BOLESNO! Hrvati i u sportu slave zločinačku akciju "Oluja"

Novosti online

06. 08. 2023. u 19:36

HRVATSKA još uvek slavi zločinačku akciju "Oluja" tokom koje je proterano više od 200.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta, a toj histeriji pridružili su se i splitski sportski novinari.

БОЛЕСНО! Хрвати и у спорту славе злочиначку акцију Олуја

Screenshot / Slobodna Dalmacija

Tamošnja "Slobodna Dalmacija" se, naime, prisetila sopstvenog naslova, o padu SAO Krajine (Srpska autonomna oblast Krajina), koji je iskoristila kada je u avgustu 1995. Hajduk igrao protiv Panatinaikosa. Kako sada "bili" iz Splita igraju opet u avgustu protiv Grka, i to PAOK-a, bolesno prizivanje zločina iznova se desilo u pomenutom listu.

- Ovih dana kada se obeležava godišnjica "Oluje", a u susret utakmicama Hajduka i PAOK-a u kvalifikacijama za Ligu konferencija, prisetili smo se kako su se te 1995. godine, nekoliko dana posle spomenute "vojno-redarstvene oslobodilačke akcije" (kako to novinar Slobodne Dalmacije opisuje proterivanje srpskog stanovništva), takođe iščekivale utakmice "belih" i grčkog kluba. Tada je evropski protivnik Hajduka bio Panatinaikos, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ekipa s Poljuda nažalost nije tada uspela i drugu godinu zaredom da zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona, jer je posle 0:0 u Atini odigrala je 1:1 u revanšu koji se zbog Oluje i oslobađanja SAO Krajine morao igrati u Rijeci - piše pomenuti list.

Žaleći što "beli", koji su sezonu ranije dogurali do četvrtfinala u kojem su eliminisani od Ajaksa, nisu prošli PAO, jer "ko zna kakva bi im bila budućnost" (a usledila je velika nizbrdica za Hajduk), usledilo je i jedno navijačko priznanje novinara Slobodne Dalmacije:

Naime, on piše da dok se u Kninu obeležavao tzv. "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja", "mi smo se, sećajući se sa sportskog aspekta tih dana 1995. godine prisetili i jednog našeg teksta (autora Marka Bilića) i naslova tih dana". 

- U najavi prvog susreta s Panatinaikosom, na krilima Oluje, u Slobodnoj Dalmaciji je tog 8. avgusta 1995. godine izišao legendarni naslov s tadašnjom porukom Torcide: "Pala je SAO, pašće i PAO!". Taj je naslov potpisniku ovih redova, tada samo navijaču, sada i novinaru, ostao urezan u memoriju za sva vremena - piše on, spominjući na kraju još jednom zločinačku akciju:

- Evo nas sada 28 godina kasnije, u isto vrme nakon ‘Oluje‘. Nije PAO, ali mogao bi pasti PAOK.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (13)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima