OVO JE NOVA LIGA ŠAMPIONA: Srpskim klubovima neće biti lako, odluka pada desetog maja

Novosti online

13. 04. 2022. u 17:44

POSLE najava iz krugova bliskih UEFA, da evropska fudbalska unija sprema novi format takmičenja u evro-kupovima, stiglo je i detaljnije objašnjenje o čemu se radi.

ОВО ЈЕ НОВА ЛИГА ШАМПИОНА: Српским клубовима неће бити лако, одлука пада десетог маја

Foto: M. Vukadinović

Naime, format koji je UEFA već neko vreme razmatrala, gotovo je izvesno, stupiće na snagu u sezoni 2024/25, samo se čeka deseti maj kada će ga Izvršni komitet UEFA ratifikovati.

Novi sistem takmičenja u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija predviđa, kako je i najavljivano, proširenje prve faze na 36 sa dosadašnjih 32 tima. Igralo bi se po kombinovanom švajcarskom sistemu, ali ne deset kola kako je najavljivano nego osam, jer bi bilo teško uklopiti u kalendar dodatna dva kola.

U novom formatu direktan plasman u Ligu šampiona imalo bi 25 ekipa, a preostalih 11 bi se popunilo po sledećem kriterijumu: Branilac titule Lige šampiona, ukoliko ne izbori mesto kroz domaću Ligu, osvajač Lige Evrope iz prethodne sezone, pet timova iz takozvane "staze šampiona", dve ekipe iz "ligaške staze" i potvrda ranije najavljenog noviteta - dva kluba sa najboljim petogodišnjim koeficijentom koji nisu uspeli da se kvalifikuju u Ligu šampiona preko nekog od gornjih uslova.

Upravo je ova poslednja stavka izazvala najviše kritika. Jasno je da je UEFA tim pravilom želela da odobrovolji bogate klubove koji još nisu odustali od ideje Evropske Superlige, ali kritičari smatraju da će upravo ovo pravilo povećati jaz izmežu bogatijih i siromašnih klubova.

Kada bi ovo pravilo bilo primenjeno na sledeću sezonu, po sadašnjem stanju na tabelama evropskih liga i petogodišnjem klupskom renkingu UEFA, ova dva mesta zauzeli bi Mančester junajted i Roma.

Ko će s kim igrati u prvoj fazi odlučivaće žreb. Ovih 36 ekipa biće podeljeno u četiri jakosne grupe po UEFA Koeficijentima i svaki tim bi igrao po dva meča sa po dve ekipe iz svake grupe, uključujući i svoju. To praktično znači da bi ekipe sa slabijim koeficijentom imale šest mečeva sa težim rivalima, a to je još jedan način da UEFA olakša velikim klubovima prolaz u drugu rundu. S druge strane, to se kosi sa tvrdnjom ideologa Superlige da niko ne želi da gleda okršaje jakih klubova sa slabijima u Ligi šampiona. 

To je i glavna razlika između ovog sistema takmičenja i načina na koji se određuju protivnici na šahovskim turnirima po švajcarskom sistemu - jer tamo u narednoj rundi igraju timovi koji su najbliži jedni drugima na tabeli.

To bi u Ligi šampiona bilo nemoguće napraviti jer bi se parovi za naredno kolo pravili tek po završetku prethodnog. A to komplikuje mnogo stvari, pre svega organizaciju i prodaju TV prenosa.

BONUS VIDEO - Da li je Partizan oštećen protiv Čukaričkog?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna