MIHA JE BIO MOST IZMEĐU SRBA I ITALIJANA: Otvorena izložba o legendarnim fudbalerima Siniši Mihajloviću i Paolo Rosiju u MPU

D. Matović

07. 07. 2023. u 13:04

IZLOŽBA o fudbalskim legendama Paolu Rosiju i Siniši Mihajloviću otvorena je sinoć u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Postavka govori o fudbalskim uspesima i životima dvojice šampiona koji su ostavili neizbrisiv trag u svetu srpskog, italijanskog i svetskog sporta. Izloženi su njihovi dresovi, medalje, pehari, fotografije, lični dokumenti, kao i neke sitnice koje svedoče o njihovom privatnom životu.

МИХА ЈЕ БИО МОСТ ИЗМЕЂУ СРБА И ИТАЛИЈАНА: Отворена изложба о легендарним фудбалерима Синиши Михајловићу и Паоло Росију у МПУ

Foto: Zoran Jovanovic

Ministarka kulture Maja Gojković je kazala da je za nju otvaranje ove izložbe emotivan momenat, jer je sa Sinišom veže dugo lično i porodično prijateljstvo:

- Legendarni srpski fudbaler je bio čovek velikog srca koji je ostavio neizbrisiv trag u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Karakter beskompromisnog borca Miha je najbolje pokazivao na terenu. Ljubimac navijača u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji i kasnije u Italiji uživao je i puno poverenje svojih protivnika na terenu. Njegova ljubav prema svom narodu i Srbiji ostaće zapamćena, a zbog svega što je kao čovek uradio za našu zemlju dugujemo mu veliku zahvalnost.

Foto: Zoran Jovanovic

Drug pucao u fotografiju

MEĐU mnogim zanimljivim eksponatima koji svedoče o životu i karijeri legendarnog Mihe, našla se i fotografija u koju je pucao jedan od njegovih najboljih drugara iz detinjstva Stipe, u njegovoj rodnoj kući u Borovu. Posle tog događaja, koji se zbio 1991. godine, Sinišina porodica odlazi iz Hrvatske, baš kad je i 200.000 Srba proterano u "Oluji".

Italijanski ambasador Luka Gori je istakao da ovakvi događaji čuvaju sećanje na dvojicu velikih igrača koji su bili voljeni u Italiji i Srbiji.

Ambasador Gori rekao je da mu je drago što prisustvuje ovom događaju, koji čuva sećanje na dva fudbalera koja su bila voljena i u Italiji i u Srbiji:

- Paolo je postao heroj nacije kada je 1982. doneo Italiji treću titulu svetskog prvaka. A Miha, miljenik navijača, povezao je naše narode.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Mnogobrojnoj publici se obratila i Federika Kapaleti, supruga Paola Rosija, koja je u Beograd došla sa ćerkama.

- Ovo je posebna izložba o dvojici šampiona koji su predstavljali svoje zemlje - rekla je Kapaletijeva. - Rosi je predstavljao svoju zemlju na najbolji mogući način, dok je Miha bio omiljen u Italiji. Obojica su bili mnogo više od onoga čime su se bavili, bili su plemeniti ljudi. Zbog toga će zauvek ostati u našim srcima.

Emotivan govor Mihinog brata Dražena Mihajlovića nikoga nije ostavio ravnodušnim.

- Siniša je bio most koji je spojio dva naroda, nas Srbe i Italijane.

Publika će moći izložbu da pogleda do 3. avgusta.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)