnik izbacio loptu van igre zbog lakše povrede golmana. A kako crno-beli nisu vratili loptu Radniku, već odigrali brzu akciju i šutirali (smatrajući da nikakve povrede i nije bilo, već trošenja vremena), došlo je do napete situacije. Zaleteli su se jedni ka drugima igrači oba kluba, ali se sve završilo samo uz po jedan žuti karton. Bilo je već tada jasno da će uslediti i "rat živaca" do kraja, a i da su domaćini vrlo rešeni da sve što su osetili kao nepravdu - "naplate".

Posle nekoliko dobrih poteza Nemanje Nikolića (i jednog njegovog promašenog zicera, koji je sam sebi "namestio" idealnim prijemom lopte grudima), Partizan je i došao do izjednačenja.

Mateus Saldanja je u 79. minutu dodavanje zapaženog Zahida pretvorio u asistenciju, jer je umakao Milićeviću koji ga je oborio u šesnaestercu. Upravo je Saldanja izveo penal, za 2:2...

 

... a u veoma napetoj završnici, izveo je Partizan još jedan.

U trećem od šest minuta sudijske nadoknade Saldanja je bio na korak od postizanja gola glavom, kada ga je s leđa gurnuo Oraščanin...

 

... što je igraču Radnika bio potez za crveni karton, a Bibrasu Nathu prilika da postane junak i revanšira se Ranđeloviću za martovski odbranjeni udarac s bele tačke.

Natho je ovoga puta bio precizan, čime je Partizanu doneo prednost od 3:2...

 

... a koji trenutak kasnije time je i ozvaničena pobeda kojom je klub iz Humske prestigao Crvneu zvezdu na drugom mestu tabele. Od nje ima bod više, a tri manje od vodećeg TSC-a, dok je od oba rivala ekipa Igora Duljaja odigrala po meč manje.

KRAJ! Partizan - Radnik 3:2

90+8 - Gol! Bibras Natho iz penala! Partizan vodi sa 3:2! 

Potvrđena odluka, biće penal, isključen je Oreščanin.

Pregleda se snimak zbog potencijalnog ofsajda...

90'+3 - Penal za Partizan! Zahid i Kalulu su veoma dobro odigrali, a kada je Saldanja hteo da "ćušne" loptu glavo u mrežu oboren je guranjem s leđa. Bune se gosti, isključen je Oreščanin koji je skrivio penal.

90+2 - Šansa za Parizan, Ilić ne uspeva da postigne gol, a u nastavku akcije Belić šutira sa distance, a kiks golmana Ranđelovića (lopta mu je prešla preko prstiju) dovela do gola jer je lopta otišla iznad gola.

90' - Igraće se šest minuta sudijske nadoknade vremena.

88' - Severina napušta igru, Baždar ga menja.

84' - Dok se jedna igrač Radnika žali na povredu, a dolazi lekarska ekipa da ga pogleda, evo prilike da vidite kako je Partizan izjednačio:

 

81' - Gol, 2:2, Mateus Saldanja je strelac iz penala! Partizan je poravnao rezultat

80' - Saldanja, koji je fauliran, namešta loptu na belu tačku...

79' - Penal za Partizan! Saldanja je pobegao Milićeviću, koji ga je oborio pre nego što je dodavanje Zahida probao da smesti u mrežu Radnika.

79' - Nastavljen je meč, Partizan je brzo osvojio loptu i pokšao odmah da poravna rezultat, no na rubu kaznenog prostora Surduličani se brane. Ali, odmah gube loptu...

77' - Novi dobar potez Nemanje Nikolića, koji je lepo, u padu, glavom, proigrao Saldanju - a ovaj napravio prekršaj pre šuta, te šansa otišla u nepovrat. Igrač Radnika, Sadik Abubakar, žali se da je povređen prilikom odgurivanja, pa je meč opet na kratko prekinut.

75' - U Partizanu Šehovića menja Aldo Kalulu. Prvobitno je bilo pokazano da će igru napustiti Severina. Da li greškom sudije, ili je Igor Duljaj u poslednji čas promenio plan, tek, definitivno - Severina je ostao u igri.

73' - Prva i to velika šansa gostiju u drugom poluvremenu, a prva takva koju nisu iskoristili! Rezervista Ndži je dobro proigrao klupskog kolegu sa klupe, Nemanju Tomaševića, koji se stuštio ka golu Partizana, a u poslednji čas ga je stigao Marković i izbacio loptu u korner (posle kog Surduličani nisu ozbiljnije pripretili).

71' - Dobar centaršut Natha, mladi defanzivac Ilić je glavom zahvatio loptu, a poslao ju je preko prečke. Dobra prilika za crno-bele...

68' - Trostruka izmena kod gostiju, ušli su Tomašević, Čumić i Ndži.

64' - Nova bura! Zviždi publika golmanu Radnika Ranđeloviću koji se žalio da ga je rival faulirao, ali to je još i manji problem jer Partizan nije vratio loptu koju su Surduličani izbacili van igre - već su organizovali akciju i šutirali (preko gola). odmah su se gosti ustremili na crno-bele rivale koji su nastavili da igraju umesto da, kao što je uobičajeno, vrate loptu suparniku. Sudija je na kraju dao žute kartone golmanu Radnika Ranđeloviću i Bibrasu Nathu iz Partizana.

FOTO: M. Vukadinović

62' - Evo kako je Partizan preko Zahida smanjio zaostatak:

 

61' - Gol za Partizan! Gajas Zahid! Nikolić je lepo proigrao rezervistu, ovaj "iz prve" matirao golmana Radnika. "Budi" se odmah publika, koja, osim u dva navrata, nije bodrila crno-bele na ovom meču.

59' - Nije Radnik iskoristio svoj 1. korner za nešto dobro, a onda je njegov igrač Sadik Abubakar dobio žuti karton zbog načina na koji je zaustavio napad crno-belih.

57' - Tek posle 12 minuta Radnik uspeva da se nešto duže zadrži na Partizanovoj polovini terena. I, čim je izgubio loptu, Partizan je pogrešnim dodavanjem Šehovića skrivo korner. On će biti izveden nakon što Milićević zameni iskusnog Vuka Mitoševića u surduličkoj ekipi.

56' - Veliki pritisak crno-belih traje neprestano, od 15-minutnog predaha. Radnik se skroz povukao, da li planski, ili pred pritiskom Partizana, no... sve vreme je lotpa u ili oko njegovog šesnaesterca.

54' - Kakva šansa za Partizan! Nemanja Nikolić je visoko podignutu lptu primirio grudima na oko sedam metara od gola rivala, okrenuo se i šutirao - daleko iznad prečke! 

51' - Zahid preti, posle lepog poteza petom Nemanje Nikolića! Dobra akcija crno-belih, a novajlija u taboru domaćih, koji je nedavno i dobio šansu na ovom meču, šutirajući iskosa s leve strane "tera" odličnog golmana Ranđelovića na odbranu.

46' - Pripretili su crno-beli na početku drugog dela meča, a nedugo zatim se, prvi put od starta utakmice, začulo i navijanje nekoliko desetina pristalica domaćih ("Napadaj, napadaj, Partizane napadaj!". Ne i više od toga).

46' - Počelo je drugo poluvreme. Jedna izmena u Partizanu - Meniga menja Zahid.

Kraj prvog poluvremena. Vrlo burnog... Crno-beli su imali bolje šanse od rivala, ali (osim jednom, kada im je pogodak poništen, što je izazvalo mnogo negodovanja, pa i crveni karton rezervisti Šćekiću) nisu uspeli da zatresu mrežu Surduličana, koji su svoje dve prilike iskoristili. Biće vrlo zanimljivo i u nastavku, nema šta...

45' - Evo kako je izgledala pomenuta sporna situacija:

 

45' - Samo pet minuta sudijske nadoknade vremena. Moralo bi više, jer se tri minuta čekalo da se ukaže pomoć Duronjiću, još više oko ovog pregledanja gola Parizana koji je poništen...

45' - Petar Kunić iz Radnika je dobio žuti karton.

42' - Meč je nastavljen. Dakle, da sumiramo: Partizan je bio u napadu, lopta je u jednom trenutku bila "ničija", Severina jeste prvi došao do nje a onda, po mišljenju sudije Dejana Trifkovića, podigao nogu posle klizećeg starta da bi onemogućio rivala da dođe u posed. I, potom je, kako je arbitar procenio, bilo nebitno što su crno-beli odigrali lepu akciju u naredne 3-4 sekunde i preko Saldanje zatresli mrežu Surduličana, taj pogodak je poništen.

40' - Poništen je gol! Igor Duljaj smiruje svoje igrače, od kojih neki sa klupe žele da "kažu koju" arbitru. Zbog toga je isključen Šćekić, rezervista crno-belih.

40' - Bune se sada sa klupe Partizana, jer sudija Dejan Trifković ide da gleda snimak potencijalnog prekršaja u napadu.

39' - Kostić menja Duronjića. Meč još nije nastavljen, VAR-provera u toku.

39' - Bune se gosti kod sudije jer smatraju da su oštećeni - ubeđeni su da je Severina napravio faul prilikom borbe za loptu, pa tek onda nastavio akciju...

