ODLUKA PADA NA DAN POBEDE? Đoković će sigurno biti prvi do 9. maja, a poraz pre polufinala Madrida bio bi poguban

Novosti online

13. 04. 2022. u 15:13

DUGO očekivani povratak na teren Novaka Đokovića nije ispao onako kako su se nadali navijači najboljeg tenisera sveta, ali poraz u drugom kolu Monte Karla neće mnogo poremetiti njegovu poziciju na prvom mestu ATP liste.

ОДЛУКА ПАДА НА ДАН ПОБЕДЕ? Ђоковић ће сигурно бити први до 9. маја, а пораз пре полуфинала Мадрида био би погубан

FOTO: EPA

Jer, Nole nije ni branio mnogo poena - brisaće mu se 90, koliko nose treće kolo od prošle godine i četvrtfinale iz 2019. godine, što je 50 odsto od 180 (ATP je računala ovaj potonji rezultat u zbir našeg tenisera, mada to ništa ne znači).

S druge strane, njegov najbliži pratilac Danil Medvedev nije ni nastupio u Kneževini, zbog čega će mu sa ATP liste koja izlazi u ponedeljak biti brisano 180 bodova za polufinale iz 2019. Rus je prošle godine izostao jer je pred početak turnira testiran pozitivno na koronavirus.

To znači da će Novakova prednost nad Danilom u ponedeljak iznositi 110 poena - Đoković 8340, Medvedev 8230.

U nedelji posle Monte Karla Novak će braniti 90 bodova za polufinale Serbia opena, dok će se Danilu brisati 150 bodova za finale Barselone iz 2019. godine. Rus neće ni ove godine u Barselonu, tako da će se njegov zaostatak sigurno dodatno uvećati, najmanje za 60 bodova, čak i ako Nole ispadne na startu u Beogradu.

Posle Beograda i Barselone na programu su turniri u Minhenu i Estorilu, ali tu nedelju će prva dva igrača sa ATP liste iskoristiti kao odmor pred ozbiljne izazove - masterse u Madridu i Rimu.

Tu već nastupaju problemi za Đokovića, pošto sa ta dva turnira brani 1100 bodova zbirno, a Medvedev samo sto. Ovo znači da bi Danil već posle Madrida, na listi koja izlazi na Dan pobede 9. maja, mogao da se vrati na prvo mesto i potisne Novaka na broj dva. 

U Minhenu će nastupiti Aleksandar Zverev, ali Nemac nije u prilici da se umeša u borbu za prvo mesto jer trijumf u Bavarskoj donosi samo 250 bodova, a potom sledi Madrid na kome brani titulu. Slično je i sa Cicipasom, koji brani titulu u Monte Karlu, gde će mu rival u trećem kolu biti naš Laslo Đere, i finale Barselone.

Ni Nadal nije neposredna opasnost, čak i ako zaigra u Madridu i Rimu, mada postoje najave da će odmarati sve do Rolan Garosa na koji baca sve karte u trci da zapečati svoje vođstvo u broju osvojenih grend slemova ispred Novaka i Federera. Ipak, zahvaljujući činjenici da Zverev brani titulu u Madridu, a Rafa "samo" polufinale, na pomenutoj listi od devetog maja, Bik sa Majorke preteći će Nemca i izbiti na treću poziciju.

Novak, dakle, ostaje broj 1 sigurno do drugog maja, a da li će Dan pobede dočekati kao prvi reket sveta zavisi od rezultata koje u Madridu ostvare on i Medvedev. Potrebno je da Nole osvoji 240 bodova više od Rusa. Ukoliko Medvedev stigne do finala, Đoković mora da osvoji titulu. Ako Rus stane u polufinalu ili u četvrtfinalu, našem asu finale garantuje prvo mesto. Ukoliko Medvedev ispadne pre četvrtfinala ili uopšte ne nastupi u Madridu, Novaku je dovoljno polufinale. Sve ispod polufinala na terenima Kaha Magike u Manzanjaresu za našeg tenisera znači pad na drugu poziciju, nezavisno od Danilovog rezultata.

Prepuštanjem prvog mesta Medvedevu 9. maja, Novakov zbir nedelja zaustavio bi se na 368, devet manje od apsolutnog rekorda Štefi Graf. Imajući u vidu koliko poena do kraja sezone naš teniser brani, obaranje ovog rekorda mogla bi biti misija teža nego što se činilo pre samo nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO - SASTANAK VUČIĆA I ĐOKOVIĆA

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!