SRPSKO SPORTSKO ČUDO! Naše fudbalerke pobedile višestrukog prvaka Evrope i sveta, Nemačku, i zakoračile ka istorijskom Mundijalu!

Novosti online

12. 04. 2022. u 18:33

MOGLO bi se reći da ona čuvena rečenica Garija Linekera da je fudbal igra u kojoj 22 osobe jure za loptom, a na kraju pobedi Nemačka - baš i ne važi kada se radi o Srbiji. Jer, ne samo u muškoj konkurenciji, zahvaljujući onom golu Laneta Jovanovića, već i u mnogo težoj, ženskoj, u kojoj su Nemice još uspešnije od svojih muških kolega, Srbija je pobedila. Baš danas desilo se baš takvo čudo, koje je našim fudbalerkama otvorilo vrata ka plasmanu na Svetsko prvenstvo.

СРПСКО СПОРТСКО ЧУДО! Наше фудбалерке победиле вишеструког првака Европе и света, Немачку, и закорачиле ка историјском Мундијалу!

FSS

No, krenimo redom.

Da, naša reprezentacija stvarno savladala Nemačku i to sa 3:2 (1:0), u meču koji će ostati zlatnim slovima ispisan u istoriji ženskog fudbala. Sa nova tri boda izabranice selektora Predraga Grozdanovića došle su na korak do plasmana u baraž za prvenstvo sveta koje se iduće godine održava na Novom Zelandu.

Hrabro je Srbija ušla u meč, igrale su naše devojke visok presing, iznenadile Nemice koje su u tim uvodnim minutima morale da se brane. I, bilo je situacija u kojima su gošće izbacivale loptu sa gol linije, sreća im je bila saveznik da već tada Srbija ne dođe u vođstvo. Višestruki prvak sveta i Evrope nije očekivao tako agresivnu ekipu domaćina i zaista je imponovao pristup naših devojaka. S druge strane i Nemice su demonstrirale snagu, pokazale zašto su jedna od najboljih selekcija sveta. U trenucima neizvesnosti pred našom golom, stativa i prečka su bili saveznik srpske selekcia. Svega je bilo u tih prvih 45 minuta igre, mnogo trčanja, agresije, sjajnih proigravanja i šansi. I gol.

Igrao se 36. minut kada je Alegra Poljak u stilu Aleksandra Mitrovića u Lisabonu, sačekala centrašut na drugoj stativi i onda glavom matirala Merle Froms, za erupciju oduševljenja na tribinama Sportskog centra FSS u Staroj Pazovi. Bio je to, kako piše sajt Fudbalskog saveza Srbije "gol istine, gol velike nade, gol koji Srbiju približava cilju, plasmanu u baraž za Prvenstvo sveta".

I nastavak je doneo sličnu priču sa početka meča, a igrao se 49. minut kada je Jovana Damnjanović udvostručila prednost Srbije i nagovestila veliku senzaciju.

Znanje, kvalitet, ali ovoga puta i fudbalska moć, tehnička i taktička, bili su na travi stadiona u Staroj Pazovi. I mnogo emocija, jer ovo je dan koji će ostati upisan u istoriji ženskog fudbala. Imati dva gola plusa protiv Nemačke ne dešava se "svako malo".

Imale su naše fudbalerke prednost od 2:0 do 60. minuta kada su gošće demonstrirale svoje umeće i uspele da smanje vođstvo. Trebalo je sada izdržati, pogotovo što je Srbija ušla u ovaj meč osetno hendikepirana bez nekoliko važnih igračica. Ali, selektor Predrag Grozdanović nije hteo da se ekipa brani, naprotiv, tražio se pogodak koji bi Nemice definitivno stavio u veliki problem. Verovatno se ni one ne sećaju kada su u nekim kvalifikacijama primile tri gola za nepunih 70 minuta igre, a Srbija im je to priredila u 69. minutu - ponovo je sve sama završila sjajna Jovana Damnjanović. Izdržala je duel sa nekoliko protivničkih igračica i plasirala loptu ispod istrčale Merle Froms. "Sada već i nemoguće može biti moguće. San da postane java", pisao je FSS o tom trenutku.

Do kraja meča Nemačka je uspela samo da ublaži poraz, preko Vesmutove. Ali, istorija je definitivno ispisana, jer, ostaje zapisano  Srbija 3 – Nemača 2!

U ovom trenutku, sa po osam odigranih mečeva, na vrhu tabele grupe H su Nemačka koja ima 21 bod i Srbija sa 18. Treće su Portugalke sa sedam utakmica i 13 prikupljenihbodova, a ostatak konkurencije (Turska, Izrael i Bugarska) više nema šansi da se umeša u borbu za dve vodeće pozicije. Prvoplasirana ekipa, posle 10 odigranih kola, ide direktno na Mundijal, a drugoplasirana u baraž.

Srbija - Nemačka 3:2 (1:0)

Strelci: 1:0 Poljak 36, 2:0 Damnjanović 49, 2:1 Šuler 60, 3:2 Vesmut 90+2. Stadion u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Srbija: Kostić, Stefanović, Damjanović, Slović, Frajtović, Petrović, Pavlović (76. Milivojević), Filipović, Mijatović (90+5 Krstić), Damnjanović (76. Stupar), Poljak (90+5 Pantelić). Selektor Predrag Grozdanović

Nemačka: Froms, Klajherne (75. Anijomi), Feldkamp, Oberdof, Šuler, Hut, Popo, Gvin, Ral (46. Marošan), Magul (54. Dalman), Brand (46. Vesmut). Selektor Martina Vos – Teklenburg

BONUS VIDEO: Da li je Partizan oštećen na Banovom brdu?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)