SAOSEĆAMO, PATILI SMO 1992: Naši fudbaleri pre 30 godina doživeli sličan progon kao Rusi ovih dana

N. ILjUKIĆ

03. 03. 2022. u 11:37

OVO što poslednjih dana svetske sportske federacije rade sportistima Rusije koji nose klupske ili dresove sa državnim grbom klasičan je dokaz mešanja politike u stvari u kojima ne bi smelo da joj bude mesta.

САОСЕЋАМО, ПАТИЛИ СМО 1992: Наши фудбалери пре 30 година доживели сличан прогон као Руси ових дана

FOTO: Printskrin

SFR Jugoslavija i SR Jugoslavija su, svaka na svoj način, teško ranjavane sankcijama međunarodne zajednice, a tokom građanskog rata devedesetih i NATO bombardovanja 1999. godine sport je u ovoj zemlji bio potpuno nevina žrtva.

Nekadašnji as Partizana Slobodan Krčmarević, čovek koji je 1992. trebalo da debituje za reprezentaciju Jugoslavije, bio je živi svedok jedne od najvećih i najneobičnijih drama u svetu sporta i fudbala. Tadašnju ekipu je legendarni selektor Ivica Osim uspeo da odvede do Evropskog prvenstva u Švedskoj. I ni korak dalje! Jer, UEFA je pod pritiskom međunarodne zajednice uvela sankcije našoj zemlji i zabranila da učestvuje na šampionatu. Umesto "plavih", nastupili su Danci, drugoplasirani u kvalifikacionoj grupi i, gle čuda, osvojili to EP!

- Nisam čovek politike i tvrdim da ona ne zaslužuje ni najmanji prostor u sportu. Potpuno saosećam sa ruskim sportistima koji ni krivi, ni dužni sada ispaštaju i nemaju pravo da se u svojim reprezentacijama ili klubovima takmiče u onome što rade ceo svoj život, a bave se samo sportom - kaže za "Novosti" Krčmarević.

Bio je jun 1992, građanski rat je već počeo da devastira zemlju, a reprezentacija je prestala da postoji tog juna.

- Leteli smo za Švedsku na EP i već tada je bila otužna atmosfera, velika neizvesnost. Osećali smo se jadno, u pravom smislu te reči. Sleteli smo u Stokholm i već u avionu dobili obaveštenje da nam je zabranjeno učešće na prvenstvu Evrope i da moramo da se vratimo kući. Sećam se, kao sada, atmosfere u avionu... Legendarni pilot "Jata" Steva Popov je herojski tražio dosipanje goriva, ubeđivanje je bilo više nego napeto, a nama je tog dana UEFA praktično ubila fudbalske snove. U reprezentaciji koju je selektirao Osim, a u Švedsku poveo njegov pomoćnik Ivan Čabrinović, bilo je dosta igrača Partizana. Svi su tvrdili da je to bila ubedljivo najbolja generacija crno-belih još od čuvenih "beba" iz 1996. - priseća se dalje Krčmarević.

Sličan osećaj danas imaju ruski sportisti, koji su odjednom sprečeni da se bave svojim poslom.

- Meni nije jasno kako su se u ove tri decenije, od 1992. do 2022, tako izmešali neki aršini. Nas su 1992. kaznili za nešto sa čime nismo imali veze. Sada to isto rade ruskim sportistima. A, 1999, kada je Jugoslavija bombardovana, opet su bili kažnjeni njeni sportisti. Malo ko je tada saosećao sa nama ili je želeo da razume šta se dešava sa karijerama sportista profesionalaca - zaključio je Krčmarević.

I zaista... Šta su evropski i svetski političari i ljudi koji sede u UEFA, FIFA i ostalim sportskim federacijama naučili od juna 1992. do februara 2022. Između: svašta, nešto i ništa, svi oni su izabrali ovo poslednje! 

LAUDRUP BIO GLAS RAZUMA

DANSKA je 1992. umesto Jugoslavije otišla na EP u Švedsku i osvojila ga. Prve zvezde tog tima u kvalifikacijama bili su braća Mihael i Brajan Laudrup, ali nisu obojica zaigrali na završnom turniru.

- Sećam se izjave Mihaela, koji je tada bio zvezda Barse. Rekao je da ne može da igra na šampionatu umesto Jugoslavije koja je to pravo izborila na fudbalskom terenu. Bar neko je tada pustio glas razuma - kaže Krčmarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!