ŠOK ZA KOLEKCIONARE: Panini sličice odlaze u istoriju?

Novosti online

06. 04. 2022. u 12:15

KOMPANIJA „Panini“ nakon pet decenija ukida čuvene albume sa sličicama fudbalera.

ШОК ЗА КОЛЕКЦИОНАРЕ: Панини сличице одлазе у историју?

FOTO: EPA

Kako najavljuju iz „Paninija“, albumi sa sličicama biće ukinuti pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine.


Prvi album sa sličicama fudbalera pušten je u prodaju pred Svetsko prvenstvo u Italiji 1970. godine, a osam godina kasnije, povodom Prvenstva sveta u Nemačkoj 1978, usledila je premijera puštanja u prodaju širom sveta.

Od tada „Paninijev“ album stekao je kultni status, i u mnogim zemljama sveta pred velika prvenstva razmenjuju se sličice, i to u okviru većih okupljanja razmenjivača sličica, kao što se to tradicionalno organizuje u Beogradu ispred hotela „Moskva“.

Rekordan broj prodatih sličica Panini ostvario je 2006. sa albumima za Svetsko  prvenstvo u Nemačkoj, kada je prodato 800 miliona sličica.

Upravo pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. Panini ukida štampanje albuma i sličica, ali će posao preuzeti američki koncern „Tops“, koji je otkupio prava za taj turnir, kao i Ligu nacija i prvenstvo Evrope za žene 2025.

Panini će, bar za sada, zadržati saradnju sa FIFA i napraviti album i sličice za Mundijal u Kataru, a da li će nastaviti saradnju i kasnije ili će Amerikanci preuzeti i taj posao legendarnoj italijanskoj kompaniji, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO - Banatski kao engleski derbi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SKANDAL: UEFA pokrenula istragu o žrebu za EURO 2024! (VIDEO)