FIFA I UEFA RAZOČARANI: Fudbalskom savezu Srbije preti prinudna uprava

N. Iljukić

01. 11. 2022. u 11:00

NEMA mira u srpskom fudbalu i taman nekako pred Svetsko prvenstvo on pokaže svoje najružnije lice i osobine. Samo 19 dana pred početak Mundijala u Kataru, Fudbalski savez Srbije dobio je šamar od kojeg će verovatno malo teže da se oporavi.

ФИФА И УЕФА РАЗОЧАРАНИ: Фудбалском савезу Србије прети принудна управа

FOTO: M. Vukadinović

Nezvanično, prema instrukcijama iz Crvene zvezde, većina delegata, uglavnom predstavnika superligaških klubova, juče u 14 časova se nije pojavilo na Izbornoj skupštini u Staroj Pazovi na kojoj je Nenad Bjeković trebalo da bude izglasan za novog predsednika, da se izabere novi Izvršni odbor i imenuje generalni sekretar. A slična ujdurma viđena je i pre četiri godine, pre Mundijala u Rusiji, kada je smenjen selektor Slavoljub Muslin, kada je kapitenu Branislavu Ivanoviću skinuta traka s ruke...

Samo dva sata pre početka Skupštine, fudbalskom Srbijom se proširila informacija da je iza kulisa "kuće fudbala" dogovoren otvoreni bojkot preko 50 od ukupno 85 delegata. Prema nezvaničnim informacijama, nekima se otvoreno pretilo da se ne pojave u Pazovi, neki su posle instrukcija tokom prethodnog vikenda odlučili da ruše integritet svog rođenog fudbalskog saveza. Za danas u isto vreme, dakle u 14 časova, na istom mestu zakazana je nova Izborna skupština jer Statut FSS, još ranije usklađen sa statutima UEFA i FIFA, nalaže da se u roku od 24 sata pokuša sa novom Skupštinom.

"Novosti" saznaju da će danas u stvari samo da se održi sastanak na kojem će izbori biti prolongirani za 1. februar sledeće godine, kada je bukvalno poslednji rok koji evropska i svetska kuća fudbala daju ovako neorganizovanim fudbalskim savezima, pre nego što u njih uvedu prinudne upravnike na mesto predsednika, generalnog sekretara i u sektor kontrole finansija. I to je pod obavezno osoba iz inostranstva. Gorko iskustvo sa ovakvim scenarijom su već imali fudbalski savezi Grčke i Bosne i Hercegovine.

Nesuđeni predsednik Nenad Bjeković je dugo iza zatvorenih vrata juče u Pazovi čekao sa svojim najbližim saradnicima da se nešto dogodi. Čak i posle sat vremena odlaganja nije se dogodilo ništa. Za to vreme je bilo upadljivo prisustvo delegata Crvene zvezde Marka Petrovića i jednog od njegovih saradnika koji su ažurno, u slici i reči, slali nekome razvoj situacije iz "kuće fudbala".

Okupljenim mnogobojnim predstavnicima medija se prvo obratio Stojan Radošević, predsednik odbora za sprovođenje izbora u FSS, a zatim i dvojica predstavnika iz UEFA (Luka Nikola) i FIFA (Elkhan Mamadov).

- Mi iz UEFA smo veoma zabrinuti što FSS nije imao kvorum za Izbornu skupštinu. Kao što znate, u zajedničkom procesu sa FSS smo prošli kroz reviziju statuta i od svega sa dna organizacije do njenog vrha. Ono što je potrebno FSS je stabilnost, jer za samo tri nedelje počinje Svetsko prvenstvo. Ako ponovo ne bude kvoruma moraćemo da kao UEFA i FIFA preuzmemo određene mere - istakao je Luka Nikola, praktično najavljujući prinudnu upravu na Terazije 35.

OBEZBEĐENjE

DA nešto ili ništa neće biti kako treba na izborima u FSS, bilo je juče jasno i pri dolasku u Staru Pazovu. Tamo su bile primećene jake policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija, skoro kao pred večiti derbi. U "kuću fudbala" nije mogao da uđe niko bez rigorozne kontrole i identifikacije. Sve zbog najava navijača Crvene zvezde da će organizovati proteste na licu mesta.

Skoro identičnom retorikom se obratio i Elkhan Mamadov, najbliži saradnik Đanija Infantina.

- Razočarani smo jer je sva pravna dokumentacija urađena i revidirana u skladu sa pravilnicima FIFA i UEFA, takođe je razočaravajuće da tri nedelje pre početka Mundijala ne postoji kvorum. Ako se i u utorak ne desi ništa novo, biće preduizete neohodne mere - kaže Mamadov.

PIKSI: NEMA SPISKA

IAKO je juče bilo više nego mučno i neprijatno u Staroj Pazovi, vremena za šalu je imao selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.

- Au, koliko vas je. Pa, ne objavljujem ja danas spisak za Katar - rekao je novinarima Piksi, kojem bi režiseri i scenaristi jučerašnjeg haosa u Pazovi najverovatnije voleli da vide leđa, ili da gledaju kako nudi ostavku tri nedelje pre Mundijala, na koji je onako ubedljivo odveo svoje "orlove".

Sve u svemu, nova ujdurma u srpskom fudbalu poslednjeg dana oktobra. Bućkuriš, smućkan na adresi sa koje su juče tokom celog dana stizale sugestivna uveravanja da u Ljutice Bogdana radi jedan čovek koji, kako reče, "vodi dve najmoćnije institucije u državi", jedan klub i jedno sportsko društvo. Poruka je više nego jasno poslata ljudima sa Terazija 35. Ima i od vas neko jači da vam onemogući najprostiju stvar u vašoj skupštini. Da ne okupite ni prostu većinu, 43 od 85 delegata.

I, šta ćete sad?

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)