38' - Gol za Partizan, Mateus Saldanja! Akcija Stojković - Severina - Saldanja je bila "školska", iz sredine u desno, pa onda niski centaršut u sredinu - 1:2. Dali su domaćini pogodak dok se (još) jedan igrač Radnika nalazio na tlu.

36' - Meč je nastavljen posle trominutnog prekida. Radnik igra sa desetoricom, Duronjiću se sada pomoć ukazuje pokraj igrališta.

34' - Skoro minut traje prekid posle jednog prekršaja koji je napraivo Frank Kanute, koji tek posle tih 60-ak sekundi dobija žuti karton. Meč je prekinut jer se ukazuje asistentu i strelcu, Borku Duronjiću, kome je izgleda raskrvareno lice usled previsoko podignutog lakta Partizanovog igrača.

30' - Ovako je Partizan primio drugi gol od Surduličana:

 

27' - Novi gol Radnika! U Humskoj 0:2 posle greške Belića i Kanutea, te kontre koju je golom krunisao Borko Duronjić.

26'  - Sjajne odbrane Stefana Ranđelovića čuvaju Radnik! Tri šanse su imali crno-beli, jedan šut je odbranio golman, drugi jdan od defanzivaca pred gol-linijom, a onda i udarac Kristijana Belića zaustavlja odlični Ranđelović.

22' - Stativa! Natho je umalo izjednačio posle dobrog poteza Severine, no desni okvir gola je sprečio pogodak Partizanovog fudbalera koji je šutirao sa desetak metara, nisko. Ostaje 0:1!

21' - Radnik se dobro brani, ali ima sve više defanzivnog posla...

18' - Podiže Partizan nivo svoje igre. Sve češće su crno-beli pred šesnaestercom gostiju.

15' - Nova opasnost za Partizan! Duronjić je izveo nezgodan slobodnjak sa leve strane, hteo je da proigra saigrače, u tome nije uspeo, no lopta je preskočila sve u kaznenom prostoru crno-belih i prohujala tik pokraj gola!

12' - Evo kako je Radnik poveo, zaista lep pogodak:

 

10' - Posle uvodnog šuta na ovoj utakmici, Matues Saldanja sada pokušava glavom - solidno, ne i dovoljno precizno.

6' - Posle vrlo opasnog napada crno-belih, Surduličani su izvrsno odgovorili, a zapravo je Gašić bio "sam svoj majstor" jer je izvrsnim udarcem iskosa sa desne strane loptu, poput projektila, poslao u dalji gornji ugao mreže crno-belih.

6' - Radnik vodi! Matija Gašić je strelac!

3' - Prva tri minuta meča Partizan - Radnik protiču uz uobičajeno oprezno "ispitivanje snaga".

19.39  - Uz tri četiri minuta kašnjenjnja, utakmica je počela! Partizan je krenuo sa centra i, ne baš tipično za crno-bele kada su domaćini, najpre će napadati ka golu koji je ispred južne tribine.

19.36 - Igrači su na terenu, uskoro se očekuje početak meča. Malo kašnjenje je u pitanju, minut za sad.

19.25 - Idealni uslovi za igru, 24 stepena, 60% vlažnost vazduha... Gledalaca, međutim, nema mnogo u Humskoj.

18.59 - VANDALI UNIŠTILI SVEČANU LOŽU FK PARTIZAN: Ružne scene u Humskoj

18.54 - Na tabeli srpskog šampionata u fudbalu TSC vodi sa 19 bodova, druga je Crvena zvezda koja posle drugog prvenstvenog poraza, od Čukaričkog, ima 15, a trećeplasirani Partizan, uz dva superligaška nastupa manje, ima 13 i pobedom bi prestigao crveno-bele, aktuelne branioce trona.

18.53 - Sastavi!

Partizan: Jovanović, Stojković, Ilić, Marković, Severina, Kanute, Menig, Natho, Saldanja, Šehović, Belić
Rezerve: Stevanović, Saničanin, Antić, Baždar, Kalulu, Šćekić, Nikolić, Filipović, Zahid, Trifunović, Stjepanović
Radnik: Ranđelović, Hajdarević, Vranjanin, Kunić, Bogdanović, Duronjić, Oreščanin, Jović, Mitošević, Abubakar, Gašić
Rezerve: Vukadinović, Milićević, Čumić, Kočić, Tomašević, Njije, Milić, Stojanović, Kadijević, Baić, Padežanin

Uoči meča

Trener crno-belih, Igor Duljaj za početak je na konferenciji za medije analizirao detalje pred veoma važan susret za Partizan.

