PA, GDE OVE MOMKE DA OMALOVAŽAVATE... Srbija na nestvaran način ušla u nokaut fazu Evrobasketa

D. N.

08. 09. 2022. u 19:39 >> 22:44

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije je na impresivan način završila prvu fazu Evropskog prvenstva u košarci: u poslednjem kolu grupe D savladala je direktnog konkurenta za prvo mesto, Poljsku, sa 96:69, čime je zakazala meč osmine finala Evrobasketa sa Italijom.

ПА, ГДЕ ОВЕ МОМКЕ ДА ОМАЛОВАЖАВАТЕ... Србија на нестваран начин ушла у нокаут фазу Евробаскета

FOTO: FIBA.Basketball

Omalovažavali su na društvenim mrežama neki košarkaški "stručnjaci", uglavnom iz inostranstva, ovu ekipu selektora Svetislava Pešića, tvrdeći da će zbog potencijalno lakšeg rasporeda u eliminacionim mečevima prepustiti Poljskoj čelnu poziciju.


A dobrovoljno prepuštanje pobede rivalu - nije u košarkaškom genu naše reprezentacije.

Koliko su rešeni bili "orlovi" da pokažu i drugima, ali i sebi, šta mogu protiv ekipe koja ima solidan kvalitet, a i prilične ambicije, moglo je da se primeti već u prvoj deonici.

Iako je Poljska tada šutirala sa čak 71% uspešnosti za dva poena, čak ni u tome nije bila bolja od "orlova" - koji su ubacili čak 83% takvih šuteva, a 50% trojki (naspram 17% kada se radi o suparničkom šutu s distance). Gospodarili su naši reprezentativci u reketu, i po broju skokova (10:3), a naročito po poenima - 20:4, što i ne čudi imajući u vidu bravure Nikole Jokića, koji je za osam minuta ubacio 10.


Jokić je čak i izlaskom obradovao srpske navijače - jer je mesto ustupio konačno opravljenom, važnom šrafu ekipe, Nikoli Milutinovu. A Milutinov je, uz saigrače, samo nastavio ono što su "orlovi" do tada radili.


On je za devet minuta ubacio deset poena, odlično gradio pozicije sa kolege, pa je prednost rasla i na 24 razlike, koliko je bilo već u 17. minutu utakmice (47:23).
Da vrlo ozbiljno shvataju osnovni cilj Svetislava Pešića, da se iz meča u meč napreduje, videlo se u sjajnoj odbrani, ali i emocijama koje su kuljale kada bi, čak i na +21, sudije pravile neverovatne propuste.


Tako je Nikola Jokić pred sam kraj poluvremena namerno faulirao svog tadašnjeg čuvara, Lukasa Kolendu, jer nije mogao da veruje da nije dosuđen školski primer prekršaja nad njim.


Uz taj detalj, ali pre svega ogromnu rezultatsku prednost i izvrsnu igru celog tima, otišlo se na veliki predah.


Sa njega su se Poljaci, logično, vratili nešto rešeniji, no na njihovu seriju od 10:4 Svetislav Pešić je reagovao pravovremeno i mudro: zatražio je tajmaut, posle kog su naši košarkaši zaigrali u transu, došavši za tili čas do 25 poena razlike.
Videlo se na licima rivala da već tada žele da se meč što pre završi, ali su njihove košarkaške patnje ipak morale da potraju punih 40 minuta igre, i to uz sve veći i veći rezultatski zaostatak.


No, važnije od konačanih brojki na semaforu u Pragu jeste utisak koji su u tamošnjoj Areni ostavili "orlovi", i tokom cele grupne faze, a i u ovom meču:


Odgovorno ponašanje u svakom trenutku, potpuna posvećenost kolektivnom uspehu, a sve to uz stručno vođenje od strane Pešića i njegovih saradnika koji su naš državni tim izuzetno spremili (i) za meč sa Poljskom, daju samo razloge za optimizam pred ono što sledi u Berlinu.

Evropsko prvenstvo u košarci 2022 - peto kolo

Srbija - Poljska 96:69 (28:14, 24:19, 20:17, 24:19)

Srbija: Davidovac 10p, 5as, 3sk, Gudurić 15p, 3sk, 3as, 2os, 1bl, Jagodić Kuridža 3p, 4sk, 2as, 2os, 1bl, Jokić 19p, 5sk, 1as, 1os, 1bl, Kalinić 11, Lučić 4, Marinković 1sk, 1as, Micić 12p, 9as, 4sk, Milutinov 16p, 3sk, 1as, Ristić

Poljska: Balcerovski 6, Cel 5, Dzijeva, Garbac 2, Lolenda 10, Mihalak 17, Olejnicak 4, Ponitka 7, Šenk, Sloter 3, Sokolovski 9, Ziskovski 6

KRAJ! Srbija - Poljska 96:69

39' Mihalak ređa trojke, stigao je do 17. poena, rezultat je 96:67. Na parketu je i Ristić.

37' - Posle kraćeg "naleta" Poljske, Gudurić trojkom donosi 94:59 Srbiji. Nedugo zatim oporavljeni Nikola Milutinov završava uz aplauze publike Evrobasket debi - 16 poena, tri skoka. Sjajan nastup našeg centra, sjajan.

36' - Najbolji strelac Poljske, Sloter, zaustavljen je na tri poena (šut 1/5). Toliko o pripremi i odbrani "orlova" na ovom meču...

Nikola Jokić bodri saigrače tokom meča Srbija - Poljska / FOTO: FIBA.Basketball

35' - Davidovac nesebično upošljava Milutinova, i to slanjem lopte o tlo. Centar naše reprezentacije je fauliran - a slobodno bacanje će izvesti posle tajmauta. Poljaci su ga tražili jer gube sa 88:55. Podsetimo, bilo je 56:43 kada je Pešić zatražio minut odmora. Od tada je 32:12.

34' - Dve trojke Micića zaredom (uz jednu odbrambenu bravuru, koja je naterala Poljake da vrate loptu na svoju polovinu) - Srbija vodi sa 31 poenom razlike, 86:55!

33' - Davidovac, posle poljske trojke, uzvraća istom merom. Još jednom se to pokazalo kao pravo rešenje za zonsku odbranu rivala - 80:55 vodi Srbija. Podsetimo, Poljaci su u trećeoj deonici za tili čas prišli na "-13", potom je Pešić tražio tajmaut i... rezultat je vidljiv.

32' - Prelazak poljske odbrane na "zonu" kažnjava Jaramaz trojkom iz desnog ugla - 77:52.

31' - Milutinov stiže do 12. poena - 74:50.

31' - U poslednju četvrtinu, košgeterski, Srbiju su uveli Jokić (19 poena), Kalinić (11), te Milutinov i Gudurić (ubacili po 10). U igru nisu ulazili Dušan Ristić i, očigledno još uvek nedovoljno oporavljeni, Vanja Marinković

Kraj treće deonice, Poljska trojkom prilazi na 72:50 (što je iznerviralo Pešića)

30' - Pred poslednji napad Poljske u trećoj deonici, Srbija je povela sa 72:47. Čak 25 razlike, odnosno +12 je napravljeno za nepunih šest minuta, otkako je selektor "orlova" pozvao ekipu da joj objasni gde greši.

29' - Raste prednost Srbije - 67:45 posle koša Gudurića! Kako sada daleko deluje onaj privremeni prilazak Poljaka na samo 13 razlike. Fantastičan odgovor "orlova" posle Pešićevog tajmauta.

Ne propustite: FENOMENALNO! Pogledajte ko je došao iz NBA lige da navija za Jokića i Srbiju na Evrobasketu - uz tri podignuta prsta (FOTO)

27' - E, tako se to radi. Pet brzih poena za Srbiju (posle Jokićevog gubljenja lote) - Kalinić trojkom, pa Gudurić prodorom u kontri donose 63:43. Poljska traži tajmaut, što i ne čudi, taman je bila prošla na -13, a onda je usledila serija od 7:0 posle Pešićevog minuta predaha.

25' - Jokić stiže do 17 poena, na treću asistenciju Gudurića - 58:43

24' - Poljska je serijom 10:4 otvorila drugo poluvreme, otuda ovaj tajmaut Svetislava Pešića.

Vasilije Micić na meču Srbija - Poljska na Evrobasketu / FOTO: FIBA.Basketball

23' - Dve lepe akcije Srbije su završene polovičnim učinkom, Gudurić je odlično proigrao Lučića u oba slučaja, ali je samo jedan zicer iskorišćen. Poljaci, međutim, deluju nezaustavljivo. Ređaju se njihove brze napadačke akcije, pogađaju i sa malo veće distance, i kroz (potpuno "otvoren") reket Srbije - Pešić traži tajmaut, jer je prednost splasla na 56:43.

22' - Poljaci prilaze na 54:38 posle dve brze akcije. U međuvremenu je Jokić poentirao za Srbiju.

21' - Počelo je drugo poluvreme

Kraj poluvremena, Srbija ga je dobila sa 52:33.

20' - Nikola Jokić je tako očigledno fauliran, da je potpuno neverovatno da sudije to nisu videle. Onda on u besu povlači svog čuvara (Lukaša Kolendu) pa mu je "svirana" nesportska lična greška. Jokić odlazi do arbitara da ih pita šta rade...

20' - Jokić trojkom stiže do 13. poena na meču - 52:31. Navijači skandiraju "MVP, MVP" jedinom našem "dvocifrenom" igraču, a Srbija uspeva da osvoji loptu.

19' - Posle nestvarnog dosadašnjeg nastupa "orlova" protiv tima za koji se tvrdilo da bi mogao da uzdrma Srbiju i "preotme" joj prvo mesto, malo je popustila odbrana u našoj nacionalnoj selekciji. Poljaci to koriste da bez nekog naročitog otpora postignu dva koša u nizu, te Pešić traži tajmaut. Semafor pokazuje 49:31 za Srbiju, uz 72 sekunde do kraja druge deonice.

18' - Šesti poen (uz tri skoka i pet asistencija) Vase Micića, koji dolazi do lopte posle dalekometnog promašaja Kalinića - 49:27

17' - Milutinov izlazi posle odličnih devet minuta na parketu. Menja ga Nikola Jokić. Rezultat je 47:25.

17' - Kakav nastup "orlova", ovo je milina gledati... Sjajna odbrana donosi lagane poene iz kontri (8:0 je u takvim situacijama), rezultat je 47:23 nakon što su u prethodnih minut i po precizni bili oporavljeni Milutinov (10 poena), Gudurić i Micić.

15' - Milutinov sa linije penala stiže do osmog poena. Od kad je ušao u igru umesto Jokić, devet poena više je Srbija dala nego što je primila. Rezultat je 41:21

14' - Sad Milutinov poentira, na dodavanje Jagodića Kuridže - 39:18! Poljska traži tajmaut. 

13'  - Posle penala Milutinova, u narednoj akciji "orlova" upravo centar Srbije hvata loptu, dodaje Jaramazu, a ovaj asistira Davidovcu za trojku - 37:18

11' - Koliko je Milutinov važan... Na početku druge deonice (na parketu je sa Davidovcem, Gudurićem, Jaramazom i Jagodićem Kuridžom) odlično pravi blok za Gudurića, kome ostaje lakši deo posla da poentira. A čak i kada Milutinov promaši, kao u narednoj akciji, to je (da se malo našalimo) idealno uradio - lopta je pala u ruke Jaramaza, koji donosi 32:16 Srbiji!

Kraj četvrtine. I to prilično impresivne, kada se o Srbiji radi - ne samo zbog vođstva od 28:14. Iako je Poljska šutirala sa čak 71% za dva poena, ni u tome nije bila bolja od "orlova" - koji su ubacili čak 83% takvih šuteva, a 50% trojki (naspram 17% kada se radi o suparničkom šutu s distance). Gospodarili su naši reprezentativci u reketu, i po broju skokova (10:3), a naročito po poenima - 20:4, što i ne čudi imajući u vidu bravure Nikole Jokića, koji je za osam minuta ubacio 10, pa čak i izlaskom obradovao srpske navijače - jer je mesto ustupio konačno opravljenom, važnom šrafu ekipe, Nikoli Milutinovu.

10' - Micić ostvaruje četvrtu, pa petu asistenciju! Prvo za Davidovca koji se probio po čeonoj liniji, a potom za Jagodića Kuridžu u konri - 28:14!

9' - Milutinov se odmah upisuje u listu strelaca, no 24:12 je odmah smanjeno, Mihalak je bio precizan - 24:14.

8' - Nikola Jokić, posle 10 poena (dva skoka, jedna asistencija, jedan krađa), napušta teren, a na Evrobasketu 2022 debituje Nikola Milutinov. Podsetimo, nije igrao zbog virusnih problema, a njegov povratak u tim može veoma da ohrabri "orlove" pred nokaut fazu šampionata.

8' - Jokić omogućava Miciću da se "ispravi" posle promašenog šuta - naš centar krade loptu rivalima usred kontre, proigrava plejmejkera - 22:11

7' - Jokić nastavlja da odlično rešava 1-na-1 situaciju. Novi njegov pogodak, 20:11

7' - Nova strpljiva akcija Poljske donosi njen novi pogodak, iako je JOkić pokušavao da pomogne Jaramazu koji se nosio sa višim od sebe (došlo je do odlaganja lopte u stranu, pa asistencije Ponitke za Ziskovskog - 19:11.

6' - Poljaci su iskoristili "bonus", pa će svaki njihov prekršaj donositi slobodna bacanja Srbiji u preostalih četiri i po minuta prve deonice. A posle trojke Poljske, morala je ta ekipa da traži tajmaut. Naime, Jokić je odlično proigrao Lučića, a onda je kiks rivala tropoteznim matom kažnjen. Akcija Micić - Jaramaz - Kalinić, za manje od sekund i po, donela je 18:9 Srbiji.

5'  - Jokić nastavlja da dominira, već je dao više poena od cele ekipe rivala, osam. Rezultat je 14:6.

4' - Greše naši, prejako je bacio Micić loptu Kaliniću, koji je u skoku uhvatio i probao da proigra Jokića, no on nije uspeo da loptu uhvti pa su mu je rivali oduzeli. Ali, na drugoj strani Sloter promašuje, pa (posle promašaja Kalinića u kontri) Jokić donosi 12:6 Srbiji.

4' - Poljska, kao što smo i poručili u najavi, igra vrlo slično Srbiji - izuzetno strpljivo, sa dosta kretnji igrača bez lopte, smireno se traži procep u odbrani rivala. Jedna takva akcija omoguća je Celu da smanji na 10:6

3' - Kalinić se nadovezuje na trojku Jaramaza - 10:4!

3' - Jaramaz ne uspeva da trojkom uveća prednost Srbije, Sloter potom lepo uočava utrčavanje Balcerovskog. No, 4:4 je kratko trajalo na semaforu, Ognjen Jaramaz pogađa porvu trojku na meču - 7:4

2' - Sloter nije uspeo da pogodi i pored dobrog bloka koji su mu priredili saigrači, ali zato Jokić i pored dvojice čuvara ubacuje loptu u koš Poljske - 4:2

1' - Jokić pogađa s linije penala - 2:2

1' - Srbija ima 26,8 poena po meču iz suparničkih reketa, Poljaci nešto manje od 22. A upravo su odatle reprezentativci Poljske poveli - 0:2, Balcerovski pogađa preko Jokića. A onda je pomenuti bivši igrač Mege - faulirao bivšeg igrača Mege, pa će Jokić imati slobodna bacanja.

1' - Počela je utakmica! Pobeda donosi Srbiji prvo mesto u grupi, a Poljsku u tom slučaju šalje na treću poziciju. U suprotnom, ako Poljska pobedi, ona je prva u grupi, a Srbija druga.

20.58 - Micić, Jaramaz, Lučić, Kalinić, Jokić su članovi početne petorke Srbije

20.57 - Startnu postavu Poljske čine Balcerovski, Sokolovski, Cel, Sloter i Pontika

20.55 - U toku je intoniranje himni. "Bože pravde", sada već tradicionalno, prilično gromko odzvanja u praškoj areni

20.30 - REŠENA JOŠ JEDNA DILEMA: Iz grupe u kojoj je Srbija, bez nokaut faze ostala reprezentacija koja je Evrobasket počela sa dve pobede

20.20 - Odlična vest za "orlove"! U ekipi su i Nikola Milutinov, i Vanja Marinković, koji su zbog virusnih problema odsustvovali u minulom periodu. Milutinov još nije igrao na ovom Evrobasketu, a Marinković je imao prosek od 14,5 poena po meču, do trenutka kada se, pred treće kolo, razboleo, osetivši stomačne tegobe.

19.40 - Dolazak naših košarkaša u halu pred meč s Poljskom:

Uoči meča

Da će naši biti u prilici da budu u prvi u grupi, nadali su se svi koji "orlove" prate, nadali su se i oni, ali i selektor Pešić. Međutim, to što se došlo u priliku, ne znači da je ona i ostvarena.

Poljska je, trenutno, tik iza Srbije na tabeli, a može da prestigne naš nacionalni tim pobedom u međusobom duelu, jer bi obe ekipe imale po 4-1, pa bi se bolje kotirala ona ekipa koja je pobedila u direktnom megdanu suparnika koji ima isti učinak. Poljaci su, pritom, tim koji je pobrao mnoge simpatije naših košarkaša. A poštovanje stručnog štaba.

Ređali su se ovih dana komplimenti iz tabora "orlova" o tome kako Poljska igra sličan sistem kao Srbija, kako tamo svako zna šta radi, kako na svakoj poziciji postoje po dva dobra košarkaša, kako se čitava ekipa podigla posle početnog poraza i od tada je milina gledati je...

Iskrene su bile to reči iz selekcije Srbije, nikako da bi se rival "uljuljkao", jer Poljska jeste pokazala navedene kvalitete, a ima i rezultate koji joj omogućavaju da se nada da može do prvog mesta u grupi.

Biti prvi ili drugi nije nimalo svejedno zbog predstojeće nokaut faze, koja će se održati u Nemačkoj, pa ovaj poslednji meč Evrobasketa u areni u Pragu ne samo da je važan zbog prestiža, dobre forme pred osminu finala, već upravo i iz takmičarskog razloga. O kalkulacijama na Evrobasketu smo vam na portalu "Novosti" još juče pisali, kada su završetna takmičenja u grupama A i B, a danas je postalo i prilično jasno ko bi mogao da bude rival Srbije u osmini finala, jer se nazire i epilog grupe C, s kojom se "naša" grupa i ukršta.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju