PARTIZAN SE OPROSTIO OD ŠOLETA: Poslednji pozdrav Milutinu Šoškiću od voljenog kluba

Novosti online

29. 08. 2022. u 10:23

FUDBALSKI klub Partizan se oprostio čituljom u "Novostima" od legendarnog golmana Milutina Šoškića.

ПАРТИЗАН СЕ ОПРОСТИО ОД ШОЛЕТА: Последњи поздрав Милутину Шошкићу од вољеног клуба

FOTO: Privatna arhiva

- U sazvežđe besmrtnih zauvek se preselio jedan od najvećih fudbalskih umetnika koje je Humska imala. Tvoj odlazak je nenadoknadiv gubitak za Partizan. Generacije će sa ponosom učiti o tebi. Počivaj u miru, šampione - piše u čitulji koju su dali iz Humske.

Foto Novosti

Tekst potpisa

Podsećanja radi, legendardni golman "crno-belih" i reprezentacije Jugoslavije Milutin Šoškić preminuo je u subotu u 85. godini života.

Šoškić je rođen 31. decembra 1937. godine u Jablanici kod Peći, fudbal je počeo da trenira sa 11 godina u Crvenoj zvezdi, ali je zbog nesporazuma sa domaćinom stadiona odlučio da nastavi u Partizanu.

U Humskoj je i stekao svetsku slavu, za Partizan je igrao 11 godina (1955-1966), a kruna karijere među "crno-belima" je finale Kupa šampiona 1966. godine koje je srpski tim izgubio u finalu od Real Madrida 2:1 nakon preokreta.

Nakon toga, član Kelna bio je pet godina gde je 1971. godine i završio igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 50 puta u periodu od 1959. do 1966. godine, za to vreme osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Rimu i srebro na Evropskom prvenstvu u Francuskoj iste godine.

Bio je član reprezentacije sveta 1965. godine protiv Engleske na Vembliju.

Po završetku igračke karijere završio je višu trenersku školu. Nakon toga je postao trener OFK Beograda u kom je ostao pet godina. Potom je preuzeo Kikindu koju je vodio u Drugoj saveznoj ligi, a zatim se vratio u Partizan da bude jedan od pomoćnih trenera. Radio je zajedno sa Milutinovićem i Bjekovićem. U to vreme Partizan je imao nekoliko kvalitetnih golmana kao što su Fahrudin Omerović, Ranko Stojić i Rade Zalad.

Nakon što je Bora Milutinović 1993. postao selektor reprezentacije Sjedinjenih Država postavio je Šoškića za trenera golmana. Na toj funkciji je Šoškić ostao i nakon odlaska Milutinovića sve do 2006. Za to vreme Amerikanci su učestvovali na četiri Svetska prvenstva i imali nekoliko kvalitetnih golmana kao što su: Bred Fridel, Kejsi Keler i Tim Hauard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)