- Prvo, u svoje ime i ime kluba da poželim brz oporavak napadaču Vojvodine, Džonatanu, koji se nalazi u teškoj situaciji. Želim da se vratim svojoj porodici i što pre na teren. Što se tiče Surdulice, imali smo pauzu koja nam je prijala. Imali smo vremena da se odmorimo i pripremimo. Igramo protiv tima koji nas je prošle godine pobedio na našem terenu sa 2:1. Organizovani su pozadi, primili su samo dva gola. Malo ih postižu, ali ih malo i daju. Očekujem izuzetno tešku utakmicu u kontekstu da ako ne probijemo bedem na vreme, da će to otići u suprotnom pravcu.

Postoji šansa da se derbi dočeka u što je moguće lepšoj poziciji.

- Derbi je još daleko. Sada je na redu ova utakmica. Najvažnija nam je ova protiv Surdulice.

Duljaj je komentarisao i prelazni rok. Ukupno 11 igrača je došlo.

- Kada vidimo koliko je igrača otišlo - Popović, Lukač, Urošević, Vujačić, Fejsa, Traore, Kolorado, Dijabate, Andrade, Rikardo... Pozicije su popunjene, osim što ne u nekom kratkom vremenskom periodu. Učinjeno je skoro sve što sam tražio. Od šest koji igraju u prvih 11, neki nisu prošli pripreme. Postoje oscilacije u igri, što je normalno. Klub je dosta toga dobrog uradio, pogotovo sa Saldanjom, koji nam je u Bačkoj pomogao da dođemo do rezultata. Plus-minus, mogu da budem zadovoljan.

Da li će Medina biti u konkurenciji za meč?

- Neće biti, ja sam rekao da je u svakom klubu potrebno imati četiri štopera, ne samo zbog konkrencije, nego i zbog treninga. Tamo nekada moram da stavljam i zadnjeg veznog, da improvizujem, što nije lako. Imamo dosta utakmica, bez obzira što smo ispali iz Evrope. Trebaće nam igrača. On mora da se privikne i uđe u trenažni proces.

Da li je Duljaj zadovoljan šta su igrači radili tokom pauze?

- Imali smo četiri dana slobodno, pa smo se pripremali i igrali protiv Budućnosti. Neki su igrali za reprezentaciju, kao što je Ilić dao dva gola, na tome mu čestitam. Imali smo vremena da odmorimo i da dobro radimo.

Koliko raduje povratak Janka Jevremovića? Da li se otvara mesto za Nikolu Terzića?

- Ima toliko igrača koji su se vratili u Partizan. Na toj poziciji imamo Severinu. Može i Kalulu da igra desno, mladi Jevremović... On je imao nezgodnu povredu. Trebaće mu neko vreme da se vrati u formu pre povrede. Igrao je za omladinski pogon. Kad god bude prilika za mladog igrača, biće mesta za napredak.

Ko će izaći na teren?

- Uvek se nešto nepredviđeno desi. Pa da sačekamo poslednji trening, da vidimo kako će to sve proći...

Da li ovo može da bude prekretnica za tim?

- Partizan i tradicija nalažu da se uvek borite za prvo mesto, bez obzira na tim i trenera. Za neke smo možda iznenađenje u ovih prvih pet kola, imali smo težak raspored, utakmice gde smo se vraćali iz mrtvih. Čak i ta utakmica protiv IMT-a je pokazala da ekipa ima karakter. Najlepša slika je posle postignutog gola Nikolića. Posle toga smo otrčali do navijača. Ovim putem ih pozivam. Malo sam ljubomoran na košarkaše, voleo bih da je takva atmosfera kod nas na stadionu. Na nama je to da zaslužimo. Znam da vole naše igrače, njihova podrška im je neophodna.

O Medini...

- To će najbolje vreme da pokaže.

I drugi klubovi su se dosta pojačali, napravili korenite promene.

- Posebno u Zvezdi, Partizanu, Vojvodini, došlo je do podizanja kvaliteta. Da li verujemo u svoje igrače? Ja verujem u one koji su mladi. Moramo da budemo iskreni. Ali mnogi preskaču razred i dolaze u prvi tim zbog bonusa. Sada morate da imate četiri - pet bonusa. Neko mora da igra, jer je bonus, a drugi stradaju. Negde dobijete, ali mislim da se više gubi, nego što se dobija. Ne znam koliko je omladinskih igrača potpisalo za prvi tim. Ranije je bilo mnogo teže doći do toga. Mislim da im se tako čini medveđa usluga. Ja sam za kvalitetne mlade igrače iz omladinske škole. 

BONUS VIDEO: SPEKTAKL U NOVOM PAZARU: Predstavljen Adem Ljajić

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)