SRBI UVEK UZ RUSIJU! Stižu zahvalnice nakon gesta košarkaša Crvene zvezde pred meč sa Žalgirisom u Evroligi

V. P.

05. 04. 2022. u 21:42

STIŽU zahvalnice iz Rusije nakon gesta košarkaša Crvene zvezde, koji su pre utakmice sa Žalgirisom u Kaunasu odbili da drže transparent u bojama ukrajinske zastave s porukom "Stop ratu".

СРБИ УВЕК УЗ РУСИЈУ! Стижу захвалнице након геста кошаркаша Црвене звезде пред меч са Жалгирисом у Евролиги

FOTO: Printskrin

Srpski klub je tim povodom izdao saopštenje kojim se distancira od uplitanja politike u sport, o čemu je govorio i nekadašnji reprezentativac "zbornaje" Vitalij Nosov, osvajač srebrnih medalja na svetskim prvenstvima 1994. i 1998.

- Šarunas Jasikevičijus je loše govorio o Rusiji i rekao da ne želi da vidi naše klubove u Evroligi. Posle tih reči, on za mene više ne postoji. Srbi će uvek biti uz Rusiju.

Veliko hvala igračima Crvene zvezde, koji nisu pratili vođstvo "divnih" organizatora utakmice u Kaunasu. U svakom slučaju, politika ne bi trebalo da se tiče košarkaša. Oni nisu odgovorni za odluke koje donose državne vlasti. Svi znaju da sport treba da bude van politike, ali sada je sve otišlo predaleko i ljudi zbog toga pate - izjavio je Nosov, koji je svojevremeno kao igrač Olimpije iz Ljubljane već stekao uvid u uticaj politike na sport tokom zbivanja u bivšoj Jugoslaviji.

Potez igrača Crvene zvezde pohvalila je i generalna sekretarka Ruske košarkaške federacije Natalija Galkina.

- Podrška srpskih igrača i navijača važna je za rusku košarkašku zajednicu. Oni pokazuju da sport treba da bude van politike. I mi podržavamo ovu ideju - rekla je Galkina, uz konstataciju da će RFB razmotriti opciju igranja utakmica u Srbiji, ukoliko se ruskim klubovima dozvoli nastup u takmičenjima.

Dotakla se i mogućeg podnošenja tužbe Sudu za sportsku arbitražu (CAS) protiv odluke FIBA da zabrani ruskim klubovima i reprezentaciji učešće na međunarodnim turnirima

- Sada sami klubovi razmatraju tu mogućnost, mi još nismo doneli takve odluke.

ČEKA SE REAKCIJA EVROLIGE

EVROLIGA je odgovorila na pitanje jedne ruske televizije o pokretanju disciplinskog postupka protiv Žalgirisa zbog isticanja NATO zastave na tribinama tokom utakmice sa Zvezdom.

- Evroliga konstantno nadgleda sve utakmice i događaje tokom njihovog odigravanja. Kada uočimo nešto što je u suprotnosti sa pravilima takmičenjima, preduzimaju se neophodne mere - poručeno je iz pres-službe.

Zvezda je saopštila da očekuje od Evrolige da sankcioniše kršenje njenih osnovnih načela tokom meča u Litvaniji.

BONUS VIDEO - Sportsk iskandal koji je ušao u istoriju

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest