LIGA EVROPE DOBILA NOVOG ŠAMPIONA: Sevilja i Roma režirali neviđenu dramu u finalu

A. I.

01. 06. 2023. u 00:06 >> 00:06

PRAVI spektakl gledali su navijači na "Puškaš areni" u Mađarskoj. U finalu Lige Evrope sastali su se Sevilja i Roma. Nakon 90 minuta igre pobednika nije bilo. Kako je meč završen rezultatom 1:1, šampiona je iznedrila penal lutrija. Tu se bolje snašao španski tim koji je pogodio četiri udarca sa "bele tačke", naspram jednog Italijana.

ЛИГА ЕВРОПЕ ДОБИЛА НОВОГ ШАМПИОНА: Севиља и Рома режирали невиђену драму у финалу

Tanjug/ap

Bio je to duel dva tima sa impozantnim tradicijama. Sevilja nikada nije izgubila finale Lige Evrope, igrali su ih šest, dok Žoze Morinjo nikada nije izgubio evropsko finale, sve to garantovalo je uzbudljivo finale, a to su navijači i dobili. Nakon velike drame sedmi put trofej podigla je Sevilja, dok je Portugalac poražen prvi put u finalu i to svom sedmom.

Prvo poluvreme obilovalo je uzbuđenjima. Prvo je Leonardo Spinacola imao sjajnu priliku u 12. minutu. Imao je priliku u srcu šesnaesterca da raspali po lopti, ali je Bonu bio pribran i odlično je reagovao.

Mirno je bilo sve do 35. minuta kada je Roma šokirala Sevilju. Sjajno je nakon brzo izvedenog prekida proigran po sredini Paolo Dibala koji je uspeo između čuvara da dođe do lopte i matira Bonua za 1:0.

Tanjug/AP

Prepustila je Roma inicijativu na početku drugog poluvremena Sevilji, imali su nekoliko izleta na polovinu rivala, a potom od 55. minuta došli su Španci do izjednačenja.

Ivan Rakitić je poslao odličnu loptu po desnoj strani. Nespretno ju je u svoju mrežu usmerio Đanluka Mančini u pokušaju da interveniše ispred Jusufa en Nesirija.

Pet minuta kasnije mogla je Roma do novog vođstva. igrao se 60 minut nakon odličnog centaršuta Rodžer Ibanjez i Abraham imali su priliku da zatresu mrežu rivala

Pobesneli su Italijani nakon odluke Entonija Tejlora da dosudi penal nakon što je Ibanjez oborio Lukasa Okamposa. Ipak, nakon pregleda VAR snimka preinačio je svoju odluku.

Kako se bližio kraj meča rasle su tenzije. Na drugoj strani je u 81. minutu Entoni Tejlor propustio priliku da svira penal za Romu iako je lopta pogodila igrača Sevilje u ruku. Nije mogao da se pomiri sa time ni pomoćnik Žozea Morinja koji je dobio javnu opomenu.

Tanjug/AP

U poslednjem, šestom minutu produžetaka imala je Sevilja napad za pobedu pretili su Španci preko Susa i Fernanda, ali bez promene rezultata.

U prvom produžetku nijedan tim nije želeo da rizikuje. Čekali su grešku protivnika, ali je nisu dočekali, ostalo je 1:1.

Ni nakon drugog produžetka golova nije bilo, te je šampiona Lige Evrope odlučivala penal lutrija.

Tu se bolje snašla Sevilja. Bonu je odbranio udarac Mančinija, a nakon treće serije Bonu skida udarac i Ibanjezu. To je bilo dovoljno da španski tim slavi 4:1

SEVILjA - ROMA (PENALI 4:1) 1:1 (0:0) (Dibala 35' - Mančini 55')

PENALI

SEVILjA - Pogodak: Okampos, Lamela, Rakitić i Montijel / Promašaj:

ROMA  - Pogodak: Kristante, / Promašaj: Mančini, Ibanjez

KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA

120'+10 Zalevski je izveo odlično korner. Pogodio je Smoling prečku. Izvodiće se penali.

120+6' Igraće se u Mađarskoj još. Gudelj i Fernando žale se na povrede. Markao i Džordan ušli su mesto njih.

120+2' Bove je odmah po luasku u igru pripretio, odbranio se italijanski tim.

120' Produžen je drugi produžetak šest minuta.

119' Nije mogao Matić da izdrži više. Zamenio ga je Eduardo Bove.

118' Ponovo je Nemanja Matić pao na travu, a dve klupe sukobile su se zbog toga. U klinč je uleteo Morinjo koji je smirio situaciju i pomogao sudijama da se stvore uslovi za igru.

115' Ukazivala se pomoć Nemanji Matiću nekoliko minuta.

107' Nemanja Gudelj je iz velike udaljenosti oprobao udarac, samo gol aut za Romu.

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

105' Dva minuta produžen je prvi produžetak.

102' Ne idu napred ni jedni ni drugi. Čini se da i Španci i Italijani čekaju grešku rivala kako bi došli do šanse.

91' Nastavljen je meč.

Tanjug/AP

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA

90+6' Poslednje šanse pred produžetak. Sevilja je pretila preko Susa i Fernanda, ali bez promene rezultata.

90' Šest minuta produžen je meč.

85' Još uvek Morinjo ne može da prežali nedosuđeni penal, toliko je besan da je, ne samo izašao iz restriktivnog prostora već i ušao u teren.

84' Beloti je imao stopostotnu priliku. Ipak Bonu vrhom prsta šalje loptu u korner. Negodovao je fudbaler Rome, tražio je korner. Nakon usporenog snimka bilo je evidentno da je u pravu.

Tanjug/AP

81' Matić je negodovao nakon što je nekog od španskih fudbalera udarila lopta u ruku. Nema penala, a Tejlor prilazi klupi Sevilje i dodeljuje žuti karton Morinjovom pomoćniku.

75' PENAL! Ibanjez je oborio Okamposa. Entoni Tejlor je prvo pokazao na "belu tačku", a nakon toga VAR je preinačio tu odluku.

60' Odličan centaršut Rome po desnoj strani. Ibanjez je loše zahvatio loptu, pokušalo je još nekoliko igrača "vučice" da je sprovede u mrežu Bonua, nisu to uspeli.

55' GOL! Sevilja je došla do izjednačenja. Rakitić je proigrao Hesusa Navasa, Mančini je bio ispred Nesirija, pogodila ga je lopta, te potom završila u mreži Rome.

46' Nastavljena je utakmica.

Tanjug/AP

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' Sedam minuta produženo je prvo poluvreme.

44'  Žuti karton zbog simuliranja dobio je Pelegrini nakon što je pao u šesnaestercu rivala.

33' GOL! Dibala je odlično reagovao na proigravanje i uspeo da matira Bonua za vođstvo italijanskog tima. Brzo je na sredini izveden prekid. Lopta je po sredini došla do Argentinca koji nije imao problema da zatrese mrežu rivala.

22' Velika glavobolja za Morinja. Nemanja Matić zaradio je žuti karton.

18' Pokušavaju fudbaleri Rome da probiju po bokovima, ali se Španci sjajno brane. Nema mnogo uzbuđenja.

12' Podsetimo, Sevilja do sada nema nijedan poraz u finalu Lige Evrope, naspram toga Žoze Morinjo nije izgubio nijedno finale evropskih takmičenja. Te nas iz tog ugla svakako čeka ispisivanje istorije, jer će jedna tradicija morati da padne večeras.

PROČITAJTE JOŠ: EMOTIVNO: Fudbaleri Sevilje poslali poruku podrške bivšem igraču koji se bori za život

11' Najbolja prilika do sada. Roma je imala sjajnu priliku za udarac. Spinacola je šutirao po sredini, a Bonu odlično brani.

5' Igra se za sada između dva šesnaesterca, visok tempo igre na obe strane.

Tanjug/AP

2' Nakon kornera pred golom Sevilje sudarili su se glavama Ibanjez i Nemanja Gudelj. Igrač Rome je brzo ustao, dok se Srbinu ukazivala pomoć nekoliko minuta.

1' Počeo je meč na "Puškaš areni". Prvi napad ima Roma.

UOČI MEČA

20.50 - Navijači su pred sam početak meča na "Puškaš areni" priredili sjajnu atmosferu.

19.50 - Objavljeni su sastavi za finalni meč.

Sevilja: Bono, Navas, Bade, Gudelj, Teles, Fernando, Rakitić, Okampos, Tores, Hil i En Nisiri.

Roma: Patrisio, Ibanjez, Man, Smoling, Spinacola, Kristante, Matić, Čelik, Pelegrini, Dibala i Abraham.

Osvajanje trofeja pobedniku ne donosi samo prestiž i trofej već i plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Pored toga, večeras se ispisuje istorija evropskih takmičenja.

Na jednoj strani Sevilja ima šest osvojenih trofeja u Ligi Evrope i nikada nije poražena u finalu.

Na drugoj strani ni strateg Rome Žoze Murinjo nikada u karijeri nije doživeo poraz u finalu nekog evropskog takmičenja.

Sevilja je Ligu Evrope osvojila 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine i španski klub nikada nije izgubio u finalu ovog takmičenja.

Murinjo je u trenerskoj karijeri osvojio Ligu šampiona sa Portom i Interom, a Ligu Evrope sa Portom i Mančester junajtedom, dok je prošle sezone sa rimskim klubom trijumfovao u Ligi konferencija.

Posebna specifičnost za ovdašnje ljubutelje fudbala je što će o ishodu večerašnjeg finala odlučivati i  srpski internacionalci koji su u sastavima oba tima.

Za ekipu Sevilje igra srpski reprezentativac Nemanja Gudelj, a u timu je i bivši golman "orlova" Marko Dmitrović, dok u timu Rome nastupa srpski internacionalac Nemanja Matić.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna