TADIĆ JURI KUMOVE: As Ajaksa postigao deseti gol u Ligi šmpiona, ispred njega samo Siniša Mihajlović i Dejan Stanković

Đ. SAMOILOVIĆ

24. 02. 2022. u 19:21

PONOVO se senka Dušana Tadića nadvila nad lisabonskim zdanjem "Luž", stadionom svetlosti.

ТАДИЋ ЈУРИ КУМОВЕ: Ас Ајакса постигао десети гол у Лиги шмпиона, испред њега само Синиша Михајловић и Дејан Станковић

FOTO: AP

Na mestu gde je sa dva velemajstorska poteza poveo Srbiju ka Mundijalu u Kataru 14. novembra (2:1), naš as je i u dresu Ajaksa potvrdio da obožava da igra na fudbalskoj katedrali u prestonici Portugalije - na poslednja četiri meča, četiri gola, računajući nastupe za klub i reprezentaciju.

Otvoreno stopalo i rutinsko plasiranje lopte u mrežu za vođstvo "kopljanika" protiv Benfike nije propraćeno slavljeničkom pesmom (2:2), ali je kapitena srpske reprezentacije vinulo na treće mesto večne liste strelaca naših fudbalera u Ligi šampiona.

- Dobra mi je desnica - šalio se naš fudbalski maestro.

- Bio je to kvalitetan pas Mazrauija. Odradili smo i odličan presing, to nam je jedno od glavnih oružja.

Bio je to Tadićev deseti pogodak u elitnom takmičenju, u kojem nastupa od sezone 2018/2019, a kada se uzme podatak da je na golgeterski saldo "nakalemio" i 12 asistencija, dolazi se do podatka da je od Dušanovog debija u eliti "dabl-dabl" učinak zabeležen u statistici samo još dva asa - Sitijevog Rijada Mareza i francuskog vunderkinda iz redova PSŽ, Kilijana Mbapea.

Kada su u pitanju srpski fudbaleri u najboljem fudbalskom takmičenju na svetu, koje od sezone 1992/1993. nosi naziv Liga šampiona, samo su legende Dejan Stanković i Siniša Mihajlović, inače kumovi, ispred Tadića sa po 11 golova u eliti.

Ispod vedete Ajaksa i "orlova" je Predrag Đorđević (9), zatim slede Branislav Ivanović (7), Ljubinko Drulović i Darko Kovačević (6). Ako se pak uzme i Kup šampiona, koji se igra pre pomenute sezone 1992, neprikosnoven je Bora Kostić sa 17 golova, ali to su bila neka druga vremena...

Ipak, kreativac amsterdamskog velikana nije bio previše zadovoljan konačnim rezultatom. Kao i obično, stavio je timski interes ispred ličnog i smatra da je u fudbalskoj poslastici u Lisabonu Ajaks trebalo da u koferima za Holandiju spakuje sav plen. Naročito ako se uzme u obzir period dominacije krajem prvog poluvremena i promašene prilike na početku drugog, kada je usledila kazna od strane Benfikinog Romana Jaremčuka.

- Kada ne pobedite, niste srećni. Posle 2:1 nismo bili dovoljno kreativni. Trebalo je da uradimo više sa kvalitetom koji posedujemo - dodao je Tadić.

Nadaju se ljubitelji fudbala da će i revanš u Amsterdamu (15. mart) biti približno uzbudljiv kao i prvi meč u Lisabonu, dok se u Ajaksu uzdaju u podršku sa tribina na stadionu "Johan Krojf", gde će morati da jurišaju na pobedu, jer više nema oslanjanja na golove u gostima u UEFA kupovima.

- Benfika je dobar tim, to smo znali. Teško gubi kod kuće. Moramo sada da slavimo pred punom "Johan Krojf" arenom. Bolji smo tim, uz dužno poštovanje, nismo zadovoljni ovim. Sada to moramo da pokažemo u Amsterdamu - podvukao je Tadić izlaganje posle meča.

KAZNA ZA JAREMČUKA?

GOL za izjednačenje protiv Ajaksa napadač Benfike Roman Jaremčuk proslavio je pokazivanjem majice sa simbolima ukrajinske vojske.
- Hteo sam da podržim svoju državu. Puno sam razmišljao o ovome i bojim se situacije kakva je trenutno u Ukrajini. Klub me podržava, razgovarali su sa mnom i hteli su da učine sve da mi pomognu. Zahvalio sam im - rekao je Jaremčuk, a budući da je pokazivanje političkih poruka na utakmicama UEFA zabranjeno, uslediće kazna, kako pišu evropski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda