STANKOVIĆ NA PREKRETNICI: Trener Zvezde mora još odlučnije da uzme stvari u svoje ruke posle novog neuspeha u Ligi šampiona

Z. ĆOROVIĆ

25. 08. 2022. u 09:30

TRAGEDIJA, katastrofa, velika nesreća... Teške, prejake reči koristile su se da opišu treći uzastopni brodolom Crvene zvezde u pokušaju da se domogne Lige šampiona. Tamo gde je bila 2018. i 2019, kada je kao autsajder izbacivala jače od sebe, Salcburg i Jang bojs.

СТАНКОВИЋ НА ПРЕКРЕТНИЦИ: Тренер Звезде мора још одлучније да узме ствари у своје руке после новог неуспеха у Лиги шампиона

FOTO: FK Crvena zvezda

Međutim, posle toga se kao favorit sapliće na slabijim od sebe, od kiparske Omonije, moldavskog Šerifa i izraelskog Makabija Haife (2:2, 2:3). Iza svih tih neuspeha stoji trenerski potpis Dejana Stankovića, igračke legende, velikog ljubimca navijača, ali još uvek mladog stručnjaka koga fudbalska sudbina i dalje muči i tera da uči na greškama.

Još mu ne dozvoljava da sa svojim timom uživa u društvu najboljih evropskih ekipa.

"Izgoreo" je Deki opet u silnoj želji da ubaci svoj tim u elitno društvo, gde bi se zaradile duplo veće pare, igrali spektakli protiv velikana, koji su, realno, i dalje na mnogo višem nivou od srpskog prvaka, pre bi se reklo, nedodirljivi. Ipak, imaju pravo i oni Zvezdini navijači koji kažu "baš me briga koji će rezultat da bude kada Real sa Benzemom dođe na 'Marakanu', ili PSŽ sa Mesijem i Nejmarom". Teško je svima udovoljiti i argumentovano objasniti da je Liga Evrope i dalje prava mera, kada ispadneš od slabijeg na korak od fudbalskog raja.

Taj težak i neprijatan teret tri godine se gomila na Stankovićevim plećima. Ipak, kada se na drugu stranu vage stavi sve ostalo šta je uradio, sa het-trikom titula i standardno odličnim izdanjima u Ligi Evrope, prevagnuće i to "debelo" na onu pozitivnu stranu.

Jak je Deki, istrpeće kritike i one dobronamerne i one zajedljive i zloćudne, kojih je u ovakvim padovima mnogo više. Navijači će uvek biti uz njega, jer ih je "kupio" za sva vremena strašću i predanošću, fanatičnom ljubavlju prema Zvezdi. U klubu mu veruju jer je očigledno da u sebi ima nešto posebno, pobedničko, što je kao igrač pokazivao, a sigurno će te svoje kvalitete preneti i na trenersku karijeru. On je rešenje na duge staze i zato ga treba istrpeti, podržati ga i u ovakvim, nezahvalnim situacijama.

Zato je vreme i da Stanković okrene list i da sredi situaciju u ekipi. Ne na ishitren i impulsivan način, kako je često radio, pa se dešavalo da se "uhvati za gušu" sa igračima, a onda se sa nekima miri, sa nekima ne. Ili da bude odlučniji kada Sanogo odbije da uđe kao rezerva protiv Partizana, a onda se još uvređeni vezista i ne izvini saigračima u svlačionici. Bezobrazno i nedolično ponašanje Kange prilikom izmene mora da se ekspresno osudi i sankcioniše, nikako da se prećuti na konferenciji za medije posle utakmice.

LjUT Gelor Kanga/FOTO: FK Crvena zvezda

Pod hitno Zvezdin trener mora da pronađe i obelodani razloge što mu je ekipa fizički i psihološki klonula u oba druga poluvremena najvažnijih bitaka sa Makabijem i nije umela da sačuva prednost od 2:1, pogotovo pred svojim navijačima. Jer, sve su to i njegovi propusti. Nije pobegao od odgovornosti, prvi je rekao da je spreman da snosi konsekvence, iako je svima bilo jasno da za njega nije moglo da bude gore kazne od onakve eliminacije pred krcatom "Marakanom".

Nije tragedija igrati u Ligi Evrope, takmičiti se u društvu Mančester junajteda, Rome, Arsenala... Tragično i neozbiljno će biti ukoliko Dejan Stanković posle treće gorke pilule ne sazre i postane ozbiljan, odlučan i beskompromisan trener, baš onakav kakav je bio i kao igrač.

Suze heroja Pavkova na rastanku

SUROVO Milan Pavkov/FOTO: FK Crvena zvezda

SUZE Milana Pavkova zabolele su i mnoge one koji ga obožavaju. Navijači crveno-belih, oni pravi, pokušali su brojnim porukama da uteše i podrže visokog napadača kome je teško pao autogol u 90. minutu protiv Makabija. Fudbalski bogovi su ovoga puta bili nemilosrdni prema skromnom momku iz Begeča. Baš kao što su ga "pogledali" i vinuli u nebesa kada je bio junak protiv Liverpula. Šteta je ako Milanov rastanak bude ovakav, tužan, jer su velike šanse da će on uskoro potpisati za Al Fejhu, klub iz Saudijske Arabije. Mogao je Pavkov mnogo više, i u Zvezdi, kao i da pronađe neki bolji klub gde će nastaviti karijeru. To je, ipak, još veća šteta.

BONUS VIDEO: Reakcija "delija" posle eliminacije Zvezde u plej-ofu za Ligu šampiona od Makabija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu