MALE TAJNE: Imena dobio po naučnicima, na terenu "grubijan"

S. R.

01. 03. 2023. u 22:29

ZANIMLjIVOSTI o Pepeu (40), Defanzivnom fudbaleru Porta i reperezentacije Portugalije

МАЛЕ ТАЈНЕ: Имена добио по научницима, на терену грубијан

Foto: AP

1. Fudbalera Pepea (40), koji se najviše proslavio u madridskom Realu, znaju po tom nadimku, a pravo ime mu je: Kepler Laveran de Lima Fereira.

2. Njegov otac Anael je davanjem imena hteo da oda počast dvojici naučnika Johanu Kepleru (matematičar i astrolog) i Šarlu Laveranu (fiziologija i medicina).

3. Rođen je u mestu Maseio, u Brazilu, 26. februara 1983, a nikada nije zaigrao selekciju svoje zemlje u bilo kojem uzrastu. Prema rečima oca, jedini put kad su kontaktirali s njim da nastupa za "karioke" bilo je 2006, dok je selektor bio Dunga, ali je poziv odbio, jer je bio u procesu dobijanja portugalskog državljanstva. Za Portugalce je igrao čak 133 puta.

4. Fudbalsku karijeru započeo je u Korintijansu, gde je i dobio nadimak Pepe od trenera, jer je puno ime teško za izgovor na portugalskom jeziku.

5. Pepeova porodica je bila siromašna. Sa 18 godina, stigao je u Maritimo, u Portugaliju sa manje od pet evra u džepu. Kasnije je ispričao: "Kada sam došao, imao sam dve opcije, da kupim nešto da pojedem ili telefonsku karticu da javim mami Rozelin da sam stigao. Naravno, pozvao sam majku da kažem da je sve u redu da ne brine".

6. Mrlja u karijeri mu je nasilnički start 2009. u španskoj ligi, dok je nastupao za Real. Tada je oborio na zemlju, a potom dvaput namerno zgazio fudbalera Hetafea Fransiska Kaskera. Zaradio je kaznu od deset mečeva i pomišljao na kraj karijere.

7. Dobio je 12 puta u karijeri crveni karton.

8. Dobroćudnu stranu pokzao je 2014, kada je donirao pet tona hrane za više od 200 porodica iz madridskog predgrađa Las Rozas.

9. Pepe, kao i njegovi saigrači iz reprezentacije, odlikovani su ordenom za zasluge trećeg stepena, od strane države Portugalije, zbog osvajanja EP 2016.

10. Oženjen je Anom Sofijom Moreirom, koju je upoznao dok je nastupao za Porto 2007. Imaju dve kćerke Anđeli i Emiliju.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati