ZVEZDAŠI BESNI NAPUSTILI MARAKANU: Prvak Srbije se nosio s Monakom, a onda se san pretvorio u noćnu moru

Александар Илић
Aleksandar Ilić

08. 09. 2022. u 22:53 >> 22:54

FUDBALERI Crvene zvezde u 1. kolu grupe "H" na stadionu Rajko Mitić dočekali su Monako, a duel je obilovao uzbuđenjima, na kraju je gost slavio 1:0 i to golom sa penala. Strelac je bio Embolo u 74. minutu

ЗВЕЗДАШИ БЕСНИ НАПУСТИЛИ МАРАКАНУ: Првак Србије се носио с Монаком, а онда се сан претворио у ноћну мору

FOTO: M. Vukadinović

Iako je Monako u duel ušao kao favorit, čak i imao prvu ozbiljnu, tim koji je procenjen višestruko više od Crvene zvezde čekao je na prvu priliku do 16. minuta, kada je Gelor Kanga izgubio loptu, a pred gol Milana Borjana izašao je Mohamed Kamara. Pokušao je bivši fudbaler Salcburga da plasira loptu iza leđa golmana Zvezde, a ona je pukom srećom po domaćina završila iza gola.

Ozbiljne probleme po desnoj strani je tokom meča pravio Osman Bukari. Izborio se u 37. minutu omaleni vezista za korner, loše je reagovao Aleksander Nibel, lopta je pala na glavu Dragovića koji je nije najbolje zahvatio, iako je bio usamljen, te je ona prošla kraj stative.

FOTO: M. Vukadinović

Do Poluvremena je još jednom imao domaći sastav priliku da zatrese mrežu rivala. Kanga je povukao sa svoje polovine, poslao je loptu u prostor, stigao je do nje Bukari koji je zahitao ka golu Nibela, a njegov pokušaj iskosa zaustavio je doskorašnji golman Bajerna iz Minhena.  

Početak drugog poluvremena pripao je Zvezdi. Pešića je zamenio El Fardu Ben, odmah je bio fauliran blizu šesnaesterca. Uneo je svežinu u ofanzivnu liniju. Već u 56. minutu izveo je korner, lopta je nakon nekoliko kontakata došla do Gelora Kange koji je sa velike udaljenosti šutirao, Nibel je loptu preusmerio taman toliko da pogodi prečku.

Povukao se sada gostujući tim na svoju polovinu. Novu, do sada najbolju priliku imao je domaćin za gol. Šutirao je iskosa Katai, Nibel zaustavlja loptu, a gol tehnologija rekla je da je pravo na liniji stao fudbal.

FOTO: M. Vukadinović

Usledio je šok u 72. minutu, nakon jedne korne Srnić je oborio golovina u šesnaestercu. Penal za Monako, pokazao je Harm Osmers. Embolo je bio siguran izvođač najstrožije kazne.

Samo šest minuta kasnije slična situaicja na drugoj strani. Ben je ušao u prodor, gurnuo je loptu u šesnaestac, Maripan ga je oborio, šire ruke domaći igrači, a Osmers pokazuje da se igra nastavi.

Crvena zvezda naredne nedelje gostuje Trabzonsporu, a Monako Ferencvarošu.

CRVENA ZVEZDA - MONAKO 0:1 (0:0)

(Embolo 74' p)

90+3' Dijata se zaleteo ka golu Borjana, neartikulisano je šutirao, usledila je nova kontra na drugoj strani, Nikolić je dodao do Erakovića, a on do Bukarija. Samo aut. Kulibali je mlako šutirao, ništa od gola.

90+1' Ben je nakon prekida tukao po lopti, ponovo brani golman Monaka.

90' Produžen je meč pet minuta.

88' Novo uzbuđenje, prvobitno je sviran još jedan penal za Monako. Sada je Dragović oborio Emboloa, odmah je nemački sudija pokazao na jedanaesterac. Pogledao je i VAR snimak Osmers, ništa od jedanaesterca.

85' Želeo je domaći tim pobede, napadali su, ali su se gosti dobro branili.

78' Ben je ušao u prodor, gurnuo je loptu u šesnaestac, Maripan ga je oborio, šire ruke domaći igrači, a Harm Osmers pokazuje da se igra nastavi. Slična situacija poput one u kojoj je dosuđen penal.

73' Poveo je Monakon nakon penala. Srnić je oborio Golovina, a Embolo je strelac

71' Imao je na dodavanje Kange Katai, otvarao mu se Bukari, a on se opredelio za šut. Tik iznad gola. U dosadašnjem periodu 12 šuteva Zvezde, 10 monaka.

70' Vrši Monako presing na polovini Zvezde, a crveno-beli za sada lako izlaze na kraj sa pritiskom rivala.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

66' Pokušao je Golovin nakon kornera, mlako je zahvatio loptu, Borjan je imao lak posao.

62' Iskosa je izveo Aleksandar Katai prekid. Šutirao je pravo u gol, Nibel je imao dosta posla, pravo na liniju je završila lopta.

Poseta

Zvaničan podatak sa "Marakane" je da je 40.226 gledalaca prisutno utakmici na stadionu.

56' Kakva šansa za Crvenu zvezdu! Prečku je iz velike udaljenosti pogodio Kanga, taman je Nibel zahvatio loptu toliko da ne završi u mreži.

54'' Pešić je napustio teren, ušao je Ben. Odmah je napadač fauliran, Kanga je izveo prekid, samo korner za domaćina.

52' Previše prostora se dozvoljava igračima Monaka oko šesnaesterca Zvezde. Imala je i Zvezda odgovor. Kanga je proigrao Bukarija, ovaj pokušao da pronađe na sredini kaznenog prostora Kataija, a neko od defanzivaca je taman toliko promenio pravac lopti da je Katai promaši.

FOTO: M. Vukadinović

49' Znatno mirniji nastavak meča. Igra se prevashodno na sredini terena. Pokušao je Kanga da proigra Kataija, ali je njegov pokušaj lako pročitala odbrana.

46' Nastavljen je meč u Beogradu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' Kraj prvog poluvremena. Zanimljiva scena viđena je na poluvremenu.

Sukob Bukarija i Kange obeležio zavrčnicu

Čini se da je nakon poslednjeg sudijskog zvižduka Gelor Kanga zamerio Bukariju zbog nečega, što ovom nije prijalo.

FOTO: Printskrin/RTS

Bukari je odgurnuo nekoliko saigrača i pričao Gaboncu kako bi raspravili šta mu nije bilo po volji.

Strasti su se ipak brzo smirile.

43' Bukari je iskoristio brzinu i dodavanje Kange, koji je pri dodavanju fauliran. UIstakao se golman Nibel nakon pokušaja omalenog veziste Zvezde, a potom iz Kornera glavom je probao i Milunović

41' Nekoliko minuta u kojima punu inicijativu ima Monako. Napadaju po levoj strani, Enrike zadaje dosta glavobolja domaćinu, koji se disciplinovano brani.

37' Ukazala se Dragoviću fantastična prilika, tukao je glavom nakon loše reakcije Aleksandra Nibela, pored gola prolazi lopta, lepa šana za domaćina.

FOTO: M. Vukadinović

36' Najraspoloženiji je Bukari u redovima domaćina, pravi dosta problema po desnoj strani. Pokušao je da prođe po boku u peterac, samo korner za Zvezdu.

29' Usledio je kraći prekid zbog povrede Aleksandra Pešića koji je u pokušaju da dođe do lopte zadobio udarac u protivničkom šesnaestercu. Nišlija se brzo pridigao.

Bakljada i koreografija "delija"

27'  U nekoliko navrata probali su igrači Monaka iz dubine da proigraju Aleksandra Golovina u prazan prostor iza leđa odbrane, uspevao je napadač da prođe, ali srećom po domaćina upućivane su mu brze lopte koje nisu pravile veliki problem.

FOTO: M. Vukadinović

23' Posed lopte za sada polovičan, a bliže golu u prvih 20 minuta bio je Monako preko Kamare, a imao je priliku i Pešić na drugoj strani kada nije na najbolji način zahvatio loptu.

21' Nova kontra za goste, sprečio je Milunović opasnost, izbacio je loptu u korner.

20' Sada je usledio period igre u kojem Zvezda ima loptu, sve je to prilično jalovo. Izabranici Miloša Milojevića pokušavaju izokola da pronađu prostor u odbrani, ali za sada je Monako na visini zadatka u defanzivi.

FOTO: M. Vukadinović

18' Ponovo je imao Borjan dosta posla, sada je šutirao Fofana.

17' Sreću je sada imao Milan Borjan. Kamara je izašao jedan na jedan sa golmanom Zvezde, pokušao je da plasira loptu, tik iza stative je prozijala. Velika prilika za goste.

16' Pešić je nakon centaršuta probao da zagradi prostor i stvori priliku za Bukarija, ipak, uspeva domaćin dobro da reaguje.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

14' Crvena zvezda za sada ima kontrolu lopte i pokušavaju primarno da napadaju dugim loptama po desnoj strani. U dva navrata blizu je bio Srnić da utrči iza odbrane, ali mu je utekla lopta u aut.

10' Golovin je dobio upotrebljivu loptu od Ben Jedera, odlično je u srcu šesnaesterca uklizao Srnić.

FOTO: M. Vukadinović

8' Velika šansa za Pešića, proigrao ga je Rodić po levoj strani, nije najbolje zahvatio loptu Aleksandar Pešić, odlazi kraj gola, a do nje dolazi Bukari, usledio je Korner, koji domaćin nije iskoristio.

4' Kanga je u prazan prostor proigrao Bukarija, obećavajuća situacija, dobro se brane gosti. Još jednom je Bukari dobro ušao iza leđa odbrane, dodao je do Srnića, brani se Monako.

FOTO: M. Vukadinović

2' Ofanzivan Monako na startu, pokušali su proigravanjem u prazan prostor, ali je odbrana Zvezde dobro reagovala.

1' Počela je utakmica na stadionu Rajko Mitić.

Fudbaleri Monaka izašli su na zagrevanje na stadion "Rajko Mitić".

UOČI MEČA:

* Navijači su u velikom broju krenuli na "Marakanu"

Crvena zvezda - Monako

Stadion: Rajko Mitić  

Sudija: Harm Osmers (Nemačka)  

Zvezda: Borjan - Eraković, Milunović, Dragović, Rodić - Sanogo, Srnić - Bukari, Kanga, Katai - Pešić.

Monako: Nubel - Disasi, Maripan, Badiašil - Vanderson, Kamara, Fofana, Kajo Enrike - Golovin, Ben Jeder, Minamino

Najavili su iz redova domaćina da očekuju pun stadion i navijače sa barjacima koji će uplašiti rivala.

Biće ovo prvi susret srpskog tima i Monaka. Crvena zvezda je vezala dva remija pred prvu evropsku utakmicu, protiv Bačke topole i Partizana, oba meča završena su rezultatom 1:1. Sa druge stran, Monako je doživeo šokantan poraz od Troa u Ligi 1 2:4, a potom na gostovanju slavio protiv Nice 1:0.

Kneževi su trenutno desetoplasirani sa osam bodova, a Zvezda u Mocart bet Superligi zauzima drugo mesto, sa 19 bodova, jednjim manje od Novog Pazara, a takođe i dve utakmice manje.

Učinak Zvezde protiv timova iz Lige 1

Crvena zvezda je prvi put protiv francuskog tima igrala u sezoni 1990/91. Reč je o Olimpiku iz Marseja koji je u finalu Kupa evropskih šampiona savladan nakon penala 4:3 (0:0).  U UEFA Kupu 1998. godine savladali su crveno-beli Mec u prvoj rundi nakon penala (4:3), a potom ih je Olimpik iz Liona pobedio u drugoj rundi.

U sezoni 1999/2000. Srpskog predstavnika savladao je Monpelje 2:3. Na naredni duel protiv Francuza čekali su do 2005/06. kada su u grupi "E" UEFA kupa igrali sa Strazburom (2:2).

U drugoj sezoni Lige Evrope 2011/12. u plej-ofu kvalifikacija Zvezda se sastala sa Renom koji je prvi meč dobio 1:2, a potom 4:0. Samo sezonu kasnije igrala je Zvezda protiv Bordoa, takođe je eliminisana u plej-ofu, ovoga puta nakon 0:0 u prvom duelu, drugi je dobio Bordo 2:3.

Poslednji duel protiv tima iz Lige jedan crveno-beli su odigrali 2018/19- godine protiv Pari Sen Žermena. 6:1 francuski tim prvi meč, a u drugom su slavili 1:4.

REČ TRENERA ZVEZDE

Trener Zvezde Miloš Milojević govorio je o dva remija pred meč protiv "kneževa":

– Nisam zadovoljan kada ne dobijemo utakmice, ali igra nije bila slaba. Imali smo 27 udaraca i 11 okvir gola protiv TSC-a, uz malo sreće je moglo da ide na 3:1 ili 4:1. Ne opravdavam sebe, ali otkad je 1:1 sa Partizanom neuspeh na njegovom stadionu? Naš najveći rival se opredelio za defanzivnu orijentaciju, to govori o našoj snazi. Nema prostora za priče o krizi. Pobede nas guraju dalje, svesni smo toga, ali ne treba da nam bude presing. Razmišljamo samo o Monaku, arhivirali smo TSC, rekao je Milojević.

FOTO: FK Crvena zvezda

On je potom govorio o timu Monaka.

– Čeka nas kvalitetna utakmica protiv jakog protivnika iz fizički zahtevne lige. Moćni su i dominantni fizički, to su pokazali i protiv PSŽ, ali nisu vanzemaljci. Protiv ekipa gde su dominantni imaju problema. Uz disciplinu i našu igru možemo da napravimo rezultat. Poštujemo Monako, ne pobeđuje uvek bolji na papiru, ovde su padali veći od Monaka. Potreban nam je potpuni fokus – počeo je Milojević.

REČ TRENERA MONAKA

Trener francuskog tima Filip Kleman, govorio je o okršaju protiv srpskog šampiona.

– U grupi imamo rivale koje odlikuju puni stadioni. Nema velike razlike u kvalitetu među klubovima. Odgledali smo mnogo mečeva Zvezde i znamo da ima zavidnog iskustva u Evropi – rekao je Belgijanac.

Zvezda je u rezultatskoj krizi na poslednje dve utakmice u prvenstvu.

- Javnost donosi velike zaključke posle dve utakmice. Zvezda se nije mnogo promenila u odnosu na prošlu godinu u kojoj se dobro pokazala.

BONUS VIDEO VLAHOVIĆ NOVI REKORDER: Pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna