SKADANL VEKA NA "NOU KAMPU": Plaćali sudije 8,4 miliona evra

N. I.

11. 03. 2023. u 16:50

SKANDAL veka trese španski i evropski fudbal, a pogotovo pristalice Barselone. Tužilaštvo u Barseloni je juče podiglo optužnicu protiv slavnog kluba sa "Nou Kampa" jer je podmićivao sudije u periodu od 2001. do 2008. godine.

СКАДАНЛ ВЕКА НА НОУ КАМПУ: Плаћали судије 8,4 милиона евра

Foto Profimedia

Konkretno, optužnica je podignuta protiv kluba i dvojice nekadašnjih potpredsednika Đozema Bartomeua i Sandra Roselja koji se terete da su u pomenutom periodu uplatili čak 8,4 miliona evra Hozeo Negreiri i njegovoj kompaniji, nekadašnjem potpredsedniku Sudijske komisije Fudbalske federacije Španije ?!

Ovo je praktično početak postupka koji će se voditi protiv velikog kluba zbog korupcije, pošto je najverovatnije ustanovljeno da je Negreira za uzvrat delegirao arbitre koji su odgovarali Barseloni sudili su u njenu korist. Sudski postupak bi sve ovo, naravno, trebalo i da dokaže, a proces je praktično počeo juče, prvim ročištem u Barseloni.

- Državno tužilaštvo tereti Barselonu za korupciju, krivotvorenje službnih isprava i kršenje poverenja. Ovaj klub je ostvario sporazum sa Hozeom Negreirom po kojem je on, u funkciji potpredsednika Sudijske komisije FS Španije, u zamenu za novac postupao tako da je Barselona imala povlašćen status kod sudija. Optužena su i dvojica potpredsednika kluba, ali ne i aktuelni Đoan Laporta, koji je u periodu od 2001. do 2008. godine imao svoj prvi mandat na čelu Barselone - navodi se u izveštaju sa jučerašnjeg ročišta.

Predsednik "La lige", elitnog takmičenja španskih fudbalskih klubova, Havijer Tebas je u izjavio za medije naveo da će novi-stari predsednik Barselone Đoan Laporta svakako morati da podnese ostavku. jedini uslov da on ostane na tom mestu je da kaže sve šta zna o podmićivanju sudija u pomenutih sedam godina.

- Nema šanse da ja odstupim sa mesta predsednika Barselone. Neka bude jasno da naš klub nikada nije kupovao sudij, niti je nameravao da ih podmićuje. Apsolutno nikada - naglašava Laporta.

Podsećanja radi, ovu aferu su pre mesec dana otkrili španski novinari zaposleni na radio stanici "Ser Katalunja", pošto su došli do izveštaja Poreske uprave koja je pregledajući poslovne knjige firme "Densil 95" u vlasništvu potpredsednika Sudijske komisije, utvrdila da je između 2016. i 2018. godine Neigreiru uplaćeno prvo 1,4 miliona evra. Ali, najspornije je što je na privatni račun ovog čoveka uplaćeno ukupno dodatnih sedam miliona evra do 2018. gidine kada je on prestao da radi u FS Španije.

Još je zanimljivije da su u Barseloni, pod čudnim izgovorom, priznali uplate na račun privatne kompanije.

- Platili smo pomenute iznose kao sponjnom tehničkom konsultantu video analize suđenja. Te informacije smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu suđenja. Praksa angažovanja privatnih kompanija u ove svrhe je sasvim uobičajena - nemušto se brane u Barseloni.

Na "Nou Kampu" nevešto kriju svoju krivicu, ali su alarmi popaljeni i u sedištu UEFA u Nionu, gde je od slavnog kluba zatraženo zvanično izjašenje o svmu, a ako se optužbe dokažu, Barsa bi mogla da ostane bez učešća u Ligi šampiona, a taman joj je krenulo ove sezone i bliže je tituli od svih ostalih

SVI PROTIV KATALONACA

BARSELONA će najverovatnije da bude usamljena u svojoj borbi pred sudom. Čak 18 od 20 klubova La lige reagovalo je zajedničkim saopštenjem za javnost u kojem su izrazili "duboku zabrinutost otkrićem šta je radila Barselona". Jedini klub koji je dva dana ćutao je, zanimljivo, večiti rival Real Madrid. Međutim, iz Madrida su se juče oglasili saopštenjem da je za danas zakazan sastanak uprave kluba koja će izneti zvaničan stav povodom ogromne afere koja trese Španiju.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)